Acord pentru Brexit "în esență imposibil" după discuția telefonică între Merkel și Johnson
Acordul pentru Brexit este "în esență imposibil" după convorbirea telefonică între Angela Merkel și Boris Johnson, au transmis surse apropiate cabinetului premierului britanic. Informația amplifică incertitudinea legată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, anunțată pentru 31 octombrie.
Acordul pentru Brexit este "în esență imposibil" după convorbirea telefonică între Angela Merkel și Boris Johnson, au transmis surse apropiate cabinetului premierului britanic. Informația amplifică incertitudinea legată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, anunțată pentru 31 octombrie.
Convorbirea telefonică între șefii guvernelor german și britanic a avut loc marți dimineață și a durat aproximativ o jumătate de oră. Surse de la Downing Street 10, citate de BBC, spun însă că discuția s-a încheiat fără un rezultat pozitiv.
De ce nu s-au înțeles Angela Merkel și Boris Johnson
Conform surselor citate, Boris Johnson și Angela Merkel au discutat pe baza propunerilor pentru un acord de Brexit înaintate de partea britanică. Însă cancelarul german ar fi răspuns că, pe baza acestor propuneri, un acord este "în mod covârșitor improbabil".
Discuția a ajuns în impas mai ales din cauza statutului de după Brexit al Irlandei de Nord, regiune a Marii Britanii care are graniță terestră cu Uniunea Europeană, mai exact cu Irlanda.
Conform surselor de la Downing Street, Angela Merkel i-a spus lui Boris Johnson că Irlanda de Nord trebuie să rămână în Uniunea Vamală și să accepte permanent regulile Pieței Unice a UE privind comerțul de bunuri. Acest lucru a făcut ca negocierea unui acord de Brexit să devină "în esență imposibilă", au mai spus aceleași surse.
Ce a spus premierul britanic
Potrivit Sky News, care, de asemenea, citează surse de la Downing Street, Boris Johnson i-ar fi spus Angelei Merkel că propunerile sale reprezintă "o ofertă rezonabilă", dar lui nu i se pare că "ar fi vreo dorință de negociere din partea UE".
Premierul britanic a menționat în conversație că în Uniunea Europeană sunt speranțe într-un al doilea referendum care să anuleze Brexitul, dar i-a spus cancelarului Germaniei că așa ceva nu se va întâmpla.
Boris Johnson, criticat de Donald Tusk
Contactat de presa britanică, purtătorul de cuvânt al Premierului Boris Johnson a spus doar că a fost o conversație ”sinceră”, dar a negat faptul că negocierile au căzut. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al cancelarului german a spus că biroul Angelei Merkel nu dezvăluie detalii legate de conversații private, între patru ochi. Însă, conform BBC, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, Norbert Rottgen, care e un aliat al lui Merkel, a spus că "nu există o schimbare a politicii germane".
Pe de altă parte, marți, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a arătat critic față de Boris Johnson, într-o postare pe Twitter, făcută marți după-amiază.
Impas privind Brexit-ul
Lipsa unui acord pentru Brexit sporește incertitudinea în privința modului cum va ieși Marea Britanie din Uniunea Europeană, dar și asupra datei când va ieși din UE. În prezent, Brexit-ul e programat pentru 31 octombrie, termen pe care Boris Johnson a spus că îl va îndeplini, când a preluat șefia guvernului britanic, în iulie.
În septembrie însă, Parlamentul Marii Britanii a votat o lege care îl obligă pe premierul țării să ceară Uniunii Europene o nouă extindere a termenului pentru Brexit, dacă nu se încheie un acord până pe 19 octombrie și dacă parlamentarii nu vor fi de acord cu un Brexit fără acord.
De cealaltă parte, Boris Johnson continuă să susțină că Brexit-ul va fi cu certitudine pe 31 octombrie, indiferent dacă se va ajunge sau nu un acord cu Uniunea Europeană.
Preocupare pentru românii din Marea Britanie
Incertitudinea provocată de Brexit îi preocupă și pe românii aflați în Marea Britanie. Potrivit estimărilor oficiale, peste 400 de mii de români sunt în această țară, iar un Brexit fără acord i-ar putea afecta pe mulți.
Lipsa unui acord pentru Brexit a dus până acum de două ori la amânarea datei pentru ieșirea Marii Britanii din Uniune, care ar fi trebuit să aibă loc inițial pe 29 aprilie. De altfel, Theresa May, predecesoarea lui Boris Johnson, s-a văzut nevoită să renunțe la funcția de prim-ministru tocmai din cauza neîncheierii unui acord pentru Brexit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰