Antena Meniu Search
x

Bază aeriană misterioasă, construită pe o insulă vulcanică în largul Yemenului. Nicio țară nu a revendicat-o

O bază aeriană misterioasă este construită pe o insulă vulcanică în largul Yemenului. Oficialii militari din această țară spun că Emiratele Arabe Unite construiesc baza pe insula Mayun, un punct crucial pentru transportul maritim. Cu toate acestea nicio țară nu a revendicat încă baza aeriană de pe insulă, relatează The Guardian. 

de Redactia Observator

la 26.05.2021, 00:30

Bază aeriană misterioasă, construită pe o insulă vulcanică în largul Yemenului. Nicio țară nu a revendicat-o
O misterioasă bază aeriană este construită pe o insulă vulcanică din largul Yemenului - Planet Labs / AP

O misterioasă bază aeriană este construită pe o insulă vulcanică din largul Yemenului, un punct crucial pentru transporturile internaționale comerciale și de energie. În timp ce nicio țară nu a revendicat baza de pe insula Mayun, situată în strâmtoarea Bab el-Mandeb, traficul maritim asociat cu o încercare de a construi cu ani în urmă o pistă masivă pe insula lungă de 6 km, arată cu degetul spre Emiratele Arabe Unite.

Oficialii guvernului Yemen, recunoscut la nivel internațional susțin și ei că Abu Dhabi este în spatele bazei aeriene, chiar dacă Emiratele Arabe Unite au anunțat în 2019 că își retrag trupele dintr-o campanie militară condusă de Arabia Saudită împotriva rebelilor Houthi din Yemen. „Acesta pare să fie un obiectiv strategic pe termen lung pentru a stabili o prezență relativ permanentă”, a declarat Jeremy Binnie, editorul din Orientul Mijlociu al companiei de informații open-source Janes, care urmărește de mai mulți ani construcția din Mayun. El spune că „nu este vorba doar de războiul din Yemen și trebuie să vedem situația transportului maritim ca fiind esențială acolo”.

Ce se ascunde în spatele bazei aeriene de pe insula Mayun

Oficialii din Abu Dhabi și ambasada EAU la Washington nu au răspuns la solicitările de comentarii.  Pista de pe insula Mayun permite oricui o controlează să dea dovadă de poziție de putere în strâmtoare și să lanseze cu ușurință atacuri aeriene în Yemenul continental, devastat de un război sângeros, de ani de zile. De asemenea, oferă o bază pentru orice operațiune în Marea Roșie, Golful Aden și Africa de Est. Imaginile prin satelit de la Planet Labs, obținute de Associated Press, au arătat vehicule care construiau o pistă de 1,85 km  pe 11 aprilie. Până la 18 mai, lucrarea părea completă, cu trei hangare construite la sud de pistă.

Pe acelaşi subiect

O pistă de această lungime poate permite aterizarea avioanelor de atac, de supraveghere și transport. În 2016 s-a încercat construcția unei piste chiar mai mari, de peste 3 km lungime, care să permită aterizarea unor bombardiere, dar această lucrare a fost abandonată. Oficialii militari ai guvernului Yemen recunoscut la nivel internațional și pe care coaliția condusă de Arabia Saudită îl susține din 2015, au declarat că Emiratele Arabe Unite construiesc pista. Au vorbit cu AP sub protecția anonimatului deoarece nu aveau autorizația de a informa presa și au declarat că navele emirate au transportat arme, echipamente și trupe militare pe insula Mayun în ultimele săptămâni.

Oficialii militari au declarat că tensiunile recente dintre Emiratele Arabe Unite și președintele yemenit, Abd Rabbu Mansour Hadi, au fost cauzate de solicitarea de a închiria insula pentru 20 de ani. Oficialii EAU resping neînțelegerile. Proiectul inițial, eșuat, a demarat după ce forțele EAU și ale aliaților au preluat insula de la militanții houthi susținuți de iranieni în 2015. Până la sfârșitul anului 2016, imaginile din satelit arătau construcția acolo.

Remorchere ale companiei Echo Cargo & Shipping din Dubai și ambarcațiuni de transport ale companiei Nawi Marine Services din Abu Dhabi au contribuit la aducerea echipamentului pe insulă în acea primă încercare, conform dovezilor înregistrate de firma de date Refinitiv. Fotografiile prin satelit din acel moment arată că au fost descărcate echipamente și vehicule într-un port provizoriu de pe plajă.

Echo Cargo & Shipping a refuzat să comenteze, în timp ce Bin Nawi Marine Services nu a răspuns la o cerere de comentariu. Datele recente de transport nu arată nicio navă înregistrată în jurul Mayun, ceea ce sugerează că oricine a asigurat transportul a oprit dispozitivele de urmărire din sistemul de identificare automată a navelor maritime pentru a evita identificarea. Construcția s-a oprit inițial în 2017, probabil când inginerii și-au dat seama că nu pot săpa printr-o porțiune din insula vulcanica. Lucrările au fost reluate serios pe 22 februarie la câteva săptămâni după ce președintele Joe Biden a anunțat că va pune capăt sprijinului SUA pentru ofensiva condusă de Arabia Saudită împotriva revelilor Houthi.

Decizia Emiratelor de a relua construirea bazei aeriene vine după ce au demontat părți ale unei baze militare din Eritreea în estul Africii. Eleonora Ardemagni, analistă la Institutul Italian pentru Studii Politice Internaționale, spune că, în timp ce Cornul Africii a devenit un loc periculos pentru Emirate din cauza concurenților și a riscurilor de război local, Mayun are o populație mică și oferă un punct valoros pentru monitorizarea Mării Roșii. Mayun, cunoscută și sub numele de Insula Perim, se află la trei km de marginea sud-vestică a Yemenului. Puterile mondiale au recunoscut locația sa strategică în special prin deschiderea Canalului Suez care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Bază aeriană misterioasă, construită pe o insulă vulcanică în largul Yemenului. Nicio țară nu a revendicat-o