Antena Meniu Search
x

Atac armat în Praga. Autorul masacrului s-a sinucis, după ce a fost încolţit de poliţişti, pe acoperiş. "Am văzut grămezi de muniţie pe coridoare"

Atac armat în Praga. Poliţia cehă a confirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorul atacului armat de la Universitate Carolină din centrul orașului Praga s-a sinucis după ce a împuşcat mortal 14 persoane. Înainte de masacru, individul şi-ar fi omorât şi tatăl. În plus, este suspect şi într-o dublă crimă comisă care a avut loc cu câteva zile înainte de atacul armat de la Universitate.

de Redactia Observator

la 22.12.2023, 13:40

Vezi și

14 persoane au murit şi alte 25 au fost rănite în urma unui atac armat la Universitate Carolină din centrul capitalei cehe. În cadrul unei confeinţe de presă, poliţia a anunţat că autorul celui mai mare atac armat în masă din istoria țării s-a sinucis, după ce a observat că este încolţit de oamenii legii. 

Autorităţile cehe prezintă două bilanţuri diferite. Cu aproximativ 30 de minute înainte de conferinţa de presă a poliţiei, ministrul ceh de Interne anunţa 13 morţi din rândul studenţilor şi personalului universitar, toţi cetăţeni cehi, iar al 14-lea mort a fost identificat drept autorul masacrului. Printre persoanele ucise joi în atacul de la Universitatea Carolină din Praga se numără şi Lenka Hlavkova - șefa Institutului de Muzică de la Facultatea de Arte din cadrul universităţii.

Pe de altă parte, şeful poliţiei din Praga, Martin Vondrasek, a declarat că 15 persoane au murit în urma atacului de joi - 14 uciși de bărbatul de 24 de ani şi atacatorul, care s-a sinucis. Familiile tuturor victimelor identificate au fost deja informate. De asemenea, printre cei 25 de răniţi, dintre care 10 în stare gravă, se numără şi trei cetăţeni străini, doi din Emiratele Arabe Unite și un altul din Olanda, potrivit The Guardian. Vondrasek recunoaşte că sunt discrepanţe între numărul de morţi şi anunţă că va analiza toate informaţiile.

"Am văzut grămezi de muniţie pe coridoarele, a fost şocant", îşi aminteşte Vondrasek. Şeful poliţiei laudă intervenţia promptă a ofiţerilor şi spune că bilanţul ar fi putut fi şi mai dramatic, dacă atacatorul nu s-ar fi refugiat pe balconul universităţii, "unde a şi murit".

Pe acelaşi subiect

Filmul atacului armat din Praga

Îmbrăcat complet în negru şi agitând o armă cu lunetă, atacatorul a urcat pe acoperişul Facultăţii de Filozofie din Praga după ce şi-a împuşcat zeci de colegi. A continuat să tragă asupra tinerilor şi din balcon. Pentru a fugi din calea terorii, unii au ieşit pe ferestre şi s-au ascuns la zeci de metri înălţime, pe ornamentele clădirii. Alţii, care au rămas în clase, au baricadat uşile cu tot ce au avut la îndemână. La 20 de minute de la masacru, poliția a găsit cadavrul bărbatului. 

Potrivit unei imagini suprinse pe un balcon al facultăţii, atacatorul avea o armă cu lunetă, o pușcă foarte scumpă, potrivit experţilor citaţi de presa cehă. "Din ce am văzut, era o armă lungă în stil AR-15, calibrul 308 Winchester. Deci cu cartușe relativ mari. Și avea o lunetă. Este o armă luxoasă și scumpă, care costă 200.000 de coroane (n.r peste 8000 de euro). Nu este raritate în Cehia, dar este chiar scumpă", a povestit un locotenent de armată, ieşit la pensie. 

Cine este monstrul care a comis masacrul din Praga 

Atacatorul este David Kozak, un tânăr de 24 de ani din oraşul Kladno, student al facultăţii, fără antecedente penale. Potrivit presei locale acesta şi-a ucis tatăl în ziua atacului, înainte de a comite masacrul de la facultate. Poliţia mai crede că tânărul ar fi ucis separat alte două persoane săptămâna trecută, în Klánovice din Praga. Pe 15 decembrie, într-o pădure de la periferie, au fost găsiţi morţi un tată tânăr şi fiica lui de două luni. 

Atacatorul a deschis focul joi în jurul orei locale 15:00 pe holurile și sălile de clasă ale Facultății de Arte a Universității Caroline de lângă Piața Jan Palach din centrul capitalei cehe. A ucis la întâmplare, în timp ce profesorii și studenții s-au baricat în săli, blocând uşile cu mobilier. Unii, în disperare, au ieşit pe geamuri şi s-au ascuns pe peretele exterior al clădirii, stând ghemuiţi pe cornişe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Atac armat în Praga. Autorul masacrului s-a sinucis, după ce a fost încolţit de poliţişti, pe acoperiş. "Am văzut grămezi de muniţie pe coridoare"