Antena Meniu Search
x

Tehnologie SF pe străzile unui oraș din SUA. San Francisco a aprobat folosirea taxiurilor fără șofer. Decizia autorităților, aspru criticată de poliție

Taxiurile fără şoferi nu mai apar doar în filmele SF, ci şi pe străzile din San Francisco. Două companii au primit undă verde să transporte oameni în vehicule autonome. Decizia este criticată de poliţie şi a fost primită cu furie de activiştii care cred că tehnologia nu este îndeajuns de sigură. 

de Redactia Observator

la 13.08.2023, 20:41

Tehnologie SF pe străzile unui oraș din SUA. San Francisco a aprobat folosirea taxiurilor. Decizia autorităților, aspru criticată de poliție - Shutterstock

După şase ore de discuţii aprinse, Consiliul oraşului San Francisco a luat o decizie istorică. Companiile Cruise şi Waymo au primit permisiunea să transporte contracost oameni în San Francisco. Firmele au împreună 500 de maşini fără şofer. Mulţi locuitori sunt încântaţi de saltul tehnologic

Sharon Giovinazzo: "Au puterea să transforme vieţile, în special pentru oameni ca mine. Nu pot să conduc, sunt oarbă de 23 de ani. De multe ori, taxiurile şi companiile de ride sharing m-au lăsat pe trotuar pentru că mă descurc cu ajutorul unui câine pentru nevăzători." 

Polițiștii critică decizia

În schimb, poliţiştii şi pompierii se opun schimbării. Asta pentru că maşinile autonome nu acordă prioritate în trafic serviciilor de urgenţă. În plus, vehiculele fără şofer au fost implicate în 55 de accidente doar în acest an. 

Pe acelaşi subiect

Steve Zeltzer: "Noi întrebăm acest lucru: dacă cineva moare sau oamenii sunt uciși pentru că aceste vehicule blochează drumul, îi vor considera pe directori personal responsabili pentru moartea oamenilor din cauza acestui robo-taxiuri?"

Activiştii au dus lucrurile mai departe. Au pus conuri de atenţionare pe capotă şi au oprit maşinile. 

"Locuitorii nu au putut să îşi spună punctul de vedere, nu au fost de acord să fie folosiţi ca nişte cobai umani." 

San Francisco este unul dintre marile centre tehnologice din Statele Unite. În ultimul an, taxiurile robot au fost testate în anumite cartiere şi mai ales noaptea. Cursele au fost plătite, iar oamenii s-au înscris pe o listă de aşteptare. Un test făcut de un reporter american arată însă că mai e mult de muncă până ce totul va merge ca pe roate. 

"Cred că nu ar trebui să fac cu mâna, nu are niciun rost, nu? Dar s-a oprit. Sunt aici! Cred că e confuză. 

Nu aici este muzeul. Nu ştiu ce să fac. Dacă avea şofer, i-aş fi spus că m-a adus la adresa greşită. I-aş da instrucţiuni, dar nu e nimeni aici." 

Se estimează că industria maşinilor autonome va genera venituri de un miliard de dolari până în anul 2025. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Tehnologie » Tehnologie SF pe străzile unui oraș din SUA. San Francisco a aprobat folosirea taxiurilor fără șofer. Decizia autorităților, aspru criticată de poliție