Antena Meniu Search
x

Amendă uriașă pentru British American Tobacco, după ce a vândut țigări oficialilor din Coreea de Nord în pofida sancțiunilor

Gigantul British American Tobacco (BAT) a acceptat marţi să plătească peste 630 de milioane de dolari autorităţilor americane pentru că a vândut ţigări în Coreea de Nord timp de câţiva ani, încălcând sancţiunile, informează BBC.

de Redactia Observator

la 26.04.2023, 11:47

British American Tobacco
British American Tobacco - Shutterstock (arhivă)

Potrivit Departamentului american al Justiţiei (DoJ), BAT a creat un sistem complex de filiale şi companii-paravan pentru a eluda sancţiunile americane între 2007 şi 2017.

Şi chiar şi atunci când BAT a decis să pună capăt acestui sistem în 2016 din cauza înăspririi sancţiunilor internaţionale impuse Phenianului, a continuat să vândă ţigări ambasadei Coreei de Nord la Singapore în 2017, transmite Agerpres.

"Aceasta este cea mai importantă sancţiune legată de Coreea de Nord din istoria DoJ şi un nou avertisment adresat companiilor din întreaga lume cu privire la costurile şi consecinţele încălcării sancţiunilor americane", a afirmat procurorul american Matthew Olsen, într-o conferinţă de presă.

Naţiunile Unite au impus sancţiuni Coreei de Nord după un test nuclear efectuat de Phenian în 2006. Însă Statele Unite au impus unilateral restricţii şi mai puternice asupra comerţului cu ţara comunistă.

Pe acelaşi subiect

Sumă se ridică la peste 630 de milioane de dolari

Potrivit DoJ, penalităţile împotriva BAT se ridică la 629 de milioane de dolari. Într-un comunicat separat, compania le-a evaluat la "peste 635 de milioane de dolari" fără dobânzi.

BAT a dat asigurări că a "încetat toate activităţile comerciale legate de Coreea de Nord în septembrie 2017".

De asemenea, DoJ a anunţat marţi că a inculpat un bancher nord-coreean, Sim Hyon-Sop, şi doi chinezi, Qin Guoming şi Han Linlin, pentru că au ajutat producători de ţigări nord-coreeni să-şi procure frunze de tutun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Amendă uriașă pentru British American Tobacco, după ce a vândut țigări oficialilor din Coreea de Nord în pofida sancțiunilor