Antena Meniu Search
x

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul care a creat coloana sonoră a filmului "Zorba Grecul"

Mikis Theodorakis, compozitorul care a creat coloana sonoră pentru filmul "Zorba Grecul", a murit la Atena (Grecia), la vârsta de 96 de ani.

de Redactia Observator

la 02.09.2021, 11:48

Compozitorul Mikis Theodorakis a murit la 96 de ani
Compozitorul Mikis Theodorakis a murit la 96 de ani - greekcitytimes
  • Compozitorul Mikis Theodorakis a murit la vârsta de 96 de ani.

Mikis Theodorakis a contribuit cu peste 1.000 de creaţii la dezvoltarea vieţii artistice din Grecia, însă a fost cunoscut în special pentru coloana sonoră a peliculei "Zorba Grecul", cu Anthony Quinn în rol principal, dar şi pentru coloana sonoră a filmelor "Z", care i-a adus un premiu BAFTA, şi "Serpico", acţiune ce i-a adus o nominalizare la premiile Grammy.

Conform greekcitytimes, Mikis Theodorakis a avut o viaţă personală cel puţin la fel de palpitantă. A făcut închisoare în perioada 1967-1974, pentru că a fost o voce importantă împotriva juntei elene. De asemenea, Mikis Theodorakis a fost parlamentar în perioada 1981-1990, din partea Partidului Comunist.

Mikis Theodorakis, implicare în politica internaţională

De asemenea, Mikis Theodorakis s-a declarat împotriva unor acţiuni precum ocuparea Palestinei de către Israel, invazia armatei americane în Irak şi bombardarea Iugoslavei de către forţele NATO.

Creaţiile lui Theodorakis s-au bazat mai ales pe lucrări poetice greceşti şi au fost interpretate de artişti de renume mondial precum The Beatles, Shirley Bassey şi Edith Piaf.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » A murit Mikis Theodorakis, compozitorul care a creat coloana sonoră a filmului "Zorba Grecul"