Antena Meniu Search
x

Galerie foto A patra erupţie vulcanică din ultimele luni, în Islanda. Localnicii s-au obişnuit deja cu dezastrul: "Nu ne mai obosim"

Vulcanul din Islanda a erupt sâmbătă pentru a patra oară din decembrie, a anunțat biroul de meteorologie al țării, aruncând în aer fum și lavă portocalie strălucitoare în contrast puternic cu cerul întunecat al nopții.

de Redactia Observator

la 18.03.2024, 21:42

Vezi și

Într-o înregistrare video realizată dintr-un elicopter al Gărzii de Coastă și difuzată de postul public de televiziune RUV, fântâni de rocă topită se înălțau dintr-o fisură lungă în sol, iar lava se răspândea rapid de o parte și de alta.

Erupția a început la ora 20:23 GMT, iar fisura a fost estimată a avea o lungime de aproximativ 2,9 kilometri, aproximativ aceeași mărime ca la ultima erupție din luna februarie, a precizat Biroul meteorologic islandez într-un comunicat citat de Reuters.

Autoritățile au avertizat timp de mai multe săptămâni că o erupție este iminentă în peninsula Reykjanes, situată la sud de capitala Islandei, Reykjavik. Locul erupției a fost între Hagafell și Stora-Skogfell, aceeași zonă ca și la precedenta erupție din 8 februarie, a precizat Oficiul Meteorologic.

Localnicii nu se mai tem de erupţie

Pe acelaşi subiect

„Suntem ca și cum ar fi ceva obișnuit”, a declarat pentru Reuters Kristin Maria Birgisdottir, care a fost evacuată din Grindavik în noiembrie. „Fiul meu... tocmai m-a sunat și m-a întrebat: „Mamă, știai că a început erupția?” Iar eu am spus, da, știam. Oh, bunica tocmai mi-a spus. Așa că e ca și cum nici măcar nu ne mai obosim să ne spunem unul altuia”, a spus ea.

Poliția islandeză a anunțat că a declarat stare de urgență pentru zonă.

Oamenii de știință se tem că erupțiile ar putea continua timp de zeci de ani, iar autoritățile islandeze au început să construiască diguri pentru a devia fluxurile de lavă în flăcări departe de case și de infrastructura critică. Erupția din februarie a întrerupt încălzirea urbană pentru peste 20.000 de persoane, deoarece fluxurile de lavă au distrus drumurile și conductele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » A patra erupţie vulcanică din ultimele luni, în Islanda. Localnicii s-au obişnuit deja cu dezastrul: "Nu ne mai obosim"