Antena Meniu Search
x

Video Criză politică în Marea Britanie după demisia lui Liz Truss. Foștii premieri Boris Johnson și Theresa May au șanse mari să se întoarcă la conducerea țării

Din nou fără premier, Regatul Unit a rămas cu un bagaj de probleme. Deciziile lui Liz Truss au prăbuşit economia ţării în mai puţin de o lună şi jumătate. Acum Partidul Conservator caută iar premier. Chiar Boris Johnson spune că nu l-ar deranja să se întoarcă. Este în cărţi chiar şi revenirea la puterea a Theresei May. 

de Redactia Observator

la 24.10.2022, 07:42

Vezi și

Instalată în Downing Street pe 6 septembrie, LizTruss şi-a anunţat marele plan de salvare a Regatului Unit de criză, după perioada de doliu naţional pentru regina Elisabeta a II-a. Era vorba de 150 de miliarde de lire sterline, care trebuiau folosite pentru multe măsuri, de la subvenţii, la reduceri de taxe nemaivăzute în Marea Britanie în ultima jumătate de secol. Una dintre măsuri - înghețarea facturilor la energie electrică la un maxim de 2.500 de lire pe an, pentru următorii doi ani. 

Liz Truss, fostul prim-ministru al Marii Britanii: "Ceea ce este cu adevărat important pentru mine este să facem tot ce putem pentru a sprijini familiile și afacerile în această iarnă."

Problemele economice, un obstacol prea mare pentru cabinetul Truss

Nu a funcţionat. Peste noapte, lira sterlină s-a prăbuşit la cel mai jos curs din istorie. Costul împrumuturilor guvernamentale a crescut şi el. Economia a ajuns în prag de colaps. 

Pe acelaşi subiect

Alexandra Bulat, româncă stabilită în Marea Britanie: "Pe mine m-a afectat personal, absolut totul s-a scumpit. Văd în fiecare zi preţul la mâncare, de exemplu, la produsele alimentare a crescut cam între 5%-15%. Dacă stăm în chirie - au crescut toate facturile. Mă întâlnesc cu diverşi prieteni, colegi, vecini care îmi spun că nu ştiu cum vor putea supravieţui iarna aceasta. Am vorbit cu familii, de exemplu, care îmi spun că le e frică să gătească pentru că le este frică când vor primi facturile pentru electricitate sau pentru gaz."

Cât a fost premier, Truss a fost nevoită să îl demită pe ministrul de Finanţe și să revină asupra programului economic, într-o încercare disperată de a stabiliza piețele şi de a-şi salva funcţia. A fost însă prea târziu.  

Liz Truss, fostul prim-ministru al Marii Britanii: "Având în vedere ce s-a întâmplat, în special în ultimele două săptămâni, fără îndoială este o decizie bună."

Statele Unite se tem ca tensiunile de pe scena politică britanică să ne se resimtă şi pe scena politică internaţională, într-un moment dificil pentru Vest.  

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii: "Asta e alegerea ei. Dar, uite, a fost un bun partener în chestiunile legate de Rusia şi Ucraina, iar englezii îşi vor rezolva problemele..Dar, da, a fost un partener bun."

Pentru a doua oară în aproximativ 3 luni, Partidul Conservator caută premier. Are la dispoziţie doar o săptămână. Printre favoriţi, fostul premier şi predecesor al lui Truss, Boris Johnson, care spune că nu l-ar deranja să se reîntoarcă în Downing Street. Casele de pariuri îl cotează cu prima şansă pe cel care a pus umărul la demisia lui Boris Johnson, Rishi Sunak. Este în cărţi chiar şi revenirea la puterea a Theresei May. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Criză politică în Marea Britanie după demisia lui Liz Truss. Foștii premieri Boris Johnson și Theresa May au șanse mari să se întoarcă la conducerea țării