Antena Meniu Search
x

Austria nu înțelege de ce au explodat prețurile la curent, deși în țară este produs din surse regenerabile. "Trebuie să oprim această nebunie”

Criza energetică din Europa. Austria cere UE plafonarea tarifelor de tranzacționare a energiei electrice, pentru a obține decuplarea acestora de la prețul gazelor naturale. Austriecii nu înțeleg de ce plătesc mai mult, în condițiile în care electricitatea lor este asigurată din surse regenerabile. "Trebuie să oprim această nebunie" a cerut cancelarul Karl Nehammer.

de Redactia Observator

la 29.08.2022, 10:26

Austria nu înțelege de ce au explodat prețurile la curent, deși în țară este produs din surse regenerabile. "Trebuie să oprim această nebunie”
Facturi mai mari la electricitate în Europa - Profimedia

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene "să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent, relatează Reuters. Şeful guvernului de la Viena susține că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că "preţul electricităţii trebuie să scadă", iar preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.

"Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie. Și asta se poate întâmpla doar printr-o soluție europeană. Trebuie să se întâmple în sfârșit ceva. Această piață nu se va reglementa singură în forma sa actuală. Fac un apel tuturor celor 27 de state membre UE să se unească pentru a opri imediat această explozie a prețurilor", a transmis Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.

Reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei din UE

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, anunţase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei. După şase luni de război în Ucraina, preţul energiei în Europa a atins la sfârşitul  săptămânii trecute noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz. 

Pe acelaşi subiect

Austria cere UE să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor

Guvernul austriac condus de conservatori a fost inițial sceptic cu privire la ideea de a plafona prețurile la energie, dar a acceptat măsura, după ce acestea au continuat să crească odată cu creșterea prețurilor la gaze. Austria este puternic dependentă de gazul rusesc, în special pentru industrie și pentru încălzire. 80% din aprovizionarea cu gaze a  Austriei  era asigurată de Rusia înainte de războiul din Ucraina.

Cea mai mare parte a electricității din Austria provine totuși din surse regenerabile. Austriecii nu înțeleg sistemul de piață în care prețurile gazelor și energiei electrice sunt strâns legate și de ce s-a scumpit electricitatea în țară când majoritatea este produsă din surse regenerabile. Prețul de piață al energiei electrice trebuie decuplat de la cel al gazelor pentru a-l aduce mai aproape de costurile reale de producție, a spus Nehammer. ”Nu putem să-l lăsăm pe Putin să stabilească prețul european al energiei electrice în fiecare zi”, a adăugat el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Austria nu înțelege de ce au explodat prețurile la curent, deși în țară este produs din surse regenerabile. "Trebuie să oprim această nebunie”