Antena Meniu Search
x

Bucăţi din cea mai puternică rachetă a Chinei se vor prăbuşi pe Pământ, în weekend. Unde ar putea lovi şi care sunt riscurile

Fragmente desprinse din cea mai mare şi mai puternică rachetă spaţială a Chinei, lansată recent pe orbită, sunt aşteptate să cadă pe Terra în acest weekend în urma unei reintrări necontrolate în atmosfera Pământului, a anunţat miercuri Guvernul de la Beijing, care va monitoriza cu mare atenţie aceste deşeuri spaţiale, despre care reprezentanţii săi au spus că prezintă totuşi riscuri mici pentru populaţia de la sol, informează Reuters.

de Redactia Observator

la 28.07.2022, 16:35

Racheta Long March 5B a fost lansată duminică
Racheta Long March 5B a fost lansată duminică - Profimedia

Racheta Long March 5B a fost lansată duminică pentru a transporta în spaţiu un modul - un laborator ştiinţific - al viitoarei staţii spaţiale chineze, aflată încă în etapa de construcţie pe orbită. Lansarea de duminică a marcat cel de-al treilea zbor realizat de cea mai puternică rachetă spaţială a Chinei, al cărei zbor inaugural a avut loc în 2020. Aşa cum s-a întâmplat şi în timpul celor două zboruri precedente, întreaga treaptă centrală a rachetei chineze - ce are o lungime de 100 de metri şi o greutate de 22 de tone - a ajuns apoi pe o orbită joasă, iar specialiştii se aşteaptă ca fragmente din ea să se prăbuşească pe Terra după reintrarea în atmosfera Pământului, potrivit experţilor americani.

Unde s-ar putea prăbuşi fragmentele rachetei chinezeşti Long March 5B

În cele din urmă, treapta se va dezintegra în atmosferă, dar este suficient de mare pentru ca numeroase fragmente desprinse din ea să supravieţuiască acelei coborâri necontrolate şi să cadă pe o suprafaţă cu o lungime de 2.000 de km şi o lăţime de 70 de km, au anunţat miercuri analiştii de la un cabinet independent din Statele Unite. Zona probabilă în care se vor prăbuşi aceste deşeuri spaţiale este imposibil de identificat în avans, deşi experţii vor putea să calculeze cu un grad mai mare de acurateţe zona potenţială de impact cu câteva zile înainte de producerea acestui incident.

Cele mai recente date disponibile de monitorizare spaţială arată că reintrarea în atmosferă a vehiculului chinez se va produce duminică la ora 00:25 GMT, cu o eroare de plus sau minus 16 ore, potrivit Aerospace Corp, un centru non-profit de cercetare, finanţat din fonduri guvernamentale şi aflat în apropiere de Los Angeles. Riscul general pentru oameni şi bunuri aflate la sol este destul de scăzut, ţinând cont de faptul că 75% din suprafaţa Pământului aflată pe traiectoria potenţială a acestor deşeuri spaţiale este acoperită de apă, deşert şi junglă, a precizat Ted Muelhaupt, un analist de Aerospace Corp, într-o conferinţă de presă.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, există şi posibilitatea ca fragmente desprinse din rachetă să cadă într-o zonă populată, aşa cum s-a întâmplat în mai 2020, când fragmente dintr-o altă rachetă chineză din gama Long March 5B au căzut în Coasta de Fildeş, avariind sever mai multe clădiri din acea ţară din Africa de Vest, unde nu au fost raportate însă persoane accidentate, a explicat Ted Muelhaupt, citat de Agerpres. În contrast, a adăugat el, Statele Unite şi majoritatea celorlalte puteri spaţiale preferă în general să plătească cheltuieli suplimentare şi să îşi proiecteze rachetele în aşa manieră pentru a evita astfel de reintrări necontrolate în atmosferă ale unor deşeuri spaţiale de mari dimensiuni - un imperativ acceptat la nivel internaţional după ce bucăţi mari desprinse din staţia spaţială Skylab lansată de NASA au căzut de pe orbită în 1979 şi au aterizat în Australia.

Riscul ca oamenii să fie răniţi de deşeurile spaţiale prăbuşite pe Terra

Riscul general ca o persoană să fie accidentată sau rănită în acest weekend de fragmente desprinse din fosta rachetă chineză variază de la 1/1.000 până la 1/230, depăşind cu mult pragul de risc acceptat pe plan internaţional de 1/10.000, a explicat acelaşi analist american. Însă riscul asociat oricărui individ de pe Terra este mult mai mic, fiind de aproximativ 6/10 trilioane. Prin comparaţie, riscul de a fi lovit de fulger este de circa 80.000 de ori mai mare.

Zhao Lijian, purtător de cuvânt la Ministerul chinez de Externe, a spus că probabilitatea ca deşeurile spaţiale să provoace daune pentru aviaţie sau pentru oamenii şi proprietăţile de la sol este foarte scăzută. El a declarat că majoritatea componentelor rachetei chineze vor fi distruse şi vor arde în atmosferă.

Anul trecut, NASA şi alte organizaţii au acuzat China că a avut o atitudine prea opacă atunci când autorităţile de la Beijing au păstrat secrete traiectoria potenţială a deşeurilor şi fereastra de reintrare în atmosferă a acestora după precedentul zbor al rachetei Long March, realizat în mai 2021. Într-un final, deşeurile desprinse din treapta centrală a rachetei chineze nu au provocat daune şi au căzut în Oceanul Indian. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Bucăţi din cea mai puternică rachetă a Chinei se vor prăbuşi pe Pământ, în weekend. Unde ar putea lovi şi care sunt riscurile