Antena Meniu Search
x

Video Stare de urgenţă în Islanda, după erupția vulcanului din Grindavik. Lava a pătruns într-un oraș: "Situația este foarte gravă"

Este stare de urgenţă în Islanda, după ce erupţia unui vulcan a dus la evacuarea unei întregi comunităţi. Valurile de lavă au pătruns la periferia unui orăşel, iar mai multe case au luat foc. Deşi autoritățile au construit bariere de pământ și rocă pentru protecţie, ieri, erupţia le-a spart. Cu câteva ore înainte, biroul meteorologic al Islandei raportase un cutremur. 

de Redactia Observator

la 15.01.2024, 21:43

Vezi și

Lava a înghiţit la propriu casele islandezilor. Întreaga comunitate din Grindavik a fost evacuată la timp. Localnicii se aflau sub stare de alertă încă de sâmbătă, când autorităţile le-au ordonat să evacueze zona, asta.. după ce, pe drumurile din regiune, s-au deschis mai multe fisuri vulcanice.

Deşi locuitorii micului oraș de pescari nu păreau să fie în pericol, situaţia a degenerat: lava vulcanului a fost împrăştiată peste tot.

  • Katrin Jakobsdottir, premierul Islandei: Situația este foarte gravă. În mod evident, lucrurile se pot schimba de pe o zi pe alta. Ieri spuneam că ne preocupă, în principal, fisurile şi rupturile de sub oraş, însă acum avem o erupție care a ajuns în interiorul orașului. Guvernul se va reuni. Ne vom extinde ajutorul, ne vom intensifica și eforturile pentru a oferi mai multe locuințe pentru oamenii din Grindavik, care au întâmpinat dificultăți.

Lava ar fi înconjurat o turmă de treizeci de oi, precum şi alte animale, rămase captive în infern. Autorităţile spun că trebuie salvate cât mai repede posibil.4

Pe acelaşi subiect

Islanda are 32 de vulcani activi

Un spa geotermal, una dintre cele mai mari atracții turistice ale Islandei, a fost închis temporar. Vulcanul a mai erupt şi pe 18 decembrie, anul trecut. Un zid de apărare a fost construit în jurul vulcanului în încercarea de a izola magma din zonă, însă acest lucru a fost degeaba: Bariera tot a fost spartă.

Islanda are 32 de vulcani activi. Totuşi, țara nu este străină de erupțiile vulcanice. Însă acestea apar, de cele mai multe ori,  departe de zonele populate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Stare de urgenţă în Islanda, după erupția vulcanului din Grindavik. Lava a pătruns într-un oraș: "Situația este foarte gravă"