Antena Meniu Search
x

Video "Au transformat întreaga Ucraină în obiectiv militar". Rusia a schimbat strategia, la mai bine de o lună de la declanşarea invaziei

A trecut o lună de război şi toate scenariile rămân deschise. Analiştii spun că ruşii şi-au schimbat strategia, confruntaţi cu rezistenţa acerbă a ucrainenilor: vor măcar un succes militar, mai exact să controleze un oraş important. Până atunci, distrug obiective economice şi infrastructura şi încearcă să controleze teritorii prin primari marionetă şi referendumuri. Doar că Ucraina nu se predă.

de Redactia Observator

la 24.03.2022, 21:10

Vezi și

Rezistenţa ucraineană a ţinut piept patru săptămâni invaziei ruse. Nava de război rusească Orsk, aflată în portul Berdiansk, a fost incendiată astăzi după ce a fost lovită de rachete.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: A trecut o lună de război. Am rezistat de şase ori mai mult decât şi-a plănuit inamicul. 

Este mesajul preşedintelui de pe străzile Kievului. Capitala ar fi ameninţată de 12.000 de soldaţi ruşi, dar oficialii ucraineni susţin că 3.000 dintre ei ar fi încercuiţi, iar alţi 4.000 nu pot primi ajutoare şi întăriri. 

Titus Corlăţean, fost ministru de Externe: Ceea ce ruşii au reuşit până acum a fost numai să distrugă, nu să şi cucerească.

Pe acelaşi subiect

Distruse sunt şi oraşele Mariupol, Harkov sau Cernihiv. 

Eugen Bădălan, fost şef de Stat Major: Au regândit strategia şi au transformat întreaga Ucraina în obiectiv militar şi au început să lovească obiectivele economice. Inclusiv să nimicească populaţia din marile aglomerări urbane.

Olena, jurnalist Ucraina: Cel mai important lucru pentru ei, pentru soldaţii ruşi, este Chernihiv. Au bombardat oraşul timp de trei săptămâni. Au distrus mai mult de 60% din oraş, dar soldaţii noştri au rezistat, sunt puternici. 

Olexey Arestovici, consilier Volodimir Zelenski: Deja catastrofa pentru ei este iminentă.

Strategia Rusiei s-a împotmolit în realitatea din teren. Orice scenariu e posibil de-acum înainte. 

Cosmin Popa, istoric: Moscova are nevoie de un succes pentru a-şi crea poziţii solide în vederea negocierii. Moscova nu are ce negocia în afară de retragerea din teritoriile ocupate deja în Ucraina şi care sunt modeste. 

Regimul de la Kremlin nu a reuşit să cucerească nici măcar Herson, oraş controlat teoretic de soldaţii ruşi. Practic, protestele civililor arată că situaţia e volatilă. Cum ar putea administra Rusia oraşele făcute una cu pământul? 

Titus Corlăţean, fost ministru de Externe: Prin mână forte si chiar prin mâna militară, chiar dacă ar încerca să îi dea o aparenţă civilă, răpind primarii, viceprimarii ceea ce am văzut că se întâmplă şi punând în loc nişte figuri, nişte marionete care să execute ordinele.

Prin astfel de personaje şi simulacre de referendumuri, Rusia trage de timp. Ceea ce dă speranţe ucrainenilor. 

Olexey Arestovici, consilier Volodimir Zelenski: Dacă vor continua în felul ăsta, într-o lună vor suferi o înfrângere "operativă". Ruşii se află pe teritoriu străin. Să-şi menţină poziţiile aici le va fi foarte greu. Nu se mai pot aproviziona. 

Tactica lui Putin s-a modificat, iar planurile au devenit doar politice. 

Cosmin Popa, istoric: Nu mai este important să cucereşti oraşul pentru că oricum nu mai poţi face parade, nu mai poţi credibiliza ideea unei întâmpinări prietenoase a trupelor de ocupaţie de către ucraineni.

Eugen Bădălan, fost şef de Stat Major: Războiul este politică pură, deci politicienii dispun şi militarii duc războiul.

Iar soarta Ucrainei încă se joacă. Războiul merge mai departe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » "Au transformat întreaga Ucraină în obiectiv militar". Rusia a schimbat strategia, la mai bine de o lună de la declanşarea invaziei