Acordul privind Brexit, favorabil pentru românii din Marea Britanie
Uniunea Europeană a trecut un nou test al solidarităţii! Acordul istoric pentru Brexit a fost aprobat la Bruxelles, în cadrul unui summit crucial la care participă şi Klaus Iohannis. Planul trebuie să treacă, însă, şi de Parlamentul Marii Britanii.
Uniunea Europeană a trecut un nou test al solidarităţii! Acordul istoric pentru Brexit a fost aprobat la Bruxelles, în cadrul unui summit crucial la care participă şi Klaus Iohannis. Planul trebuie să treacă, însă, şi de Parlamentul Marii Britanii, unde i se opun atât membri ai opoziţiei, cât şi cei ai puterii. Cea mai recentă versiune a înţelegerii prevede că românii şi restul cetăţenilor Uniunii vor continua să meargă în Regat fără viză, ca şi până acum.
Planul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de liderii UE după mai bine de un an şi jumătate de negocieri. Reuniţi la Bruxelles, cei 27 de şefi de stat şi de guvern au avut nevoie azi de mai puţin de o oră ca să ia o decizie.
”Acordul protejează românii”
Prezent la discuţii, Klaus Iohannis i-a asigurat pe români că acordul le protejează drepturile.
Acordul are 585 de pagini şi detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE pe 29 martie 2019. A fost aprobată şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit a Bruxelles-ului cu Londra.
Pentru premierul britanic urmează, însă, partea cea mai grea. Theresa May trebuie să obţină votul Parlamentului de la Londra, divizat profund de acest subiect.
În lipsa unui acord, ea va avea la dispoziţie 21 de zile ca să conceapă un nou plan de acţiune. Printre cele mai sumbre scenarii se numără părăsirea blocului comunitar fără o înţelegere cu UE sau organizarea unui nou referendum. Summitul UE a fost în pericol să fie anulat, din cauza incertitudinilor privind Gibraltarul. Spania a primit, însă, asigurări că va putea negocia în mod direct cu Marea Britanie viitorul micului teritoriu britanic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰