Antena Meniu Search
x

Iranul a atacat în premieră Israelul cu zeci de drone kamikaze. Apărarea militară și aeriană a Israelului, în alertă maximă

Zeci de drone iraniene au fost lansate sâmbătă seară spre Israel. În câteva ore vor ajunge în spațiul aerian israelian. Dronele au fost observate deasupra Irakului. Spațiile aeriene din Egipt, Israel, Liban, Iordania, Irak, Kuweit și părți din Iran au fost închise pentru zborurile comerciale. Apărarea militară și aeriană a Israelului este în alertă maximă. Este primul atac direct al Iranului asupra teritoriului israelian. Presa de stat iraniană a anunțat și lansarea unui val de rachete balistice. Israelul a anunţat  închiderea şcolilor și a interzis adunările de peste 1000 de persoane iar Joe Biden a revenit de urgență la Casa Albă

de Redactia Observator

la 14.04.2024, 01:40

Iranul a atacat în premieră Israelul cu 50 de drone kamikaze
Iranul a atacat în premieră Israelul cu 50 de drone kamikaze

UPDATE. Sistemele americane de apărare aeriană din Orientul Mijlociu au interceptat câteva drone iraniene, au spus doi oficiali americani pentru CNN. Sursele nu au precizat cum au interceptat SUA dronele și unde.

Conflictul din Orientul Mijlociu ia amploare. Iranul a lansat sâmbătă de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene într-un discurs televizat. 

Potrivit unui oficial militar, Israelul a estimat inițial că Iranul a lansat peste 100 de drone. Armata intenționează să le intercepteze înainte ca acestea să ajungă în spațiul aerian al țării. În orașul Haifa, din nordul Israelului, au fost deschise adăposturi antiaeriene publice. Oficialii israelieni au transmis cetățenilor să nu intre în panică și să fie precauți.

"Toți trebuie să ne menținem unitatea ca popor și ca țară în fața marilor provocări cu care ne confruntăm. Numai împreună vom câștiga",  a declarat ministrul israelian de Externe.

Pe acelaşi subiect

SUA au o prezență militară semnificativă în regiune și au transmis că vor apăra Israelul. Vor încerca inclusiv să intercepteze drone și rachete dacă este fezabil. Un înalt oficial american a declarat pentru ABC News că se așteaptă ca Iranul să lanseze între 400-500 de drone kamikaze și rachete împotriva Israelului, pentru a copleși apărarea antiaeriană.

La începutul acestei luni, Israelul a bombardat clădirea consulatului iranian din Damasc, Siria și a ucis șapte oficiali ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, inclusiv comandanți de top. Israelul a încălcat o linie roșie iar Iranul a promis că va riposta

Începutul unui conflict direct între Iran și Israel marchează o escaladare gravă în regiune. Este un scenariu pe care SUA au sperat să-l evite de la începutul războiului Israel-Hamas în octombrie.

Presă: Iranul a lansat și rachete balistice pe lângă drone

"Iranul a lansat drone de pe teritoriul său spre Israel", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari, după ora 23:00, adăugând că dronele vor ajunge în Israel în câteva ore. Potrivit presei israeliene, Teheranul a lansat și rachete de croazieră asupra Israelului, pe lângă zeci de drone. Agenția iraniană de stat a anunțat că a fost lansat spre Israel primul val de rachete balistice, citând surse.

Spațiile aeriene închise în Orientul Mijlociu

Presa de stat iraniană a confirmat că au fost lansate lovituri de represalii cu drone împotriva unor ținte din Israel. Presa din Israel scrie că pe lângă drone au fost lansate și rachete de croazieră din Iran. Unele drone ar fi fost lansate din Yemen.

Spațiile aeriene din Egipt, Israel, Liban, Iordania, Irak, Kuweit și părți din Iran au fost închise pentru zborurile comerciale. Orientul Mijlociu şi SUA sunt în alertă în legătură cu un posibil atac din partea Iranului încă din 1 aprilie, când Israelul a bombardat consulatului iranian din Siria.

Netanyahu: Israelul este pregătit pentru un atac direct al Iranului

Benjamin Netanyahu a dat asigurări sâmbătă seara că Israelul este pregătit pentru "eventualitatea unui atac direct al Iranului" şi este "pregătit să facă faţă oricărui scenariu, atât în ceea ce priveşte apărarea, cât şi atacul".

Premierul israelian a declarat că sistemele de apărare ale țării au fost desfășurate și că forțele armate sunt pregătite. "Am stabilit un principiu clar: oricine ne atacă, vom riposta. Ne vom proteja de orice amenințare și o vom face cu răceală și hotărâre", a spus premierul israelian. "Apreciem prezenţa Statelor Unite alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, al Franţei şi al mai multor ţări", a adăugat el

Biden a revenit la Casa Albă pentru consultări urgente 

Statele Unite au cerut sâmbătă Iranului să elibereze "imediat" o navă pe care a sechestrat-o în Golf, acuzând-o că are legături cu Israelul, iar preşedintele Joe Biden şi-a scurtat o deplasare la Delaware şi a revenit la Casa Albă pentru consultări urgente cu echipa sa de securitate privind "evenimentele din Orientul Mijlociu", relatează AFP şi Reuters.

Forţele speciale maritime ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au sechestrat sâmbătă un portcontainer în apropierea strâmtorii Ormuz din Golf. Autorităţile iraniene nu au anunţat însă dacă această operaţiune are legătură cu ameninţările lor recente cu represalii la atacul imputat Israelului lansat la începutul lunii aprilie împotriva consulatului iranian de la Damasc.

Fapt neobişnuit, preşedintele american "s-a întors în această după-amiază la Casa Albă pentru a-şi consulta echipa de securitate naţională cu privire la evenimentele din Orientul Mijlociu", a anunţat echipa sa într-un comunicat transmis presei, fără a oferi alte detalii.

"Condamnăm ferm sechestrarea de către Iran în apele internaţionale a navei MSC Aires, sub pavilion portughez şi proprietate britanică", a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru securitate naţională. "Cerem Iranului să elibereze imediat această navă şi echipajul său, format din indieni, filipinezi, pakistanezi, ruşi şi estonieni", a adăugat ea într-un comunicat.

"Sechestrarea unei nave civile fără o provocare prealabilă este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi un act de piraterie din partea corpului Gardienilor Revoluţiei islamice, o organizaţie clasificată drept teroristă (de Statele Unite)", a mai spus ea

Armata israeliană a anunţat închiderea şcolilor

Armata israeliană a anunţat sâmbătă închiderea şcolilor din motive de securitate pe fondul ameninţărilor Iranului cu represalii după un atac mortal la începutul lunii aprilie împotriva consulatului iranian de la Damasc, pe care Teheranul îl atribuie Israelului.

Începând de duminică, prima zi a săptămânii în Israel, "activităţile de predare, excursiile şi ieşirile" şcolare sau extraşcolare sunt suspendate, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari. Măsura decisă "cu privire la condiţiile de securitate" este valabilă în această etapă pentru două zile, duminică şi luni.

Anunţând măsurile într-un discurs televizat, Daniel Hagari a declarat că zeci de avioane de luptă au fost ridicate de la sol ca parte a stării de alertă. "Dispunem de un sistem excelent de apărare aeriană, însă apărarea nu este ermetică", a mai spus el.

La rândul său, ministrul apărării Yoav Gallant a declarat sâmbătă că Israelul este pregătit pentru un posibil atac iranian."Monitorizăm îndeaproape un atac planificat al Iranului şi al aliaţilor săi împotriva statului Israel", a spus Gallant.

"În ultimele zile ne-am întărit capacităţile defensive şi ofensive şi suntem hotărâţi să luăm toate măsurile necesare pentru a apăra cetăţenii statului Israel", a mai spus ministrul apărării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Iranul a atacat în premieră Israelul cu zeci de drone kamikaze. Apărarea militară și aeriană a Israelului, în alertă maximă