Antena Meniu Search
x

Avdiivka, noul Bahmut. Momentul în care ruşii ridică steagul sovietic pe un munte de deşeuri, apoi ucrainenii l-au lovit cu o dronă. VIDEO

Război în Ucraina. Ruşii au avansat iar la Avdiivka, un oraş din regiunea Doneţk pentru care au lansat o ofensivă majoră în urmă cu mai bine de două săptămâni. Marţi, au răspândit imagini cu momentul în care ridică steagul Rusiei şi un banner în stil sovietic pe un "munte" de deşeuri miniere, situat la nord-est de localitate.Ucrainenii au lovit apoi steagurile ruşilor cu o dronă. 

de Redactia Observator

la 25.10.2023, 15:08

Vezi și

Pe frontul de est, forţele ruse bombardează zi şi noapte singurul drum care leagă oraşul Avdiivka de restul teritoriului controlat de Kiev. Rusia lansează de peste două săptămâni atacuri masive asupra Avdiivka în încercarea de a încercui trupele ucrainene care apără oraşul din 2014. Potrivit armatei de la Kiev, ruşii suferă pierderi masive în aceste atacuri, dar continuă să îşi consolideze prezenţa în zonă cu mai mulţi militari şi cu unele dintre cele mai bune brigăzi ale lor.  Moscova concentrează pe teritoriul ucrainean ocupat peste 400.000 de soldaţi, ceea ce îi permite să desfăşoare simultan operaţiuni de anvergură pe diferite secţiuni ale frontului.

Ruşii atacă în stil sovietic la Avdiivka

Potrivit experţilor occidentali de la Institutul pentru Studiul Războiului, forțele Moscovei au făcut progrese confirmate pe sectorul de front de la Avdiivka. Imagini geolocalizate publicate pe 23 și 24 octombrie indică faptul că soldaţi din Brigada 114 de puști motorizate (Corpul de armată al aşa-numitei Republici Populare Donețk) au ocupat o parte a "muntelui" de deșeuri situat la nord-est de Avdiivka și au avansat şi pe flancul de sud. 

Unele surse ruseşti susţin că au capturat complet dealurile de deșeuri, dar imaginile geolocalizate confirmă doar că forțele ruse au avansat în zona de nord-vest a acestora. Ucrainenii susţin că halda de deşeuri este de fapt "în zona gri", adică un teritoriu care nu este controlat de nimeni. Drept dovadă, după o acţiune de PR a ruşilor, în care mai mulţi soldaţi au ridicat steaguri pe înălţimele de deşeuri, ucrainenii le-au lovit cu o dronă.  

Pe acelaşi subiect

Canalul ucrainean de Telegram Deep State remarcă faptul că imaginile publicate de ruşi arată şi o retragere a ucrainenilor. "Inamicul a înaintat la vest de Krasnohorivka, apropiindu-se de calea ferată (n.r. una dintre rutele de alimentare a zonei fortificate de la Avdiivka pentru Forțele Armate ale Ucrainei ). O situație extrem de dificilă [...]  Muntele de deșeuri a fost pierdut cel mai probabil cu câteva zile în urmă", scrie acesta adăugând că "poziția tactică a trupelor noastre se va deteriora, dar nu este încă critică".

Bloggerii militari ruşi susţin că grămada de deșeuri de la Avdiivka este o înălțime strategică importantă. Cucerirea şi ocuparea haldei oferă poziţii mai bune de foc asupra forțelor armate ucrainene. Potrivit Deep State, situaţia de la şi de lângă Avdiivka este dificilă, "inamicul caută noi puncte slabe. După numeroase atacuri în stilul armatei sovietice, pierderile lor sunt uriașe, dar sunt trimise noi forțe iar ruşii continuă să pună presiune, încercând să înconjoare Avdiivka". 

Unii ucraineni susţin că ce se petrece acum la Avdiivka începe să arate ca situaţia de la Bahmut în urmă cu un an. "Nu vă uitaţi la pierderile lor, sunt irelevante. Relevant este obiectivul. Nu fiţi surprinşi dacă obiectivul va fi atins. Deadline-ul este martie 2024, de realegerea lui Putin". 

Serghei Şoigu s-a deplasat pe frontul din Ucraina

Ministrul apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, s-a deplasat în zona "operaţiunii militare" în Ucraina, pentru a inspecta un post de comandă şi a discuta cu înalţi responsabili militari, a anunţat miercuri armata rusă într-un comunicat. Potrivit unei înregistrări video difuzate de armata rusă, Şoigu a sosit cu elicopterul la postul de comandament "Vostok", în estul Ucrainei, unde i s-a prezentat un raport asupra situaţiei actuale de pe front, precum şi asupra formării de unităţi speciale ruse însărcinate cu utilizarea de drone.

Ministrul rus a discutat de asemenea cu înalţi responsabili militari asupra pregătirilor de iarnă în materie de uniforme şi de echipamente de încălzire pentru soldaţi, adaugă armata rusă, fără a preciza când a avut loc exact această deplasare. Această inspecţie intervine în timp ce atacuri intense ale trupelor ruse vizează în ultimele săptămâni platforma industrială din Avdiivka, în estul Ucrainei.

Înainte de aceasta, cea mai recentă apariţie a lui Şoigu pe front datează din august, când ministrul rus a fost arătat cum inspecta un post de comandă. Tot atunci i s-a prezentat un vehicul de luptă de infanterie suedez CV90, confiscat în timpul luptelor de către forţele ruse de la armata ucraineană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Avdiivka, noul Bahmut. Momentul în care ruşii ridică steagul sovietic pe un munte de deşeuri, apoi ucrainenii l-au lovit cu o dronă. VIDEO