Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Joe Biden ridică sancțiunile impuse de Trump asupra Cubei. Embargoul comercial decis acum 60 de ani nu se schimbă

Relațiile dintre Statele Unite ale Americii și Cuba sunt tensionate de mai bine de șapte decenii, odată cu venirea la putere a lui Fidel Castro. Invazia din Golful Porcilor, criza rachetelor și măsurile luate de ambele părți de-a lungul timpul au dus la un grad ridicat de tensiune între cele două tabere, notează BBC.

de Adrian Popovici

la 17.05.2022 , 16:45

Joe Biden ridică sancțiunile impuse Cubei de Trump Joe Biden, președintele SUA - Profimedia

Cea mai dură măsură luată de SUA împotriva Cubei a fost impunerea unui embargou comercial, economic și financiar, semnat de John F. Kennedy în 1962 și care este încă în vigoare deși 11 președinți au trecut pe la Casa Albă. La el adaugă o serie de alte sancțiuni impuse de administrațiile de la Casa Albă de-a lungul anilor, inclusiv de cea a fostului președinte, Donald Trump. Președintele Barack Obama și-a dorit să pună capăt embargoului, dar planul său nu a fost susținut de congres. Apoi Donald Trump a reînnoit embargoul până când vor exista ”alegeri libere” pe insulă. 

Acum, administrația lui Joe Biden a anunțat că urmează să elimine o serie de sancțiuni impuse de Trump. Astfel, au fost ridicate restricțiile legate de călătorii și transferurile de bani către familiile rămase pe insulă. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că măsura va permite cetățenilor cubanezi să își trăiască viața fără "opresiunea guvernului". În plus, este luată în calcul și o accelerare a procesului de acordare a vizelor.

Ridicarea sancțiunilor va duce la eliminarea limitelor legate de banii trimiși de migranții din SUA  rudelor rămase în Cuba. Anterior, migranții nu puteau să trimită mai mult de 1.000 de dolari în trei luni. Donațiile către persoanele din afara familiei urmează, de asemenea, să fie permise.

Articolul continuă după reclamă

Pași către normalizarea relațiilor

Pe acelaşi subiect

În ciuda acestei deschideri, oficialii americani au atras atenția că vor fi depuse eforturi pentru a se asigura că aceste fonduri nu vor ajunge la cei acuzați de încălcări ale drepturilor omului. Trebuie subliniat că ridicarea restricțiilor impuse în timpul administrației Trump nu include și eliminarea de pe lista cu sancțiuni a SUA  a unor entități care au legături cu guvernul de la Havana .

Un oficial al administrației Biden a declarat pentru CBS News că mai multe zboruri charter și comerciale vor face legătura între SUA și Havana. De asemenea, serviciile consulare americane de pe insulă vor fi extinse și programele de reîntregire a familiei vor fi reluate. Ministrul de externe al Cubei, Bruno Rodriguez, a comentat pe marginea acestei relaxări, explicând că reprezintă un pas mic în direcția cea bună. Cu toate acestea el a ținut să sublinieze că embargoul împotriva insulei rămâne activ și că obiectivele și instrumentele SUA în raport cu țara sa nu s-au schimbat.

Proiectul administrației Biden se confruntă cu critici chiar din partea membrilor propriului său partid. Printre nemulțumiți se numără și Bob Menendez, președintele comisiei de afaceri externe din Senatul SUA. "Cei care încă mai cred că o liberalizare a călătoriilor va duce la democratizarea Cubei sunt pur și simplu într-o stare de negare. De zeci de ani, lumea a călătorit în Cuba și nimic nu s-a schimbat", a declarat Bob Menendez. 

Adrian Popovici Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Joe Biden ridică sancțiunile impuse de Trump asupra Cubei. Embargoul comercial decis acum 60 de ani nu se schimbă