Antena Meniu Search
x

Canada va returna Germaniei o turbină reparată care este necesară pentru gazoductul Nord Stream 1, dar va impune noi sancţiuni Rusiei

Canada va returna Germaniei o turbină reparată care este necesară pentru gazoductul Nord Stream 1, care ar putea contribui la asigurarea fluxurilor continue de energie până când Europa va pune capăt dependenţei de gazul rusesc, a declarat ministrul canadian al resurselor naturale, citat de Reuters.

de Redactia Observator

la 10.07.2022, 18:09

Canada va returna Germaniei o turbină reparată care este necesară pentru gazoductul Nord Stream 1, dar va impune noi sancţiuni Rusiei
- Profimedia

Guvernul canadian a explicat că va emite ”un permis limitat în timp şi revocabil” pentru a scuti returnarea turbinelor de la sancţiunile sale ruseşti şi a anunţat, de asemenea, noi măsuri împotriva Moscovei, ca răspuns la invazia sa din Ucraina, începută pe 24 februarie, notează news.ro. Rusia a citat luna trecută întârzierea revenirii turbinei, pe care compania germană Siemens Energy a trimis-o pentru service în Canada, drept motiv pentru reducerea debitelor de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 la 40% din capacitate.

Kremlinul a declarat vineri că va creşte livrările de gaze către Europa dacă turbina va fi returnată

Guvernul canadian a spus că transportul turbinei în Europa va sprijini: ”capacitatea Europei de a accesa energie fiabilă şi accesibilă, în timp ce continuă să renunţe la petrolul şi gazele ruseşti”. Nu este clar cât timp va dura returnarea turbinei şi Siemens Energy nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Kremlinul a declarat vineri că va creşte livrările de gaze către Europa dacă turbina va fi returnată, în timp ce Ucraina a spus că returnarea echipamentului ar încălca sancţiunile.

Pe lângă permisul special pentru turbină, Canada a declarat că va extinde sancţiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei, pentru a include producţia industrială. Noile sancţiuni ale Canadei ”se vor aplica transportului terestru şi prin conducte şi producţiei de metale şi de echipamente de transport, computere, electronice şi electrice, precum şi utilaje”, se arată în comunicat.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Germania salută ”decizia prietenilor şi aliaţilor noştri canadieni”. Ucraina, însă, a fost consternată. Alexandra, preşedintele naţional al Congresului Ucrainean-Canadian, a declarat sâmbătă ,într-un comunicat, că Canada a creat ”un precedent periculos care va duce la slăbirea regimului de sancţiuni impus Rusiei”.

”Comunitatea noastră este profund dezamăgită de decizia guvernului canadian de a se înclina în faţa şantajului rusesc”, a spus Chiczij. Ministrul canadian de Externe, Melanie Joly, a declarat sâmbătă că statul canadian ”este neclintit în sprijinul său pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei... Canada nu va ceda în presiunea asupra regimului rus”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?

Observator » Stiri externe » Canada va returna Germaniei o turbină reparată care este necesară pentru gazoductul Nord Stream 1, dar va impune noi sancţiuni Rusiei