Antena Meniu Search
x

Galerie foto Erupție vulcanică în apropiere de Reykjavik, capitala Islandei. Un oraș întreg a fost evacuat

Un vulcan a erupt duminică în sud-vestul Islandei, în apropiere de Reykjavik. Orașul Grindavik a fost evacuat în totalitate. Islanda a încercat în ultimele săptămâni să construiască bariere de pământ şi rocă pentru a împiedica lava să ajungă la Grindavik, scrie news.ro.

de Redactia Observator

la 14.01.2024, 14:22

Transmisiunile live de dimineaţă de la faţa locului au arătat râuri de rocă topită care curg din fisurile din pământ.

Orașul Grindavik a fost evacuat

Erupţia a început la nord de oraşul Grindavik, care sâmbătă a fost evacuat pentru a doua oară din cauza temerilor că o erupţie ar fi iminentă, au declarat autorităţile.

Islanda a încercat în ultimele săptămâni să construiască bariere de pământ şi rocă pentru a împiedica lava să ajungă la Grindavik, dar cea mai recentă erupţie părea să fi pătruns în apărare.

Pe acelaşi subiect

"Lava curge acum spre Grindavík. Pe baza măsurătorilor efectuate de elicopterul Gărzii de Coastă, perimetrul este acum la aproximativ 450 de metri (1.500 de picioare) de cele mai nordice case din oraş", a adăugat acesta.

Aceasta este a doua erupţie vulcanică din peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei în mai puţin de o lună şi al cincilea focar din 2021.

Luna trecută, o erupţie a început în sistemul vulcanic Svartsengi, pe 18 decembrie, după evacuarea completă a celor 4.000 de locuitori din Grindavik şi închiderea staţiunii geotermale Blue Lagoon, un punct turistic popular.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

A fost declarată starea de urgență 

Peste 100 de locuitori din Grindavik s-au întors în ultimele săptămâni, înainte de ordinul de evacuare reînnoit de sâmbătă, potrivit autorităţilor locale.

Agenţia de protecţie civilă din Islanda a declarat duminică că şi-a ridicat nivelul de alertă la ”urgenţă”, cel mai înalt pe o scară de trei niveluri, semnalând că a început un eveniment care ar putea provoca daune oamenilor, comunităţilor, proprietăţilor sau mediului.

Situată între plăcile tectonice eurasiatice şi nord-americane, două dintre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct seismic şi vulcanic fierbinte, deoarece cele două plăci se mişcă în direcţii opuse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Erupție vulcanică în apropiere de Reykjavik, capitala Islandei. Un oraș întreg a fost evacuat