Antena Meniu Search
x

Talibanii susțin că frontierele vor fi mereu deschise pentru afganii cu documente valabile. Bilanțul victimelor atentatului sinucigaș de la Kabul a ajuns la 170 de morți

Numeroși afgani care încă mai speră să fie luați de avioanele ce desfășoară misiuni de evacuare din Kabul s-au întors la porțile aeroportului la o zi după atentatul sinucigaș de joi, în care au murit mai mult de 100 de oameni. Zborurile din Afganistan s-au reluat, vineri dimineață, pe fondul temerilor unor noi atacuri comise de teroriștii de la Statul Islamic, iar mai multe țări au anunțat deja că și-au încheiat operaţiunile de evacuare.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 28.08.2021, 07:18

Zborurile de evacuare din Afganistan au fost reluate de urgenţă vineri, în condițiile în care alerta privind atacurile teroriste rămâne în vigoare. Atacul sinucigaş a fost revendicat de o grupare afiliată organizaţiei Stat Islamic, Khorasan (IS-K), cea mai violentă şi extremistă dintre toate grupările militante jihadiste din Afganistan.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Peste 170 de oameni au murit, joi seară, la porțile aeroportului din Kabul. Un oficial citat de AP susține însă că bilanţul real al deceselor este chiar mai mare, pentru că în evacuarea victimelor au fost implicate şi alte entităţi. Până acum, oficialii afgani şi americani au emis diverse cifre în legătură cu bilanțul atacului de joi seară. 

Talibanii dau asigurări că afganii cu documente valabile vor putea călători oricând în și din Afganistan

Pe acelaşi subiect

Afganii cu documente valabile vor putea călători în viitor în orice moment, a declarat un înalt oficial taliban într-o declarație televizată menită să calmeze temerilor că mișcarea ar fi planificat restricții dure cu privire la libertățile cetățenilor.

"Frontierele afgane vor fi deschise și oamenii vor putea călători în orice moment în și din Afganistan", a declarat Sher Mohammad Abbas Stanikzai, șef adjunct al comisiei politice a mișcării.

Apelând la afgani să se unească pentru a-și reconstrui țara, Stanikzai a spus că oamenii instruiți și educați ar trebui să se întoarcă la muncă, relatează Reuters.

„Terenul este pregătit pentru medicii, inginerii și profesorii de care are nevoie Afganistanul și pentru oamenii din orice profesie, fie civilă, fie militară. Toți sunt invitați să-și înceapă munca”, a spus el.

Cu toate acestea, CNN a raportat că membrii talibani care controlează punctele de control au început să respingă unii deținători de pașapoarte americani și rezidenți permanenți.

Oficial afgan sub anonimat: Numărul morților a crescut la 170

Un oficial afgan din domeniul sănătății publice a declarat pentru BBC că numărul morților după atacul de joi a crescut de la 90 la peste 170. Oficialul nu a dorit să fie numit. Numărul crescut de morți nu este confirmat, dar o cifră similară este raportată de alte câteva instituții de presă. 

Cei uciși în atentatul de la aeroportul din Kabul erau în majoritate civili afgani. Treisprezece membri ai serviciului SUA, doi cetățeni britanici și copilul unui al treilea cetățean britanic au fost, de asemenea, uciși.

Trei cetățeni britanici, printre care și un copil, morți în atentatul din Kabul

Doi adulți britanici și copilul altui cetățean britanic se numără printre persoanele ucise în atentatul de joi de la aeroportul din Kabul, a declarat secretarul de externe britanic Dominic Raab. „Am fost profund întristat să aflu că doi cetățeni britanici și copilul unui alt cetățean britanic au fost uciși în atacul terorist de ieri. Alte două persoane au fost rănite. Aceștia erau oameni nevinovați și este o tragedie faptul că, în timp ce au încercat să-i aducă pe cei dragi în siguranță în Marea Britanie, au fost uciși de teroriști lași”, a spus acesta, citat de The Guardian.

Pentagon: O singură explozie la Kabul. 111.000 de persoane au fost evacuate cu succes

Peste 5.000 de americani au fost evacuați în siguranță din Afganistan, a anunțat generalul-maior William Taylor, într-un briefing de presă, în vreme ce un total de 111.000 de persoane au fost transportate cu avionul din Afganistan ca parte a misiunii de evacuare.

Există încă aproximativ 5.400 de americani pe aeroportul din Kabul care așteaptă zboruri, a mai anunțat acesta. "Am văzut pe propria piele cât de periculoasă este această misiune. Dar ISIS nu ne va descuraja", a mai spus el.

Totodată, acesta le-a spus reporterilor că armata americană consideră că explozia de ieri a fost cauzată de un singur sinucigaș - nu a existat a doua explozie lângă hotel.

„Nu credem că a existat o a doua explozie”, spune el. „Am considerat că este important să corectăm informația împreună cu voi toți aici”, a spus el, potrivit BBC News.

Imediat după atacul de joi, rapoartele spuneau că par să fi existat doi sinucigași. În timpul unui briefing al Pentagonului, un oficial militar american a spus că nu a existat nicio explozie separată la hotelul Baron din Kabul.

Pentagon: Un singur sinucigaș s-a aruncat în aer la Kabul. 111.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Afganistan. Evacuările continuă până în ultimul minut

Profimedia Images

Spania anunță ca va încerca să evacueze afgani aliați în următoarele luni și ani: Vom lucra calm și discret

Spania va continua să încerce să evacueze afgani care au lucrat cu țările occidentale în următoarele luni și ani, a spus premierul Pedro Sanchez, la câteva ore după ce ultimele două avioane de salvare spaniole au părăsit capitala afgană spre Dubai.

„Vom lucra calm și discret. Ne gândim deja la cum să înființăm o operațiune pentru a evacua acei aliați afgani și familiile lor”, a spus el într-o conferință de presă. Sanchez a declarat că Spania a evacuat 2.206 de persoane în 17 zboruri, majoritatea afgani care au lucrat cu forțele spaniole și ambasada, instituțiile Uniunii Europene și cu forțele SUA.

Două avioane militare care transportau ultimul contingent de 81 de spanioli și 83 de afgani din Kabul au sosit la Dubai vineri devreme, a anunțat guvernul într-un comunicat. 

Spania a trimis aproximativ 27.000 de soldați în Afganistan pe parcursul a aproape 20 de ani de implicare în conflict. 102 dintre soldații săi au murit.

ONU se așteaptă la peste jumătate de milion de refugiați afgani

Agenția ONU pentru Refugiați spune că o jumătate de milion de oameni sunt pe punctul de a părăsi Afganistanul, făcând apel către toate țările vecine să își păstreze granițele deschise pentru cei care caută siguranță.

Kelly Clements, înaltul comisar adjunct al ONU pentru refugiați, a declarat într-un briefing de presă de la Geneva: ”În ceea ce privește numărul, ne pregătim pentru aproximativ 500.000 de noi refugiați în regiune. Acesta este cel mai rău scenariu. Deși nu am văzut ieșiri mari de afgani în acest moment, situația din Afganistan a evoluat mai rapid decât se aștepta cineva”.

Afganii continuă să se înghesuie la porțile aeroportului din Kabul, la o zi după dublul atentat sinucigaș soldat cu peste 100 de morți

Profimedia Images

Cel puțin 100 de morți în atacul terorist de la Kabul. 13 militari americani au fost uciși

Cel puţin 13 soldaţi americani au murit, aceasta fiind ziua în care forţele SUA au înregistrat cele mai multe victime în Afganistan din ultimele două decenii. Lor li se adaugă aproximativ 90 de oameni, cei mai mulți civili afgani, care sperau la o viață liniștită în occident. Anumite surse spun că printre victime ar exista și 28 de talibani, uciși în explozii, însă purtătorul de cuvânt al talibanilor contrazice informaţiile potrivit cărora gruparea ar fi înregistrat pierderi de vieţi în atacul de joi.

Termenul limită pentru evacuarea din Afganistan, prin aeroportul din Kabul, singurul funcţional în prezent, este de 31 august. Mai multe ţări şi-au încheiat deja aceste misiuni. Toate forţele străine în Afganistan au ca obiectiv evacuarea cetăţenilor şi personalului ambasadelor până pe 30 august, a spus anterior un oficial al NATO.

Mai mult de 100.000 de oameni au fost scoşi din ţară de forţele americane sau cu ajutorul lor, începând cu 14 august.

Suedia şi Spania au încheiat operaţiunile de evacuare din Afganistan

Suedia şi Spania au anunţat, vineri, încheierea operaţiunilor de evacuare din Afganistan, în contextul în care misiunea trupelor occidentale se va încheia pe 31 august, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Matin.

Suedia a evacuat peste 1.100 de persoane din Afganistan. "Condiţiile extrem de dificile şi riscante nu ne-au permis să evacuăm mai mulţi suedezi şi angajaţi locali", a declarat ministrul de Externe de la Stockholm, Ann Linde. Guvernul Suediei va încerca să ofere în continuare asistenţă persoanelor care vor să părăsească Afganistanul cu avioane ale altor ţări.

La rândul său, Spania a anunţat vineri încheierea operaţiunilor de evacuare din Afganistan. Ultimele două curse aeriene din Kabul au ajuns în Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite. "Cu aceste două zboruri, evacuarea colaboratorilor din Afganistan s-a încheiat", a comunicat Guvernul de la Madrid. În total, armata spaniolă a evacuat în ultimele zile 1.900 de persoane din Afganistan.

Franţa a anunţat că va încheia vineri seară operaţiunile de evacuare din Afganistan, iar Canada şi Ungaria au sistat deja misiunile de evacuare.

Afganii continuă să se înghesuie la porțile aeroportului din Kabul, la o zi după dublul atentat sinucigaș soldat cu peste 100 de morți

Profimedia Images

Preşedintele american a promis răzbunare: ”Vă vom vâna și vă vom face să plătiți”

Preşedintele american Joe Biden a transmis un mesaj către autorii atacului de la Kabul, afirmând că SUA nu va uita niciodată şi nu va ierta şi aceştia vor fi vânaţi, până vor plăti. El a afirmat că responsabili de atac sunt membri ai grupului ISIS-K.

"Este o zi foarte grea. Am fost permanent în legătură cu oficialii militari. Am pierdut vieţi care au servit securitatea noastră şi a altora. Cei care au căzut astăzi sunt parte a nobililor cetăţeni americani. Sunt nişte eroi. Atacatorii trebuie să ştie: Nu vom ierta niciodată, nu vom uita niiciodată. Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi", a declarat Biden, care a ţinut un moment de reculegere în memoria soldaţilor căzuţi la Kabul.

Preşedintele american susţine că atacul de joi a arătat de ce a dorit să oprească misiunea din Afganistan, care era "extraordinar de periculoasă". El a mai spus că le va oferi militarilor tot ceea ce doresc, inclusiv trupe în plus.

"Am ordonat comandanţilor să facă planuri pentru a lovi obiective ale ISIS. Vom răspunde cu forţă şi precizie în momentul ales de noi şi în locul ales de noi. Teroriştii nu vor câştiga. Vom salva americanii, Vom scoate aliaţii afgani. America nu va fi intimidată", a precizat Biden.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Talibanii susțin că frontierele vor fi mereu deschise pentru afganii cu documente valabile. Bilanțul victimelor atentatului sinucigaș de la Kabul a ajuns la 170 de morți