Antena Meniu Search
x

Video Atac armat în Praga. Filmul masacrului în care au murit 13 oameni. Criminalul şi-a anunţat planul diabolic încă de la începutul lunii, pe Telegram

Atac armat în Praga. 14 persoane au murit şi alte 25 au fost rănite în urma unui atac armat la o universitate din centrul capitalei cehe. Printre morţi se află şi autorul atacului. Înainte de masacru, agresorul, un tânăr de 24 de ani, a cugetat la un alt gest extrem: şi-ar fi ucis tatăl. După ce a semănat teroare, acesta s-ar fi sinucis.  

de Redactia Observator

la 22.12.2023, 12:16

Vezi și

Cu faţa acoperită de o cagulă şi îmbrăcat în negru, atacatorul a intrat în sediul Facultăţii de artă şi Filozofie din Praga. Mai apoi, a ieșit la un balcon, de unde a început să tragă în mulțime. Acesta ar fi avut asupra lui o armă de asalt cu lunetă.

Pentru a fugi din calea terorii, unii au ieşit pe ferestre şi s-au ascuns la zeci de metri înălţime, pe ornamentele clădirii. Una din victime ar fi murit după ce a căzut pe geam în încercarea de a se salva. Alţii, care au rămas în clase, au baricadat uşile cu tot ce au avut la îndemână.

La 20 de minute de la masacru, poliția a găsit cadavrul bărbatului. Deși atacatorul pare să se fi sinucis, polițiștii au tras și focuri de armă înspre el, astfel că nu este clar care a fost cauza morții suspectului. 200 de studenți au fost evacuaţi în siguranță. Şi mai şocant este că înainte de masacru, agresorul şi-ar fi omorât tatăl. Motivul atacului nu este însă unul clar.

Cine este autorul atacului armat din Praga

Pe acelaşi subiect

David Kozak, în vârstă de 24 de ani, era student la universitatea din Praga şi locuia la aproximativ 20 de kilometri de capitala cehă. Nu mai avusese antecedente penale. Totul pare să ducă într-o singură direcţie: la un atac premeditat. La începutul lunii, pe contul său de telegram, tânărul ameninţa că va comite un astfel de atac şi că ar vrea să-şi pună capăt zilelor.

Masacrul ar fi fost inspirat din fapte similare comise în străinătate, cum ar fi atacul de la şcoala din Briansk, unde doi elevi au fost ucişi pe 7 decembrie. Acum, autorităţile îl suspectează şi de moartea altor două persoane, un bărbat și fiica lui, care au fost gasiţi într-o pădure din apropierea capitalei cehe, săptămâna trecută.

Petr Fiala, premierul Cehiei: Nimic nu justifică acest act oribil.

Vit Rakusan, ministrul de Interne ceh: Vreau să le mulțumesc polițiștilor care au ajuns la fața locului și care au acţionat imediat în clădirea facultăţii. S-au aventurat cu mult curaj într-o luptă umăr la umăr cu atacatorul.

Ipoteza unui atac terorist a fost însă, exclusă.

Martor: Era multă lume acolo și, dintr-o dată, de undeva de sus, s-a auzit o bubuitură. Am crezut că era doar o petardă, că cineva pur și simplu se prostește.

Cristian Barbu, general în rezervă: Pericolul este maxim pentru că în momentul în care tragerea se face de la înălţime este greu să te protejezi imediat, este dificil să îţi găseşti un loc prin care să încerci să eviţi contactul direct cu trăgătorul.

Sâmbătă, zi de doliu în Cehia

Jurnalista Marina Almăşan este în vacanţă în Praga şi ieri dimineaţă chiar vizitase zona unde a avut loc atacul.

Marina Almăşan: Chiar m-am plimbat astăzi prin centrul Pragăi, care era foarte liniştit, plin de turişti. S-a schimbat foarte mult atmosfera. Străzile s-au închis, ieri pe vremea asta era plin de turişti. Se aud sirenele de poliţie pe toate străzile. Astăzi chiar m-am plimbat tacticoasă pe podul Carol. Ba, am şi făcut un video. dacă mai zăboveam, probabil video-ul era mult mai palpitant.

Tragedia a avut loc la nici 500 de metri de Târgul de Crăciun, unde ajung zilnic mii de trurişti din toată lumea. Premierul Marcel Ciolacu şi Preşedintele Klaus Iohannis şi-au exprimat regretul pentru cele întâmplate. Republica Cehă va decreta sâmbătă zi de doliu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Atac armat în Praga. Filmul masacrului în care au murit 13 oameni. Criminalul şi-a anunţat planul diabolic încă de la începutul lunii, pe Telegram