Antena Meniu Search
x

Video Alegeri SUA 2022. Cursa pentru Senat se va decide la photo-finish. Cum arată primele rezultate parţiale

Pe muchie de cuţit. Aşa pot fi descrise alegerile intermediare din Statele Unite. Cel mai probabil scenariu este că republicanii vor câştiga majoritatea în Camera Reprezentanţilor, dar cursa pentru Senat este foarte strânsă. Ultimele cifre, arată că în Senat, republicanii şi democraţii sunt umăr la umăr: 49 de mandate au acum republicanii şi 48 democraţii. Pentru a controla Senatul, republicanii trebuie să câştige ultimele două fotolii de senator rămase în joc. În ce priveşte Camera Reprezentanţilor, în acest moment, republicanii au asigurate 202 mandate, în timp ce democraţii au obţinut, după voturile numărate până acum, 184.

de Redactia Observator

la 09.11.2022, 21:23

Vezi și

America nu mai e ţara tuturor posibilităţilor. Ci a crizelor: Creşterea inflaţiei şi a preţurilor, înmulţirea atacurilor armate şi a incertitudinilor legate de viiitor au divizat societatea. Iar alegerile parţiale au reflectat asta. Controlul Congresului încă este în joc. În Camera Reprezentanților, republicanii rămân favoriţi să câştige majoritatea. Promit că vor schimba din temelii politicile administraţiei Biden. Vor să-i oprească pe imigranţi la graniţă ca să pună astfel capăt creşterii criminalităţii. Unii republicani au ambişii şi mai mari.  

Abia în decembrie am putea afla cine va controla Senatul american

"Nu numai că voi fi guvernatorul Arizonei pentru patru ani, dar voi avea două mandate, voi fi cel mai groaznic coşmar al vostru. Timp de opt ani. Vom reforma şi presa", a declarat Kari Lake, candidat guvernator Arizona. Pentru republicani nu a fost victoria covârşitoare pe care mizau. Sunt şanse mari să nu obţină majoritatea în Senat, ba chiar au pierdut unul dintre fotoliile sigure, din statul Pennsylvania. Toţi candidaţii pentru care Trump a făcut campanie au pierdut. A jucat din nou cartea fraudei electorale. "Trebuie să vedem ce o să se întâmple. Politica Democraţilor este sub orice critică... cât de rău este ce fac ei cu inflaţia", a declarat Donald Trump, fost preşedinte SUA.

Unul dintre republicanii care au confirmat este Ron DeSantis, posibil rival al lui Trump pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024. El a fost reales guvernator al Floridei. "Mulţumită sprijinului copleşitor al oamenilor din Florida, nu numai că am câştigat alegerile, ci am şi rescris harta politică", a declarat Ron DeSantis, guvernatorul ale al statului Florida. Fosta purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump la Casa Albă, Sarah Sanders, a fost aleasă guvernator al statului Arkansas. Acelaşi stat, unde tatăl ei, Mike Huckabee, a avut aceeaşi funcţie timp de zece ani. Celebrul doctor Oz, cunoscut şi publicului din România, candidat republican pentru Congres, a fost învins de democratul John Fetterman, care în urmă cu şase luni a suferit un atac celebral.

Starea de spirit de la Casa Albă s-a îmbunătățit odată cu rezultatele neaşteptat de bune ale Partidului Democrat. Pe Twitter, Biden a postat o fotografie a victoriei. Însă viitorul democratului în vârstă de 79 de ani la Casa Albă e incert. Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, majoritatea alegătorilor americani nu vor ca Biden să mai candideze la preşedinţie în 2024. Cu un parteneriat strategic cu Statele Unite şi un război la graniţa, România este direct interesată de rezultatele acestor alegeri.

"Nu mă aştept ca din zona Republicană să se transmită mesaje de relaxare a atitudinii Statelor Unite de aşa manieră încât Federaţia Rusă să aibă de profitat. Deci, dacă ar fi să ne uităm la istoria recentă, vom vedea, cel puţin în ceea ce priveşte România politica Statelor Unite era cât se poate de categorică", a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. Au fost şi surprize. În Maryland a fost ales pentru prima dată în istorie un guvernator de culoare, iar generaţia Z are şi ea primul reprezntant în Congres. un tânăr de 25 de ani, fost muzician şi şofer Uber. În Iowa, republicanul Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani, care este senator din 1981, a câştigat al optulea mandat. Abia în decembrie am putea afla cine va controla Senatul american.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Alegeri SUA 2022. Cursa pentru Senat se va decide la photo-finish. Cum arată primele rezultate parţiale