Antena Meniu Search
x

Adunarea Generală a ONU se pregăteşte să ceară oprirea imediată a focului în Gaza 

Război Israel - Hamas. Adunarea Generală a ONU se pregăteşte să ceară oprirea imediată a focului în Fâşia Gaza, după ce Statele Unite au respins o astfel de măsură în Consiliul de Securitate, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 12.12.2023, 16:12

Adunarea Generală a ONU se pregăteşte să ceară oprirea imediată a focului în Gaza
Adunarea Generală a ONU se pregăteşte să ceară oprirea imediată a focului în Gaza - Profimedia

Nicio ţară nu are drept de veto în Adunarea Generală, formată din 193 de membri şi care urmează să supună la vot un proiect de rezoluţie ce reia limbajul textului blocat săptămâna trecută de Statele Unite în Consiliul de Securitate format din 15 membri.

Rezoluţiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică şi reflectă opiniile globale asupra războiului din Fâşia Gaza, în timp ce autorităţile sanitare din enclava palestiniană condusă de Hamas spun că numărul morţilor în urma ofensivei Israelului a depăşit 18.000.

"Dinamica este diferită de cea din octombrie. O încetare a focului este esenţială"

Votul Adunării are loc la o zi după ce 12 emisari ai Consiliului de Securitate au vizitat partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, singurul loc pe unde ajutor umanitar limitat şi livrări de combustibil au trecut în Gaza. Statele Unite nu au trimis un reprezentant în această vizită.

Pe acelaşi subiect

"Cu fiecare pas, SUA par mai izolate de curentul principal al opiniei ONU", a declarat Richard Gowan, director pentru Naţiunile Unite la International Crisis Group.

Statele Unite şi Israelul se opun încetării focului considerând că ar fi numai în beneficiul Hamas. Washingtonul sprijină, în schimb, pauze în lupte pentru a proteja civilii şi a permite eliberarea ostaticilor luaţi de militanţii palestinieni în atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

În octombrie, Adunarea Generală a cerut "un armistiţiu umanitar imediat, durabil şi sustenabil care să conducă la încetarea ostilităţilor", într-o rezoluţie adoptată cu 121 de voturi pentru, 14 împotrivă - inclusiv SUA - şi 44 de abţineri.

Unii diplomaţi şi observatori prevăd că votul de marţi va obţine un sprijin mai mare.

"Dinamica este diferită de cea din octombrie. Durata şi intensitatea operaţiunilor Israelului în Gaza i-au lăsat pe mulţi membri ONU convinşi că o încetare a focului este esenţială", a spus Gowan.

Israelul bombardează Gaza din aer, a impus un asediu şi a lansat o ofensivă terestră ca represalii pentru un atac din 7 octombrie al Hamas despre care el spune că a ucis 1.200 de persoane şi 240 au fost luate ostatici.

Proiectul de rezoluţie a Adunării Generale care va fi supus la vot marţi cere de asemenea eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor şi ca părţile în conflict să respecte dreptul internaţional, în special în ceea ce priveşte protecţia civililor.

Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungaţi din casele lor şi Naţiunile Unite au lansat avertismente disperate cu privire la situaţia umanitară în enclava de coastă, unde sute de mii de persoane suferă de foame.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Adunarea Generală a ONU se pregăteşte să ceară oprirea imediată a focului în Gaza