Antena Meniu Search
x

Armata ucraineană rămâne fără oameni. Soldaţii sunt epuizaţi şi cu moralul slab: "Frontul riscă să fie spart de ruşi"

Război în Ucraina. Unitățile ucrainene de infanterie din prima linie se plâng de o lipsă acută de soldați iar moralul de luptă scade; ei avertizează că fără întăriri, frontul riscă să fie spart, relatează Washington Post

de Redactia Observator

la 08.02.2024, 16:54

Armata ucraineană rămâne fără oameni. Soldaţii sunt epuizaţi şi cu moralul slab: "Frontul riscă să fie spart de ruşi"
Armata ucraineană rămâne fără oameni. Soldaţii sunt epuizaţi şi cu moralul slab: "Frontul riscă să fie spart de ruşi" - Profimedia

The Washington Post a publicat un articol foarte sumbru despre situația de pe front, unde trupele ucrainene se confruntă nu doar cu o lipsă uriașă de obuze, ci și de soldați. "Armata ucraineană se confruntă cu o lipsă critică de infanterişti, ceea ce duce la epuizare și la scăderea moralului pe front" relatează Wahington Post, citând chiar soldaţi aflaţi în prima linie. Este o nouă dinamică periculoasă pentru guvernul de la Kiev, la doi ani de când Rusia a declanşat un război măcinător și sângeros.

Cel puţin 10 soldați și comandanți ucraineni care au acordat interviuri în ultimele zile au declarat că cea mai critică problemă pentru ei acum este lipsa de oameni în timp ce Rusia a recăpătat inițiativa ofensivă pe câmpul de luptă și şi-a intensificat atacurile.

Un comandant de batalion a spus că unitatea sa are în prezent mai puțin de 40 infanterişti, adică soldații dislocați în tranșeele din prima linie, pentru a opri atacurile ruseşti. Un batalion complet echipat ar trebui să aibă peste 200 de oameni. Un alt comandant a spus că unitatea sa este la fel de epuizată. Soldații ucraineni intervievați au vorbit sub protecţia anonimatului, deoarece nu erau  autorizați să vorbească cu presa și pot fi pedepsiți pentru comentariile lor.

Soldaţii de pe front, înfuriaţi de dezbaterea de la Kiev privind mobilizarea

Pe acelaşi subiect

Washington Post notează că aceste rapoarte privind o lipsă acută de soldaţi vin în timp ce președintele Zelenski se pregătește să-l înlocuiască pe comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Unul dintre principalele dezacorduri între cei doi este câți soldați noi trebuie să mobilizeze Ucraina. Administraţia prezidențială de la Kiev a refuzat să comenteze informaţiile şi i-a trimis pe jurnaliştii americani să adreseze întrebări Ministerului Apărării, care la rândul său i-a trimis la Statul Major al Armatei Ucrainene. Iar Statul Major nu a răspuns la solicitarea de a face comentarii.

Zalujnîi i-a spus lui Zelenski că Ucraina are nevoie de aproape 500.000 de soldați noi, dar președintele a respins aceste cifre atât în privat, cât și în public. Zelenski a spus că vrea mai multe explicaţii din partea conducerii militare cu privire la motivul pentru care sunt necesari atât de mulți soldaţi și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care guvernul ar urma să-i plătească.

Asistența financiară din partea partenerilor occidentali nu poate fi folosită pentru a plăti salariile soldaților, iar bugetul Ucrainei este deja sub presiune. Ajutorul de 60 de miliarde de dolari propus de președintele Joe Biden este în continuare blocat în Congres. Uniunea Europeană a aprobat săptămâna trecută un ajutor de aproape 54 de miliarde de dolari, după săptămâni de opoziție din partea premierului ungar Viktor Orban.

Dar dezbaterea de la Kiev despre mobilizare i-a înfuriat pe soldații din prima linie. Oleksandr, un comandant de batalion, a spus că unitatea sa este la 35% din ceea ce ar trebui să fie. Un al doilea comandant de batalion dintr-o brigadă de asalt a spus că lipsa de personal a ajuns tipică pentru unitățile care îndeplinesc sarcini de luptă.

Comandant ucrainean: Frontul se va prăbuși undeva fără noi oameni

Întrebat câți soldați noi a primit, fără a-i include pe cei care s-au întors după ce au fost răniţi şi s-au refăcut, Oleksandr a spus că batalionul său a primit cinci oameni noi în ultimele cinci luni. El și alți comandanți au spus că noii recruți tind să fie slab pregătiți şi apare dilema dacă pot fi trimişi imediat pe câmpul de luptă, deoarece deşi întăririle sunt extrem de necesare, există riscul să fie răniți sau uciși pentru că sunt începători. 

"Lipsa de oameni este crucială. Unde de îndreptăm? Nu știu. Nu există o perspectivă pozitivă. Absolut niciuna. Se va sfârși cu multe morți, un eșec global. Și, cel mai probabil, cred că frontul se va prăbuși undeva, așa cum a s-a întâmplat pentru inamic în 2022, în regiunea Harkov", a spus  Oleksandr.

În toamna anului 2022, ucrainenii au profitat de un punct slab în prima linie a ruşilor, rămaşi cu puţini soldaţi și au reușit să elibereze cea mai mare parte a regiunii de Harkov într-o ofensivă rapidă, de o săptămână, în septembrie. Președintele rus Vladimir Putin a răspuns episodului jenant anunțând o mobilizare în Rusia

Şi lipsa de muniție este o problemă pentru ucraineni

Parlamentul ucrainean este şi el în proces de revizuire a unui proiect de lege privind mobilizarea care va scădea vârsta minimă de recrutare la 25 de ani de la 27. Dar atât parlamentarii, cât și soldații au recunoscut că guvernul nu a reuşit să explice poporului de ce este necesară trimiterea mai multor oameni pe front. Mesajele au fost confuze, Zelenski și Zalujnîi s-au contrazis public şi au lăsat impresia unui război politic intern.

În august, Zelenski i-a dat afară pe șefii tuturor birourilor regionale de recrutare militară din Ucraina, invocând fapte de corupție. Fără oameni care să-i înlocuiască, mobilizarea s-a oprit, a spus un oficial militar de rang înalt. Comandanții de pe teren au confirmat că din toamnă au sosit puțini oameni noi. "Avem probleme directe de personal. Pentru că acesta este război și infanteria de apărare este pe moarte. Vorbesc cu prietenii mei, ofițeri din alte unități și cu cei din infanterie, este aproape aceeași situație peste tot", a spus Mîkîta, adjunctul unui comandant de batalion. 

Lipsa de muniție și de arme este şi ea problemă. Un comandant trimis recent pe o nouă direcţie a frontului a declarat că a primit 10 obuze pentru două aruncătoare de bombe. Zelenski a recunoscut că livrările de muniție pentru artilerie au încetinit. Europa se luptă să producă suficientă muniţie  pentru a satisface nevoile Ucrainei iar ajutorul american s-a blocat. 

Fără a fi rotiţi mai des, soldaţilor ucraineni le scade moralul

Lipsa de personal poate avea un efect de domino, au spus soldaţii ucraineni de pe front. În special iarna, când vremea este rea, infanteria ar trebui rotită după aproximativ trei zile. Dar pentru că nu sunt oameni, infanteriştii sunt obligaţi să stea mai mult, fără pauză, în tranşee sau personalul din spate este împins în serviciul de primă linie, deşi nu este pregătit pentru asta. Soldaţii, epuizaţi mental și fizic din cauza suprasolicitării, uneori nu își pot apăra posturile. Asta permite Rusiei, care are mai multă forță de luptă și muniție, să avanseze.

"Trebuie să fie înlocuiți de cineva...Nu există nimeni care să-i înlocuiască, așa că stau mai mult acolo, le scade moralul, se îmbolnăvesc sau suferă degerături. Se epuizează. Nu există nimeni care să-i înlocuiască. Frontul se crapă şi se prăbuşeşte. De ce nu-i putem înlocui? Pentru că nu avem oameni; nimeni nu vine în armată. De ce nu vine nimeni la armată? Pentru că țara nu le-a spus oamenilor că trebuie să meargă în armată. Statul nu a reușit să explice oamenilor că ar trebui să meargă în armată. Cei care știau că trebuie să meargă, s-au epuizat deja toți", a mărturisit  Oleksandr.  

Serhii, în vârstă de 41 de ani, un comandant de pluton care luptă în Avdiivka, a spus că el și oamenii săi rămân în tranşee, fără a fi rotiţi, cinci sau chiar zece zile. Dmitro, un alt comandant adjunct de batalion a spus că infanteriştii săi au de obicei două zile de odihnă după 5-10 zile în care resping atacurile ruşilor. Majoritatea soldaților săi au peste 40 de ani iar lipsa de formă fizică agravează problemele. "Oamenii sunt epuizați atât moral, cât și fizic. Este foarte greu, condițiile meteo, bombardarea constantă. Au un impact mare asupra psihicului uman", a spus el. 

Lipsa rotațiilor este o problemă nu doar pentru infanterie, în armata ucraineană. Soldații au în general doar câteva zile libere pentru a merge acasă să-şi vadă familiile. Ei spun că sunt în continuare motivați să lupte cu invadatorii ruși, dar că şi ei au nevoie de odihnă și de mai mulți oameni alături. 

Zelenski a cerut armatei și parlamentului să pregătească o lege pentru care cei care luptă de aproape doi ani să fie trimişi acasă. Parlamentarii au spus că discută un plan de eliberare din armată a soldaților care se află pe front de 36 de luni. Dar asta necesită mobilizarea de noi soldaţi pentru a-i înlocui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Armata ucraineană rămâne fără oameni. Soldaţii sunt epuizaţi şi cu moralul slab: "Frontul riscă să fie spart de ruşi"