70 de ani de la revolta din Varşovia
Polonezii au comemorat 70 de ani de la revolta din Varşovia împotriva ocupaţiei naziste.
Polonezii au comemorat 70 de ani de la revolta din Varşovia împotriva ocupaţiei naziste. În 1944, după două luni de lupte crâncene, insurgenţii au cedat iar oraşul a fost distrus aproape în întregime. Revolta din Varşovia rămâne unul din cele mai tragice episoade ale celui de-al doilea război mondial, dar şi un simbol al eroismului polonez.
Clopotele bisericilor şi sirenele din Varşovia au răsunat la deschiderea ceremoniei din cimitirul militar al oraşului. Preşedintele Poloniei, prim-ministrul, primarul Varşoviei şi alţi demnitari au depus coroane de flori la monumentul eroilor revoltei din 1944.
La ceremonie au asistat şi câţiva supravieţuitori ai revoltei de acum şapte decenii. Participanţii au cântat imnul Poloniei şi s-au rugat sub îndrumarea unor preoţi şi a unui rabin.
La 1 august 1944, aproape 50.000 de polonezi, organizaţi în grupări armate clandestine, s-au ridicat împotriva ocupaţiei naziste care dura de aproape cinci ani. Ei au înfruntat 90.000 de soldaţi germani cărora li s-au alăturat, rapid, alţi 50.000, din unităţi de elită SS.
Deşi erau slab înarmaţi şi echipaţi, polonezii au rezistat 63 de zile, în timp ce armata sovietică, ajunsă pe celălalt mal al Vistulei, nu reuşea sau nu avea ordin să-i ajute. Peste 150.000 de civili au murit în lupte iar represiunea a fost brutală: alte sute de mii de oameni au fost trimişi în lagăre iar 85 la sută din oraş a fost ras de pe faţa pământului.
Veteranii insurecţiei din 1944 au fost, multă vreme, persecutaţi deoarece nu erau doar antinazişti ci şi anticomunişti. Acum, însă, revolta poloneză şi eroii săi şi-au recăpătat locul cuvenit în istorie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰