Antena Meniu Search
x

Update Alegeri SUA 2022, primele rezultate: Bătălie strânsă pentru Senat, Biden a evitat o înfrângere rușinoasă. Cele 3 scenarii care ar putea schimba direcția Americii

America a votat şi o lume întreagă aşteaptă acum cu emoţie rezutatele. Încă se numără voturile în state-cheie. În acest moment, pentru Camera Reprezentanţilor, republicanii conduc cu 199 de locuri din cele 435 şi mai au nevoie de 19 pentru a obține controlul asupra Camerei. Pentru Senat, bătălia este în continuare foarte strânsă. Cele două partide sunt la egalitate, 48 la 48. Ceea ce înseamnă că, pentru a controla camera superioară a Congresului, republicanii trebuie să câştige 3 din ultimele 4 mandate de senator rămase în joc.

de Redactia Observator

la 09.11.2022, 21:09

UPDATE: Republicanii conduc acum cu 49 la 48 în cursa pentru Senat. Republicanii conduc şi în cursa pentru Camera Reprezentanţilor cu 203 la 187, informează CNN. Rezultatele sunt parţiale.

Cu un parteneriat strategic pe rol cu Statele Unite şi un război deschis la graniţa de EST, România este direct interesată de rezultatele acestor alegeri care vor modela viitorul politicii externe.

Scenariile experților, în funcție de rezultatele alegerilor din SUA

Democrații păstează Senatul, dar pierd Camera Reprezentanților: Primul scenariu, în cazul în care democrații dețin Senatul, dar republicanii iau Camera Reprezentanților, din perspectiva implicaţiilor internaţionale, acest rezultat ar însemna reducerea cheltuielilor şi, automat, mai puţin sprijin pentru Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Republicanii câștigă ambele camere ale Congresului: O a doua variantă ar fi ca Republicanii să preia atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul. Acest scenariu ar face şi mai posibil ca Ucraina să nu mai primească sprijin din partea SUA. Cât despre schimbările climatice, America poate fi exclusă din orice agendă ecologică progresistă.

Democrații câștigă ambele camere ale Congresului: Cea de-a treia posibilitate ar fi aceea ca cemocrații să dețină atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul. În principiu, nu s-ar schimba multe faţă de actualul status quo. Dincolo de promisiunile privind schimbările climatice, acest lucru ar însemna ca America să continue să sprijine Ucraina atât pe plan diplomatic, dar și financiar și militar.

UPDATE 15:40. Încă nu se știe cine va controla Congresul. Continuă numărătoarea voturilor în statele-cheie

Controlul celor două camere ale Congresului SUA este încă indecis şi este posibil să rămână aşa şi în zilele următoare, în urma unor alegeri intermediare (''midterms'') cu rezultate preliminare strânse ce arată că Partidul Democrat nu a avut performanţe electorale atât de rele cum arătau sondajele şi nici nu a venit ''valul republican'' la care se aşteptau conservatorii, relatează agenţia EFE.

Într-o ţară unde nu există o autoritate electorală centrală şi unde suspiciunile de fraude au fost o temă de campanie, rezultatele ar putea fi confirmate oficial abia peste câteva zile, mai ales că este vorba despre o cursă strânsă, transmite Agerpres.

Pentru Senat, conform proiecţiilor, republicanii fostului preşedinte Donald Trump au un avantaj minim, de 48 de mandate faţă de cele 47 ale democraţilor. Potrivit Fox News, între timp raportul s-ar fi egalat, cu 48 de mandate obţinute de fiecare partid, astfel că mai rămân în joc patru mandate.

Unul dintre aceste mandate de senator indecise este cel din statul Georgia, unde există şi un al treilea candidat şi va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin dacă niciun competitor nu obţine peste 50%, ceea ce ar putea întârzia şi mai mult deznodământul alegerilor ce vor decide dacă Partidul Democrat al preşedintelui Joe Biden pierde sau nu controlul Senatului.

Cât despre Camera Reprezentanţilor, deşi aici proiecţiile arată rezultate mai puţin strânse decât la Senat, rezultatul final este încă dificil de anticipat. Conform acestor proiecţii, republicanii au asigurate deocamdată 199 de mandate şi democraţii 172, majoritatea absolută fiind de 218 mandate.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a fost realeasă să reprezinte districtul 11 din California, dar ea nu şi-a clarificat încă viitorul politic, şi anume dacă va continua să fie lidera democraţilor.

Candidând într-unul dintre districtele cele mai progresiste ale SUA, democrata Pelosi a câştigat fără emoţii, cu peste 80% din voturi, în faţa republicanului John Dennis. Ea a afirmat în două interviuri că atacul recent asupra soţului ei va avea o influenţă asupra oricărei decizii pe care o va lua cu privire la viitorul său politic.

Democrații au un ușor avantaj în cursa pentru Senat

Situaţia în acest moment arată, conform proiecţiilor CNN, că în Camera Reprezentanţilor republicanii au asigurate 192 de locuri din cele 435, în timp ce democraţii au 167, notează News.ro.

La Senat, se menţine suspansul: democraţii au 47 de locuri, iar republicanii 46. Pentru majoritate sunt necesare 51 de mandate.

Un senator republican a fost reales pentru a opta oară

Republicanul Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani şi senator de Iowa din 1981, a câştigat un al optulea mandat marţi în alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit canalelor NBC şi CBS citate de AFP. El s-a confruntat în cea mai strânsă cursă electorală din ultimii 42 de ani cu democratul şi fostul militar de rang înalt Michael Franken. Chuck Grassley va împlini 95 de ani la încheierea mandatului său, notează Agerpres.

De-a lungul carierei sale, acest membru al comisiei judiciare a Senatului a fost o voce pentru America rurala şi fermele familiale - el însuşi fiind fermier. El a făcut campanie anul acesta în special pe tema inflaţiei. Donald Trump i-a oferit sprijinul său, chiar dacă Chuck Grassley ar fi avut dezacorduri cu fostul preşedinte, ale cărui politici le-a susţinut totuşi în mare măsură.

Primele rezultate în alegerile din SUA

La Senat, unde scrutinul vizează doar aproximativ o treime din cele 100 de locuri, proiecţiile indică o cursă foarte strânsă. Controlul asupra Senatului va fi decis în urma rezultatelor din statele Wisconsin, Georgia, New Hampshire, Pennsylvania, Nevada şi Arizona.

Proiecţiile realizate de site-ul Politico.com anticipează o victorie a Partidului Republican la Camera Reprezentanţilor. Cu toate acestea, Nancy Pelosi, preşedintele actual al Camerei Reprezentanţilor şi unul dintre liderii Partidului Democrat, s-a declarat încrezătoare, în cursul nopţii, în şansele formaţiunii sale de a menţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, conform publicaţiei The Hill.

Republicanul Ron DeSantis, potenţialul rival al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, a fost reales marţi guvernator al Floridei în alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului, potrivit presei americane, relatează AFP. Un reprezentant în ascensiune al extremei drepte, el s-a impus fără surprindere în acest stat în faţa fostului guvernator Charlie Crist, un fost republican, potrivit ABC şi CNN.

Democratul Maxwell Frost, în vârsta de 25 de ani, a devenit primul membru al "Generaţiei Z" care intră în Congresul SUA, câştigând un loc în Camera Reprezentanţilor din Florida, potrivit mass-media americane. "S-a scris Istoria pentru locuitorii din Florida, 'Generaţia Z' şi pentru toţi cei care cred într-un viitor mai bun", a scris el pe Twitter.

Provenit din "Generaţia Z" - cea a adolescenţilor şi tinerilor de astăzi - el revendică o poziţie politică de stânga. Maxwell Frost transmite mesaje de justiţie socială sau de luptă împotriva schimbărilor climatice şi intenţionează să folosească mandatul pentru a combate violenţa cu arme de foc. Tânărul a intrat în politică la vârsta de 15 ani, îngrozit ca mulţi dintre compatrioţii săi de un atac armat comis la şcoala primară Sandy Hook, în Connecticut, în 2012. Ulterior el a devenit unul dintre reprezentanţii naţionali ai organizaţiei March for Our Lives, o mişcare fondată după un atac armat într-un liceu din Florida.

În New Hampshire, o alta republicană în vârsta de 25 de ani, Karoline Leavitt, a candidat de asemenea pentru un loc în Camera Reprezentanţilor. Apropiaţi ca vârstă, cei doi candidaţi nu s-ar putea separa din punct de vedere politic. Militantă pro-Trump, tânăra susţine o scădere a taxelor şi controale mai stricte la frontiere.

Maura Healey a devenit prima guvernatoare declarată în mod deschis lesbiană aleasă în Statele Unite, în statul Massachusetts, potrivit presei americane. Democrata în vârsta de 51 de ani, l-a învins pe republicanul Geoff Diehl, potrivit Fox News şi NBC în acest stat din nord-estul ţării, care era condus de un republican.

Candidații sprijiniți de Trump câștigă în unele curse

Fosta purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump la Casa Albă, Sarah Huckabee Sanders, a fost aleasă guvernator al statului republican Arkansas, potrivit proiecţiilor presei americane. Ea a câştigat în faţa democratului Chris Jones în acest stat, unde tatăl ei, Mike Huckabee, o figură a politicii americane, a fost guvernator din 1996 până în 2007.

În timpul campaniei ei, Sarah Sanders, în vârsta de 40 de ani, l-a criticat pe preşedintele Joe Biden şi politicile sale "de stângă radicală", invocând "inflaţia galopantă", "graniţele deschise" şi "criminalitatea în creştere". Ea a spus ca este pregătită "să se alăture unei coaliţii de guvernatori conservatori puternici care ne apără libertatea".

Democrații păstrează postul de guvernator al New York-ului

Democraţii au reuşit marţi să menţină locul disputat de guvernator al statului New York, unul dintre fiefurile lor, care a fost totuşi scena unei curse mai strânse decât se aştepta în alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit presei americane, relatează miercuri AFP.

Guvernatoarea în exerciţiu Kathy Hochul, care l-a înlocuit pe Andrew Cuomo demis după un scandal, l-a învins pe adversarul său republican Lee Zeldin, potrivit canalelor ABC şi NBC.

Republicanul J.D. Vance a fost ales marţi senator de Ohio, potrivit estimărilor presei americane, o prima dezamăgire majoră pentru preşedintele democrat Joe Biden în alegerile cruciale de la mijlocul mandatului. J.D. Vance, fost militar, autor al unei cărţi de succes despre clasa de mijloc albă, a câştigat astfel un loc lăsat vacant de un republican în faţa democratului Tim Ryan, potrivit ABC şi NBC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Alegeri SUA 2022, primele rezultate: Bătălie strânsă pentru Senat, Biden a evitat o înfrângere rușinoasă. Cele 3 scenarii care ar putea schimba direcția Americii