Britanicii numără orele până la ieşirea oficială din Uniunea Europeană
În mai puţin de 30 de ore, Regatul Unit va părăsi, oficial, Uniunea Europeană. Decizia istorică a fost marcată printr-o sesiune specială în Parlamentul European, presărată cu momente emoţionante. Anul acesta, drepturile românilor din Marea Britanie vor rămâne aceleaşi.
În mai puţin de 30 de ore, Regatul Unit va părăsi, oficial, Uniunea Europeană. Decizia istorică a fost marcată printr-o sesiune specială în Parlamentul European, presărată cu momente emoţionante. Anul acesta, drepturile românilor din Marea Britanie vor rămâne aceleaşi. Schimbările vor fi resimţite de la 1 ianuarie, anul viitor, când perioada de tranziţie se va încheia.
Uniţi într-un lanţ uman şi vizibil emoţionaţi, europarlamentarii au cântat împreună "De dragul vremurilor apuse". Este momentul simbolic în care Uniunea şi-a luat "la revedere" de la Marea Britanie, după aproape jumătate de secol.
Ultima sesiune plenară, în formula cu 28 de state membre, a fost însă marcată de o serie de declaraţii de dragoste, lacrimi şi îmbrăţişări.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
Cel mai vocal susţinător al Brexitului, Nigel Farage, a găsit momentul potrivit pentru încă un spectacol. A început chiar să fluture steagul naţional, ceea ce este interzis în Parlamentul European: "Iubim Europa, doar că urâm Uniunea Europeană. Vă spunem "Adio" şi aşteptăm cu nerăbdare pe viitor să colaborăm în calitate de stat suveran".
După divorţul istoric, Marea Britanie intră în perioada de traziţie până la 31 decembrie. În tot acest timp, Regatul se va supune regulilor blocului comunitar. Românii care vor să rămână pe pământ britanic, de anul viitor, trebuie să solicite statutul de rezident permanent: "Sunt oameni din ţări ca Bulgaria şi România care vin aici şi nu au pic de respect. Sper că vor rămâne oamenii care locuiesc legal, cei care aduc beneficii acestei ţări, care vor să muncească legal şi îşi plătesc taxele".
Din fericire, nu mulţi britanici au această părere.
Până la sfârşitul anului, românii nu vor simţi schimbări majore. Vor putea călători, munci şi studia liber, iar costurile de telefonie mobilă vor rămâne la fel. De anul viitor, însă, circulaţia va fi restricţionată. Străinii care stau în Regat mai mult de 90 de zile vor fi nevoiţi să aplice pentru viză.
Şi economia României ar putea fi afectată de Brexit, se tem analiştii. Regatul Unit este în topul celor mai importanţi parteneri comerciali ai ţării noastre şi se află în top 10 cei mai mari investitori străini.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰