Antena Meniu Search
x

Video Boris Johnson s-a retras din cursa pentru desemnarea noului premier al Marii Britanii. Rishi Sunak, marele favorit în acest moment

Fostul ministru britanic de finanţe, Rishi Sunak, are cale liberă pentru a deveni noul lider conservator şi prim-ministru, după ce Boris Johnson a renunţat să mai candideze. Sunak este susţinut acum de peste 140 de deputaţi conservatori. Acesta ar putea fi proclamat, chiar astăzi, lider al conservatorilor. El ar deveni astfel primul şef de origine indiană al guvernului britanic.

de Redactia Observator

la 24.10.2022, 07:44

Vezi și

Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat duminică seară că renunţă să se prezinte în campania pentru Downing Street, întărind şansele marelui favorit, Rishi Sunak, pentru a-i urma în funcţie, cu excepţia unei noi lovituri de teatru, demisionarei Liz Truss, notează AFP.

"În ultimele zile, am ajuns, din păcate, la concluzia că pur şi simplu nu ar fi lucrul potrivit de făcut. Nu poţi guverna eficient dacă nu ai un partid unit în parlament", a explicat el într-un comunicat.

Boris Johnson a luat în calcul o revenire pe postul de premier

Boris Johnson, care a demisionat în iulie, măturat de o succesiune de scandaluri, s-a întors sâmbătă din vacanţa în Republica Dominicană, întărind ipoteza unei candidaturi. Dar nu a anunţat oficial că va candida în această campanie declanşată în urma demisiei lui Liz Truss, joi, după doar 44 de zile în funcţie.

Pe acelaşi subiect

În comunicatul său, Boris Johnson a spus că a obţinut susţinerea a 102 parlamentari conservatori, peste pragul de 100 necesar pentru a continua campania. El a explicat că i-a contactat pe cei doi candidaţi declaraţi, pe Rishi Sunak cu care s-a văzut sâmbătă seară, şi pe Penny Mordaunt. "Am sperat că ne vom putea uni în interesul naţional, dar, din păcate, nu am reuşit să găsim o modalitate de a face acest lucru", a scris fostul premier britanic.

"Prin urmare, mă tem că cel mai bun lucru este să nu continui" această cursă şi "să-mi aduc sprijinul" persoanei care va câştiga. "Cred că am multe de oferit, dar mă tem că nu este momentul potrivit", a subliniat el.

"Cred că sunt bine plasat pentru a asigura o victorie a conservatorilor în 2024", a mai scris Boris Johnson în acest comunicat, referindu-se la alegerile legislative care trebuie să aibă loc peste doi ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Intenţionaţi să cumpăraţi mai multe produse româneşti dacă adaosul comercial la acestea va fi plafonat?
Observator » Stiri externe » Boris Johnson s-a retras din cursa pentru desemnarea noului premier al Marii Britanii. Rishi Sunak, marele favorit în acest moment