70 de ani de la debarcarea aliaţilor occidentali în Normandia
Astăzi, se împlinesc 70 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia, eveniment decisiv pentru deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial
Astăzi, se împlinesc 70 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia, eveniment decisiv pentru deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial
Cu şapte decenii în urmă, erau gata să-şi dea viaţa pentru eliberarea Europei. Astăzi, veteranii care au supravieţuit luptelor sângeroase din Normandia, ca şi tinerii soldaţi din zilele noastre, doresc doar un singur lucru: pacea. "Trebuie să ne rugăm, cu toţii, ca liderii noştri să-şi folosească mintea şi bunăvoinţa pentru a găsi calea de a evita, în viitor, războaiele şi conflictele", a declarat Jack Port.
Sosit în Normandia înaintea mamei sale, prinţul Charles a asistat la o lansare de paraşutişti, omagiu adus operaţiunii similare din ziua debarcării. Un veteran a repetat, cu acest prilej, coborârea pe solul francez, la care a luat parte în 1944. La 89 de ani, el spune că nu mai ştie de câte ori a sărit cu paraşuta.
Regina Elizabeta a Doua şi prinţul Philip au sosit şi ei în Franţa, nu cu vreun avion special ci cu trenul, prin tunelul de sub Canalul Mânecii. Suverana britanică a păstrat un moment de reculegere alături de preşedintele François Hollande la mormântul soldatului necunoscut de sub Arcul de Triumf. Regina şi-a sărbătorit ziua oficială de naştere la ambasada britanică, după ce a parcurs Champs-Élysées escortată de garda republicană călare, spre încântarea publicului.
În acest timp, preşedintele Hollande avea o problemă delicată. El trebuia să-i întâmpine, cu protocolul cuvenit, atât pe Barack Obama cât şi pe Vladimir Putin, dar fără a-i face să se întâlnească, în contextul crizei din Ucraina. Hollande a rezolvat situaţia luând masa de seară de două ori: întâi cu preşedintele american, la un restaurant din oraş, iar apoi cu cel rus, la palatul Élysée.
Preşedintele francez promisese că va încerca să detensioneze situaţia din Ucraina, prin convorbiri cu înalţii săi oaspeţi. Printre aceştia se află şi preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, iar Vladimir Putin s-a declarat dispus să se întâlnească atât cu el cât şi cu Obama. Deocamdată, în aşteptarea ceremoniei de azi, plajele din Normandia au fost luminate de focuri de artificii, spectaculoase dar mult mai paşnice decât duelurile de artilerie de acum 70 de ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰