Antena Meniu Search
x

Acasă, pe banii statului italian. Şoferii ameţiţi de alcool, în club, pot chema un taxi gratis. Taximetriştii nici nu vor să audă: "Mi-au vomitat acum o săptămână"

Dacă v-aţi cheltuit ultimii bani pe multe cocktailuri în vreun club din Italia, puteţi chema fără grijă un taxi care să vă ducă acasă ori la hotel în siguranţă. Îl plăteşte statul. Iniţiativa aparţine guvernului de la Roma, care vrea astfel să reducă numărul de accidente rutiere provocate de şoferi care se urcă beţi la volan. Criticii proiectului se tem însă că măsura îi va încuraja pe tineri să consume mai des băuturi alcoolice.

de Redactia Observator

la 14.08.2023, 13:10

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Proiectul pilot a fost demarat weekendul trecut, când mai mulţi tineri, care au pierdut numărul paharelor, au ajuns acasă pe banii statului italian. Procedura este una simplă.

Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator în Italia: La plecare, cei care petrec în cluburi se pot opri la recepţia localului să îşi verifice alcoolemia. Dacă depăşeşte limita de 0,5 primesc un voucher cu care se pot întoarce acasă în siguranţă.

Scopul este ca petrecăreţii să nu se urce la volan băuţi şi să devină astfel un pericol pentru ei sau pentru cei din jur. Iniţiativa a fost primită cu laude, dar s-au găsit şi critici.

Adolescentă: Ar putea să rezolve multe probleme, multe incidente. O persoană beată se poate întoarce acasă cu taxiul, se evită multe probleme.

Pe acelaşi subiect

Localnici: Dacă tu îmi propui un taxi gratis, la ieşirea din discotecă, iar eu nu am cu ce să ajung acasă, pot să mă îmbăt, trec testul şi aşa ajung acasă gratis.

Iniţiativa este deocamdată în fază de test la care s-au înscris şase cluburi de noapte. Bugetul iniţial este de 60.000 de euro, bani care vin din fondurile publice. Problemele au apărut încă din prima seară. Mulţi taximetrişti nici nu vor să audă de aşa ceva.

Taximetriştii nici nu vor să audă

Taximetrist: Este o propunere nebunească! Mie mi-au vomitat acum o săptămână. Vă garantez că nu e ceva frumos. Eu nu îi transport nici dacă mă plătesc cu 100 de euro pentru un minut.

În mai, într-un singur weekend, 30 de oameni au murit în accidente rutiere. Pe Facebook, ministrul Transporturilor a postat un clip care arată o familie de cinci persoane pe un scuter. "Folosiţi-vă creierul! Eu mă întreb unde şi-au lăsat mintea un tată şi o mamă care şi-au pus cei trei copii pe scuter şi merg pe stradă toţi cinci, fără cască".

O altă măsură luată în calcul de autorităţi este schimbarea Codului Rutier. Una dintre propuneri ar fi aceea ca permisul să fie suspendat pe viaţă pentru cei care provoacă un accident atunci când sunt sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Acasă, pe banii statului italian. Şoferii ameţiţi de alcool, în club, pot chema un taxi gratis. Taximetriştii nici nu vor să audă: "Mi-au vomitat acum o săptămână"