Antena Meniu Search
x

Video Catastrofă fără precedent pe insula Evia. Pompierii merg din casă în casă la nord de Atena, 99 de noi incendii în Grecia

Mare atenţie dacă sunteţi în Grecia sau dacă intenţionaţi să plecaţi curând. Este stare de alertă pentru incendii de vegetaţie pe jumătate din teritoriul statului elen, inclusiv la Atena. Grecia continuă să lupte pentru a patra zi consecutivă împotriva incendiilor pe mai multe fronturi active.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 06.08.2021, 14:05

Vezi și

Situaţia este dramatică mai ales pe insula Evia, acolo unde a fost şi o echipă Observator. După ce seara trecută flăcările au cuprins mai multe localităţi şi sute de persoane au fost evacuate, în dimineaţa aceasta, când colegii noştri Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea au încercat să părăsească insula au fost surprinşi pe drum de un nou incendiu. Flăcările au izbucnit chiar la 50 de metri de ei. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: În Evia, focul este aproape de nestăpânit. A izbucnit undeva in spatele nostru, la 50 de metri. Sunt păduri uscate, de pini, doar localnicii intervin puțin în aceasta zona cu utilaje. Focul vine de undeva din dreapta, din vale, iar problema e că s-a înteţit şi vântul. Au fost chemate aici două, trei mașini de pompieri să încerce să țină cumva incendiul măcar până în zona de asfalt. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Toată valea e cuprinsă în momentul de față de flăcări. Suntem în nordul insulei Evia, pompierii sunt mutați dintr-o zonă în alta încercând să stăvilească focarele care apar de la un minut la altul. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Încercăm să ieşim de pe insulă. Câteva sute de oameni au fost evacuați, iar în dimineața asta am găsit filtrele pe șoseaua principală. 

Pe acelaşi subiect

Autorități: Nu puteţi traversa drumul aceasta. 

Reporter: Avem vreo altă modalitate prin care putem ieşi de pe insulă? 

Autorități: Nu. 

Pompierii merg din casă în casă la nord de Atena

Lângă Capitală, pompierii au mers ușă în ușă în zone situate la aproximativ 20 de kilometri nord de Atena, spunând oamenilor să se evacueze, în timp ce elicopterele aruncau apă pe flăcări și fum. Autoritățile au trimis alerte pe telefoanele mobile, îndemnând localnicii să plece.

10 răniți joi seară în incendiile din Grecia

Un pompier, patru voluntari și cinci civili au fost duși la spitale joi seară în Grecia. Pompierul a fost rănit în incendiul de la Kryoneri din nordul Atticii și a fost internat în spital. Doi dintre pompierii voluntari au fost internați la o unitate de terapie intensivă, cu răni grave. Ceilalți doi voluntari răniți nu au avut nevoie de internare. Cei cinci civili provin din Drosopigi și Kryoneri.

99 de noi incendii în Grecia joi

Un total de 99 de noi incendii au izbucnit joi în toată țara, în timp ce Brigada de Pompieri a asistat la 145 de incendii în perioada de 24 de ore dintre miercuri și joi, a anunțat ministrul adjunct pentru Protecția Civilă și Managementul Crizelor, Nikos Hardalias. Din acest motiv, guvernul grec a impus restricții de circulație prin păduri și parcuri. Deplasarea prin păduri sau parcuri naționale este acum interzise până luni, 9 august, în toată Grecia.  Amenzile sunt de 1.000 de euro pentru prima încălcare și 10.000 de euro pentru a doua, pe lângă sancțiuni penale.

Harta incendiilor din Grecia 

Regiunea Attica - sudul țării. În zona Varympompi de lângă Atena, este cel mai mare incendiu dintre toate, s-au înregistrat de marți un total de 95 de focare reaprinse, cu 12 noi joi. Focul a rămas necontrolat peste noapte și a ajuns în localitățile Drossopigi și Kryoneri, răspândindu-se spre nord și est. Orașele Polydendri, Kapandriti, Ippokrateios Politeia (statul lui Hipocrate), Kryoneri, Kokkinovraxos, Afidnes și Drossopigi au fost evacuate, mii de oameni au trebuit să plece fie spre centrul Atenei, fie spre alte zone de coastă, pentru a găsi refugiu. Autostrada națională care leagă Atena de Lamia și, prin urmare, centrul și nordul Greciei a rămas închisă peste noapte, deoarece focul a cuprins ambele părți ale drumului.

Olimpia Antică. În zona Olimpiei din nord-vestul Peloponezului, unde se află orașul omonim și situl antic, un incendiu activ de două zile a dus la evacuarea a 32 de comunități în total. Un focar ardea în Chelidoni spre Kryoneri, un sat la nord de orașul Olimpia Antică, iar celălalt ardea, la est de Kryoneri, spre zona Lalas.  Alertă pe telefon au primit joi  și locuitorii din  zonele Vasilaki, Ypsilo, Aspra Spitia, Xirokampo, Ampari, Ano-Kato Louvro, Kryoneri, Lala, Douka, Lasdika, Nemouta pentru a-și părăsi casele și a se îndrepta spre Panopoulos. Din fericire, situl arheologic și muzeul din Olimpia Antică au rămas intacte. În plus, în unitatea regională vecină Messenia, incendiile persistă pentru a doua zi fiind evacuate 4 sate. 

Insula Evia. În nord-vestul insulei unde incendiile ard de marți seara, au fost evacuate în total 25 de comunități. Oamenii au fost luați de nave de la Garda de Coastă sau chiar de bărci private pentru a fi transferați în sudul insulei. Nordul insulei se confruntă cu o catastrofă fără precedent. Locuitorii au pierdut totul - casele lor, bunurile și afacerile care le asigurau traiul. Incendiul a lovit zona afectată de criza economică chiar în momentul în care începe să-și revină după pierderile cauzate de pandemie. Miercuri satul Rovies a fost înghițit complet de flăcări

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Catastrofă fără precedent pe insula Evia. Pompierii merg din casă în casă la nord de Atena, 99 de noi incendii în Grecia