Antena Meniu Search
x

Cadavre arse în maşini şi oameni care au sărit în ocean. Un oraş întreg a fost făcut scrum: 55 de morţi. Imagini apocaliptice după incendiile din Hawaii

Incendii în Hawaii. Cel puţin 55 de persoane au murit în incendiile catastrofale care au lovit insulele din Hawaii, iar alte câteva sute sunt date dispărute. Guvernatorul Josh Green a anunţat că incendiile au provocat cel mai mare dezastru natural din istoria statului Hawaii iar orașul istoric Lahaina a fost făcut scrum în proporţie de 80%. Aici, de teamă să nu fie ajunşi de flăcări, turiștii şi-au abandonat maşinile şi au sărit în mare unde au stat ore întregi, aşteptând să fie salvaţi. Zeci de mii de oameni au fost evacuați, iar 11.000 de  persoane au rămas fără curent în partea de vest a insulei. Joe Biden a decretat stare "de dezastru major" şi a eliberat fonduri pentru ajutorarea victimelor

de Redactia Observator

la 11.08.2023, 15:08

Vezi și

Incendiile care au intrat în a treia zi au izbucnit marţi pe insula Maui, cea de-a doua insulă ca suprafață a arhipelagului și statului american Hawaii. Hawaii a mai suferit şi în trecut de pe urma incendiilor de vegetație, dar cele din ultimele zile au fost catalogate drept cele mai grave din istoria statului. Nu se ştie încă exact ce a declanșat incendiile letale, dar în mod cert ele au fost agravate de o combinație de factori iar autoritățile spun că au fost exacerbate de schimbările climatice, de vântul puternic al uraganului Dora și de seceta din regiune. 

Pompierii încă se luptă cu flăcările pe insula Maui şi, într-o măsură mai mică, cu cele de pe Insula Mare din Hawaii. Incendiul a fost mai puternic de-a lungul coastei de vest a insulei Maui. Aici a distrus aproape complet un popular oraș turistic. Sute de case şi maşini au ars în Lahina.

Acest incendiu este acum stins în proporție de 80%, dar au început să curgă acuzaţii că oraşul nu a fost evacuat la timp.  Un al doilea incendiu, din Pulehu, a fost lichidat în proporție de 70%. Oficialii evaluează un al treilea incendiu în Upcountry din Maui. Şi pe Insula Mare vecină, există cel puțin trei incendii mari, dar oficialii au spus joi că ele sunt sub control.

O familie întreagă a sărit în ocean în Lahaina ca să scape de foc

Pe acelaşi subiect

Garda de Coastă a Statelor Unite a fost trimisă marţi la Lahaina pentru a salva 14 persoane care au sărit în apă pentru a scăpa de flăcările care au cuprins oraşul atât de repede încât nu au mai găsit alte soluţii. Localnicii au declarat că flăcările au ajuns la ei înainte de a primi ordinele de evacuare.

O mamă din Kansas şi cei trei copii ai ei au sărit în ocean pentru a scăpa de flăcările care au cuprins oraşul, potrivit BBC. Femeia a mărturisit că toţi erau convinşi că vor muri, aşa că și-au luat rămas bun unul de la celălalt în apă. La un moment dat, fiica ei a leșinat în apă. "Am văzut un pompier care îi ajuta pe oameni și am țipat spre el: Am un copil", a povestit ea. 

Malika Dudley, un meteorolog care lucrează pentru un post de televiziune din Maui, a povestit la BBC că a stat de vorbă cu o femeie care a sări peste un dig în ocean, unde a rămas timp de șapte ore pentru a scăpa de flăcări. Vecina ei a murit lângă ea în apă

O altă femeie a povestit că în timp ce fugea din oraş, a văzut cadavre carbonizate în maşini arse. "Este o situație cu adevărat îngrozitoare, auzim povești de la acești supraviețuitori care au trebuit să fugă literalmente pentru a-și salva viața", a spus Dudley.

Oraşul-staţiune Lahaina de pe coasta de vest a Maui a fost practic redus la cenuşă. Acest oraş istoric, fostă capitală a regatului Hawaii în secolul al XIX-lea, este distrus în proporţie de 80%, potrivit guvernatorului. Autorităţile identifică acum "peste 1.700 de clădiri" distruse sau avariate de flăcări, a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Cadavre arse în maşini şi oameni care au sărit în ocean. Un oraş întreg a fost făcut scrum: 55 de morţi. Imagini apocaliptice după incendiile din Hawaii