Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Aproape jumătate din bugetul Rusiei va merge pe apărare şi securitate în 2025. Putin pompează bani în maşinăria de război

Rusia va majora cheltuielile pentru apărare cu 30 de miliarde de dolari anul viitor, potrivit proiectului de buget pentru 2025. Cheltuielile Rusiei pentru apărare și securitatea internă le vor depăşi pe cele pentru educație, sănătate, politică socială și economia naţională împreună, potrivit Bloomberg. 

de Redactia Observator

la 30.09.2024 , 18:22

Aproape jumătate din bugetul Rusiei va merge pe apărare şi securitate în 2025 Aproape jumătate din bugetul Rusiei va merge pe apărare şi securitate în 2025 - Getty Images

Cheltuielile statului rus pentru apărarea naţională vor creşte cu aproape 30 de miliarde de dolari, adică 23%, în 2025, la 145,3 miliarde de dolari (13,5 trilioane de ruble) de la 116 miliarde de dolari (10,8 trilioane de ruble) în 2024, arată proiectele de documente privind bugetul de stat publicate luni, relatează Reuters. Cheltuielile pentru apărare vor reprezenta 32% din totalul cheltuielilor bugetare în 2025, care vor fi de 41,5 trilioane de ruble. Circa 10% din totalul cheltuielilor de apărare vor merge către plata personalului militar.

Cheltuielile secrete pentru articole clasificate sau nespecificate, dintre care unele pot fi trecute la alte rubrici, sunt estimate să crească la 12,9 trilioane de ruble în 2025 de la 11,1 trilioane planificate inițial pentru acest an, rămânând la aproximativ 30% din cheltuielile bugetare totale. Cheltuielile combinate pentru apărare și securitate vor reprezenta aproximativ 40% din cheltuielile guvernamentale totale ale Rusiei, adică 440 de miliarde de dolari în 2025.

Cheltuielile pentru apărare, 6,2% din PIB anul viitor

Articolul continuă după reclamă

Ministrul rus al finanţelor, Anton Siluanov, a declarat anterior că nevoile a ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea militară specială" în Ucraina şi sprijinul pentru armată vor rămâne prioritatea bugetară. Ulterior, în 2026, cheltuielile militare ar urma să scadă la 12.800 miliarde de ruble. Cheltuielile militare sunt planificate să scadă la 5,6% din PIB în 2026 și 5,1% în 2027, conform calculelor Bloomberg bazate pe documentele publicate de ruşi. 

Pe acelaşi subiect

Cabinetul de Miniștri  a aprobat proiectul de buget federal pentru 2025-2027 pe 29 septembrie și l-a depus Dumei de Stat. Proiectul de buget prevede că veniturile federale ale Rusiei vor crește cu aproape 12% în 2025 față de 2024, iar ponderea veniturilor care nu provin petrol și gaze în bugetul federal va crește la 73%. 

Într-un interviu la Rossia-24, ministrul Siluanov a spus, potrivit TASS, că bugetul Rusiei este stabil şi format pe baza unui preţ al petrolului de 60 de dolari pe baril, existând oportunităţi de a atrage împrumuturi pentru finanţarea deficitului. "Limităm deficitul bugetar pe baza capacităţilor de venituri. Echilibrul acestuia se bazează pe preţul de bază al petrolului de 60 de dolari pe baril. Orice depăşeşte acest nivel va fi folosit pentru a alimenta fondul de avuţie naţională. Dar, practic, bugetul este echilibrat la un preţ al petrolului de 60 de dolari pe baril. Vedem că astăzi aceşti parametri sunt uşor mai mari decât cei incluşi în buget. Prin urmare, bugetul este stabil. Iar nivelul scăzut al deficitului bugetar ne permite să ne bazăm pe surse interne de finanţare a deficitului bugetar", a menţionat Siluanov. Guvernul se așteaptă să reducă deficitul bugetar anul viitor la 0,5% din PIB. 

Rusia se aşteaptă la o scădere a veniturilor din petrol şi gaze în următorii trei ani

Veniturile Rusiei din petrol şi gaze la bugetul de stat ar urma să scadă în perioada 2025 - 2027, din cauza preţurilor mai mici ale materiilor prime şi a schimbărilor fiscale, se arată în proiectul de buget pentru anul viitor, publicat luni, transmite Reuters. Conform documentului, industria petrolului şi gazelor din Rusia ar urma să contribuie anul viitor la buget cu 10.900 miliarde de ruble (117,3 miliarde de dolari), sau 5,1% din PIB, de la un nivel estimat în acest an de 11.300 miliarde de ruble. De asemenea, veniturile ar urma să scadă la 10.560 miliarde de ruble în 2026 şi la 9.770 miliarde de ruble în 2027.

Analiştii avertizaseră luna aceasta că o scădere a veniturilor din petrol şi gaze, în urma preţurilor mai scăzute la energie şi a unui regim fiscal mai blând pentru Gazprom, va avea implicaţii asupra războiului din Ucraina şi a cheltuielilor militare ale Rusiei.

Fluxul de petrodolari a ajutat Kremlinul să continue agresiunea sa militară contra Ucrainei, chiar dacă statele occidentale au ajutat militar Kievul cu miliarde de dolari şi au impus sancţiuni menite să reducă câştigurile Rusiei de pe urma exporturilor de energie. Moscova a ocolit sancţiunile, făcând rost de o flotă fantomă de petroliere şi vase pentru livrarea de gaze naturale lichefiate (GNL) către noii clienţi din Asia. Un alt factor care contribuie la declinul proiectat al veniturilor Rusiei din petrol şi gaze este planul de a renunţa la povara fiscală asupra Gazprom, care a fost o sursă de numerar pentru Guvern, se arată în documentele consultate de analişti.

De la invazie, compania a renunţat la majoritatea exporturilor sale prin gazoducte spre Europa, anterior cea mai mare piaţă externă a sa. Decizia a provocat anul trecut Gazprom primele pierderi nete din acest secol. Totuşi, Guvernul a impus Gazprom o taxă pe profit, aşteptând să primească încă 50 miliarde de ruble de la companie în fiecare lună, între 2023 şi 2025.

Acum există un plan de a atenua povara fiscală asupra Gazprom, arată documentele. Dacă planul va fi adoptat, regimul fiscal mai blând va reduce veniturile Rusiei din producţia de petrol şi gaze cu peste 30% faţă de 2023, la puţin peste 1.000 miliarde de ruble în 2025, conform calculelor analiştilor. 

Kremlinul continuă să mărească cheltuielile pentru război, pe măsură ce forțele ruse avansează încet în estul Ucrainei, în timp ce serviciile de informații occidentale estimează că războiul a provocat sute de mii de victime, morţi şi răniţi, printre ruşi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?
Observator » Ştiri externe » Aproape jumătate din bugetul Rusiei va merge pe apărare şi securitate în 2025. Putin pompează bani în maşinăria de război