Antena Meniu Search
x

Atac major al Iranului asupra Israelului, aşteptat în următoarele zile. Cum va lovi, cu ce, unde şi ce va urma

Statele Unite consideră că un atac major al Iranului asupra Israelului este iminent și s-ar putea întâmpla în următoarele zile. Este o chestiune de când, nu dacă Teheranul va ataca Israelul, potrivit Bloomberg.  Şi Rusia le-a recomandat cetăţenilor săi să evite deplasările în Orientul Mijlociu. În condiţiile în care se aşteaptă o ripostă a Terehanului, Washingtonul a cerut ţărilor din regiune să ajute la detensionarea situaţiei. Atacul Israelului de pe 1 aprilie a distrus consulatul iranian din Damasc şi a făcut 16 morţi, inclusiv şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

de Redactia Observator

la 11.04.2024, 14:35

Atac major al Iranului asupra Israelului aşteptat în următoarele zile. Cum va lovi, cu ce, unde şi ce va urma
Atac major al Iranului asupra Israelului aşteptat în următoarele zile. Cum va lovi, cu ce, unde şi ce va urma - Profimedia

SUA şi aliaţii săi consideră că sunt iminente lovituri majore cu rachete şi drone dinspre Iran sau aliaţi ai acestuia asupra armatei şi guvernului din Israel, a informat miercuri Bloomberg, citând surse din domeniul securităţii americane şi israeliene. 

Potrivit, acestora Iranul sau aliaţii lor proxy ar putea lovi cu rachete sau drone ţinte militare și guvernamentale din Israel, dar nu şi civile. Atacul ar putea include rachete de înaltă precizie şi ar putea avea loc în zilele următoare. Nu neapărat din nordul Israelului, unde se află Hezbollah, aliatul Teheranului în Liban, au avertizat americanii. Este mai degrabă ca o chestiune de când, nu dacă Iranul va lovi, a spus una dintre surse. 

Misiunile diplomatice străine se pregătesc deja de potențiale atacuri, fac planuri pentru evacuare de urgență şi strâng provizii precum generatoare și telefoane prin satelit. Ambasadele israeliene au fost, de asemenea, considerate potenţiale ținte. Mai multe misiuni din întreaga lume au fost închise. În urmă cu câteva zile Israelul a bruiat semnalul GPS la Tel Aviv, încercând să se pregătească de un atac. 

Miercuri, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a repetat jurământul de a riposta la adresa Israelului pentru lovitura de la Damasc, despre care a spus că echivalează cu un atac asupra teritoriului iranian. Oficialii israelieni au amenințat public Iranul că, dacă va lovi teritoriul israelian, Israelul la rândul său va lovi teritoriu iranian.

Pe acelaşi subiect

Oficialii americani ajută Israelul să se pregătească de atac. Israelul le-a spus aliaților săi că așteaptă ca acest atac să aibă loc înainte de ofensiva terestră din Rafah în Gaza, deşi nu este clar când va începe operațiunea.

Un atac al Iranului ar însemna o extindere majoră a conflictului din Orientul Mijlociu

Ayatollahul Khamenei a declarat că Israelul "trebuie şi va fi pedepsit" pentru lovitura de la Damasc care a ucis şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei. Printre victime s-a numărat şi Mohammad Reza Zahedi, un comandant superior al Forţei Quds, o unitate de elită a Gardienilor care acţionează în străinătate. Israelul nu a confirmat că s-a aflat în spatele atacului de la Damasc, dar Pentagonul a spus că a fost. SUA au asigurat totodată că nu au avut "nimic de-a face" cu acest atac. 

Nu este încă clar dacă un eventual atac al Iranului sau al aliaţilor săi ar transforma conflictul într-un război mai larg și prelungit sau va rămâne ceva limitat, potrivit surselor Bloomberg. O lovitură directă a Iranului asupra unui oraș israelian ar fi o premieră și ar însemna o extindere majoră a conflictului din Orientul Mijlociu.

Principalul aliat proxy al Iranului este Hezbollah, cu sediul în sudul Libanului. De când a izbucnit războiul din Gaza în octombrie, Hezbollah şi Israel au purtat zilnic schimburi de focuri. Zeci de mii de oameni au fost evacuați din nordul Israelului și sudul Libanului. 

Preţul Țițeiul Brent a urcat la peste 90 de dolari pe baril în urma tensiunilor. Petrolul a crescut cu 16% anul acesta, susținut de preţul asigurărilor de risc de război de când a început conflictul din Orientul Mijlociu.

Washingtonul a cerut vecinilor Iranului să ajute la detensionarea relaţiilor cu Israelul

Emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu i-a sunat pe miniştrii de externe ai Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului şi Irakului pentru a le cere să transmită un mesaj Iranului prin care să îl îndemne să reducă tensiunile în relaţia cu Israelul, în urma atacului aerian israelian asupra ambasadei Iranului din Siria, potrivit Reuters. 

Conform unei surse la curent cu subiectul care a vorbit sub protecţia anonimatului, Brett McGurk, le-a cerut oficialilor din ţările menţionate să îl contacteze pe ministrul de externe iranian şi să îi transmită acestuia mesajul că Teheranul ar trebui să dezescaladeze situaţia tensionată cu Israelul, ceea ce aceştia au făcut.

Ministerul iranian de Externe a declarat miercuri că miniştrii de externe ai Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului şi Irakului au vorbit la telefon cu ministrul de externe al Iranului şi au discutat despre tensiunile regionale. Casa Albă a refuzat să comenteze. Apelurile telefonice ale lui McGurk au fost raportate pentru prima dată de Axios.

Rusia le recomandă cetăţenilor săi să evite deplasările în Orientul Mijlociu

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei le-a recomandat joi cetăţenilor ruşi să evită deplasările în Orientul Mijlociu, în special în Israel şi în teritoriile palestiniene, dar şi în Liban, informează Reuters. "Situaţia tensionată din regiunea Orientul Mijlociu persistă", a subliniat ministerul rus, care a mai emis o primă atenţionare în octombrie, în care le recomanda ruşilor să evite deplasările în Israel şi teritoriile palestiniene după ce Hamas a atacat Israelul.

"Situaţia din zona de conflict palestiniano-israelian, precum şi în zona Liniei Albastre dintre Liban şi Israel, rămâne instabilă", atenţionează Ministerul de Externe rus. "Le recomandăm insistent cetăţenilor ruşi să evite deplasările în regiune, mai ales în Israel, Liban şi teritoriile palestiniene, exceptând cazurile de extremă necesitate", se subliniază în comunicat. Totodată, Rusia spune că situaţia din Iordania rămâne stabilă.

Biden asigură Israelul de sprijinul său "neclintit" în faţa ameninţărilor iraniene

Preşedintele Joe Biden a reafirmat miercuri că sprijinul său pentru Israel este "neclintit" în faţa ameninţărilor cu represalii din partea Iranului. Iranul "ameninţă să lanseze un atac semnificativ împotriva Israelului", a declarat liderul SUA în timpul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă cu premierul japonez Fumio Kishida.

"Aşa cum i-am spus prim-ministrului Netanyahu, angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului în faţa acestor ameninţări din partea Iranului şi a aliaţilor săi este neclintit", a adăugat el. "Repet: neclintit. Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului", a continuat Joe Biden. Comentariul vine într-un moment de tensiune în relaţia dintre preşedintele american şi şeful guvernului israelian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Atac major al Iranului asupra Israelului, aşteptat în următoarele zile. Cum va lovi, cu ce, unde şi ce va urma