Antena Meniu Search
x

Atentatele din Tunisia din acest an au fost plănuite în Libia

Atentatele care au lovit Tunisia în acest an au fost 'plănuite' în Libia, țară vecină aflată în plin haos și care reprezintă un adevărat 'pericol', a afirmat vineri un ministru tunisian, la câteva zile după un atac sinucigaș de la Tunis

Atentatele care au lovit Tunisia în acest an au fost 'plănuite' în Libia, țară vecină aflată în plin haos și care reprezintă un adevărat 'pericol', a afirmat vineri un ministru tunisian, la câteva zile după un atac sinucigaș de la Tunis

Secretarul de stat pentru siguranță națională Rafik Chelly a declarat pe postul privat de radio Mosaique FM că totul ar fi fost planificat în Libia.

Marți, un tunisian de 26 de ani s-a aruncat în aer într-un autobuz care transporta membri ai securității prezidențiale în plin centrul Tunisului, provocând moartea a 12 dintre ei.

Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), deja responsabilă pentru două atacuri majore în acest an. Primul dintre acestea s-a soldat cu 22 de morți în martie la muzeul Bardo din Tunis, în timp ce al doilea, comis în iunie, în apropiere de stațiunea Sousse, a provocat moartea a 38 de turiști.

'Comandanții grupurilor teroriste tunisiene se află în Libia. Iată marea noastră problemă. Și am observat că în ultimele cazuri — Sousse, Bardo, etc. — toate aceste elemente (autori — n. r.) au mers în Libia și s-au format acolo', a declarat Chelly.

El a precizat că acești oameni se deplasează clandestin în țara vecină pentru a primi o formație 'ideologică și apoi militară', iar apoi se întorc în Tunisia unde 'așteaptă instrucțiuni'.

'Libia a devenit un pericol, de aceea trebuie să ne luăm precauții', a subliniat el, vorbind despre închiderea frontierei de aproape 500 km între cele două țări timp de 15 zile anunțată în această săptămână.

El nu a exclus reinstituirea vizelor pentru libienii care sunt de mult timp scutiți de această obligație.

Potrivit lui Rafik Chelly, Tunisia va consolida și supravegherea frontierei sale maritime cu Libia. La frontiera terestră, Tunisia a construit deja un 'sistem de obstacole', format în special din tranșee, pe o distanță de 225 km.

Măcinată de luptele dintre miliții după căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011, Libia are în prezent două guverne și numeroase grupuri armate își dispută putere, o situație care a favorizat dezvoltarea grupării SI, notează AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Atentatele din Tunisia din acest an au fost plănuite în Libia