Antena Meniu Search
x

Galerie foto Burt Bacharach, compozitor de muzică pop, a murit la 94 de ani. A creat hituri celebre precum ''I Say a Little Prayer'' și ''What the World Needs Now Is Love''

Burt Bacharach, compozitorul și interpretul care și-a pus amprenta pe muzica pop la nivel internațional, a murit la vârsta de 94 de ani. Un reprezentant al lui Bacharach a confirmat pentru Washington Post informația că acesta a încetat din viață în casa lui din Los Angeles, din cauze naturale. În total, compozitorul a marcat 73 de hituri din Top 40 în SUA și 52 în Marea Britanie.

de Redactia Observator

la 09.02.2023, 17:41

Născut în Kansas City, Missouri, în 1928 și crescut la New York, Bacharach s-a strecurat în cluburile de jazz pentru minori pentru a asculta interpreți precum Count Basie și Dizzy Gillespie, în timp ce se cufunda în munca unor compozitori precum Stravinsky și Ravel. A fost pregătit la școli din Montreal, New York și California și, după o perioadă în armata americană, a devenit acompaniament de pian pentru muzicieni, printre care Vic Damone, frații Ames și prima sa soție, Paula Stewart. De asemenea, a lucrat ca aranjor și dirijor pentru Marlene Dietrich când aceasta a făcut un turneu în Europa la sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60, relatează The Guardian.

Faima lui Bacharach a venit în 1957, când l-a întâlnit pe textierul Hal David la casa pop din New York, Brill Building. Ei au marcat numărul 1 din Marea Britanie cu două dintre cele mai vechi cântece ale lor, The Story of My Life de Marty Robbins (Michael Holliday în versiunea de succes din Marea Britanie) și Magic Moments de Perry Como.

Împreună, el și David au creat un șir de melodii clasice: I Say a Little Prayer, cântat de Aretha Franklin, What's New Pussycat? de Tom Jones, The Look of Love de Dusty Springfield, Make It Easy on Yourself de The Walker Brothers și mulți alții.

Raindrops Keep Falling on My Head, interpretată de BJ Thomas și prezentată în filmul Butch Cassidy and the Sundance Kid, a câștigat un Grammy și un Oscar în 1969, în timp ce muzica lui Bacharach pentru film a câștigat Oscarul pentru cea mai bună muzică originală.

Pe acelaşi subiect

Compozitorul a fost căsătorit de patru ori

După ce el și Stewart au divorțat în 1958, Bacharach s-a căsătorit încă de trei ori, cu Angie Dickinson în 1965, Carole Bayer Sager în 1982 și Jane Hansen în 1993. El și Hansen, cu care a rămas căsătorit până la moartea sa, au avut doi copii, Oliver și Raleigh. Nikki Bacharach, fiica lui cu Dickinson, s-a sinucis în 2007, la vârsta de 40 de ani, după un istoric de probleme de sănătate mintală.

Bayer Sager a devenit un colaborator muzical de succes în anii 80, scriind versuri pentru noile cântece Bacharach interpretate de Neil Diamond, Roberta Flack și Christopher Cross, a căror temă pentru filmul Arthur din 1981 i-a adus lui Bacharach al doilea Oscar pentru cea mai bună melodie originală.

Rata lui de succes a scăzut după mijlocul anilor 80, dar a continuat să urmărească colaborări atrăgătoare, printre alții, cu Ronald Isley, Dr Dre și Sheryl Crow. A realizat albume cu Elvis Costello, plus o versiune a lui I'll Never Fall in Love Again pentru filmul din 1997, Austin Powers.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Burt Bacharach, compozitor de muzică pop, a murit la 94 de ani. A creat hituri celebre precum ''I Say a Little Prayer'' și ''What the World Needs Now Is Love''