Antena Meniu Search
x

Video Incendiile de vegetaţie fără precedent fac prăpăd în Hawaii. Mărturia unui pilot: "Arătă ca o zonă care a fost bombardată, ca o zonă de război"

Hawaii este mistuit de incendii fără precedent în ultima jumătate de secol. Cel puţin 56 oameni au murit şi peste o mie de clădiri au fost distruse de incendiile de vegetaţie alimentate de uraganul Dora. Vorbim despre un bilanţ provizoriu, pentru că salvatorii nu au acces în zonele izolate de cele trei incendii simultane. Preşedintele Joe Biden a decretat "starea de dezastru major" şi i-a asigurat pe sinistraţi că vor primi tot ajutorul pe care îl poate da guvernul. 

de Redactia Observator

la 11.08.2023, 14:32

Oraşul istoric Lahaina, cândva capitala regatului Hawaii, iar apoi un obiectiv turistic foarte popular, nu mai este acum decât un câmp de ruine fumegânde. Clădirile din lemn, unele construite acum câteva secole, au fost distruse cu tot ce se afla în ele. Cei care au fugit ca să scape cu viaţă, uneori în ultima clipă, spun că li s-a părut că străbat o zonă de război. O filmare din elicopter a portului nimicit de flăcări a devenit un simbol al dezastrului. 

"O, Doamne! Uită-te la port!"

"O, Doamne!" 

Zeci de răniţi sunt în stare gravă, cu arsuri extinse. Reprezentanţii autorităţilor avertizează că bilanţul catastrofei ar putea creşte, deoarece salvatorii ajung abia acum în unele sate izolate de cele trei incendii majore simultane. Oricum, statul Hawaii nu s-a mai confruntat cu o tragedie de asemenea proporţii din anul 1960, când a fost lovit de un tsunami. 

Pe acelaşi subiect

 Richie Olsten, pilot: "E ceva de necrezut. Zbor peste Maui de 52 de ani şi, cu toate incendiile care au fost aici în 52 de ani, nu am văzut nimic care să reprezinte măcar unu la sută din devastarea de acum." 

În vremuri normale, insula Maui era vizitată în fiecare an de peste două milioane de turişti. Cei mai mulţi veneau chiar în Lahaina, oraşul care va trebui probabil reconstruit din temelii. Acum, peste 11.000 de turişti au fost evacuaţi în grabă din calea flăcărilor. Unii, cazaţi în hoteluri mai izolate, mărturisesc că nici nu şi-au dat seama de amploarea dezastrului decât în autocarele care i-au dus la aeroport. 

Turistă: "Din maşină nu se mai vedea nici structura clădirilor, totul era distrus, ca şi cum ar fi explodat o bombă. Toate maşinile care aveau rezervoarele pline când a ajuns focul la ele au explodat." 

Autorităţile, neputincioase în faţa flăcărilor

Incendii de vegetaţie izbucnesc în fiecare an în Hawaii. Dar cele de acum s-au extins mult mai rapid ca de obicei. Vegetaţia uscată de secetă a devenit combustibil iar rafalele de vânt deosebit de puternice, efect al uraganului Dora, au propagat flăcările cu o viteză uimitoare. Ministerul român de externe a emis o atenţionare de călătorie pentru cetăţenii români care se află în Hawaii sau intenţionează să se deplaseze acolo. Între timp, uraganul Dora s-a mai îndepărtat de arhipelag ceea ce îi ajută pe pompieri să stăpânească flăcările. 

Flăcările înalte şi de câţiva metri au determinat zeci de mii de localnici şi de turişti să părăsească oraşul istoric Lahaina, unul dintre cele mai vizitate locuri de pe insula Maui. Panicaţi, unii oameni au sărit, pur şi simplu, în apă, în timp ce alţii au fugit cu maşinile. Majoritatea s-au refugiat pe aeroport, de unde speră acum să plece cât mai repede.

Autorităţile privesc neputincioase cum paradisul tropical este distrus de incendiu. Focul este prea mare şi prea periculos pentru ca pompierii să încerce să îl stingă din aer, iar de la sol, flăcările sunt imposibil de controlat. 

Speedy Bailey, director ambulanţa aeriană: "Este cel mai înfiorător foc pe care l-am văzut. Am mai văzut incendii de vegetaţie, dar niciodată atât de devastatoare şi cu un asemenea impact."

Sylvia Luke, locotenent al guvernatorului statului Hawaii: "Astăzi am semnat o declaraţie de urgenţă care va descuraja turiştii să mai vină în Maui. Chiar şi în această dimineaţă, avioane pline cu turişti aterizau în Maui. Acesta nu este un loc sigur!"

O filmare dintr-un elicopter a ajuns virală, ca simbol al dezastrului din Hawaii. În imagini se poate vedea portul cuprins în întregime de foc. 

Richie Olsten, pilot: "Nu eram pregătiţi pentru ceea ce am văzut. Ceea ce am văzut arătă ca o zonă care a fost bombardată şi arsă, ca o zonă de război. A fost incredibil."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Incendiile de vegetaţie fără precedent fac prăpăd în Hawaii. Mărturia unui pilot: "Arătă ca o zonă care a fost bombardată, ca o zonă de război"