Antena Meniu Search
x

92 de refugiați, bătuți și goi la graniţa greco-turcă. Cele două țări se învinuiesc reciproc pentru scenele care au şocat ONU

92 de refugiaţi au fost găsiţi goi după ce au fost forţaţi, potrivit Atenei, să traverseze râul Evros care desparte Turcia de Grecia, „o imagine inumană”, potrivit ministrului grec al Protecţiei Civile, scrie duminică AFP. Preşedinţia turcă a respins vehement orice responsabilitate în ce priveşte soarta refugiaților şi a îndemnat Grecia să "pună capăt acuzaţiilor nefondate".

de Redactia Observator

la 17.10.2022, 10:48

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Agenţia europeană de supraveghere a frontierei Frontex a confirmat pentru AFP „salvarea a 92 de migranţi vineri” cu ajutorul autorităţilor elene, potrivit unei purtătoare de cuvânt, Paulina Bakula.

„Agenţii (Frontex) au raportat că migranţii au fost găsiţi goi, iar unii dintre ei aveau răni vizibile”, a adăugat ea de la Varşovia, sediul organizaţiei, în timp ce Atena asigură că Ankara i-a forţat pe aceşti oameni să se dezbrace înainte de a-i deporta în partea greacă a frontierei.

Ministrul grec al Protecţiei Civile, Takis Theodorikakos, a acuzat Turcia că „instrumentalizează imigraţia ilegală”, dar Ankara a negat orice implicare în tratamentul aplicat acestor refugiaţi. Grecia trebuie să oprească „manipularea şi necinstea”, potrivit unui tweet în engleză al ministrului adjunct de interne Ismail Catakli.

Majoritatea acestor persoane, sirieni şi afgani, „au descris agenţilor Frontex că trei vehicule ale armatei turce i-au transferat la Evros”, a asigurat Takis Theodorikakos într-un interviu acordat postului de televiziune privată Skai. Ministrul grec al migraţiei, Notis Mitarachi, a numit sâmbătă incidentul o „ruşine pentru civilizaţie”.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reacția Turciei, după acuzațiile privind starea refugiaților

Într-o serie de patru mesaje virulente pe Twitter în turcă, greacă şi engleză, directorul pentru comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun acuză Grecia că a "pornit maşina de ştiri false pentru a arunca bănuiala asupra Turciei", iar pe ministrul grec al imigraţiei că "face confuzie între acţiunile Greciei şi cele ale Turciei".

"Grecia a arătat încă o dată lumii întregi că nu respectă nici măcar demnitatea popoarelor oprimate, publicând fotografii cu refugiaţi pe care i-a expulzat după ce i-a deposedat de lucrurile personale. (...) Autorităţile greceşti trebuie mai întâi să dea socoteală pentru bebeluşii pe care i-au lăsat să se înece în Marea Egee, pentru persoanele pe care le-au răpit şi bătut la Meric (Evros în turcă, n.red.AFP) şi le-au lăsat să moară de frig, în coordonare cu Frontex", agenţia europeană pentru monitorizarea frontierelor.

Grecia şi Turcia, aflate în dispută în legătură cu frontierele lor maritime, se acuză reciproc de maltratarea migranţilor, în cea mai mare parte afgani şi sirieni, care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » 92 de refugiați, bătuți și goi la graniţa greco-turcă. Cele două țări se învinuiesc reciproc pentru scenele care au şocat ONU