Antena Meniu Search
x

Catastrofă umanitară în Karabah. 120.000 de armeni fug cum pot, fără haine sau mâncare, din Azerbaidjan, de teama epurării etnice

120.000 de armeni stabiliţi în teritoriul controlat de Azerbaidjan vor să plece în Armenia de teama epurării etnice. Regiunea separatistă a fost bombardată şi ocupată de forţele Azerbaidjanului, dar în ciuda promisiunii azerilor că îi vor integra pe armeni şi le vor respecta drepturile, tradiţiile şi obiceiurile, oamenii se tem. Peste 200 de oameni, printre care civili şi copii au murit deja, iar 400 au fost răniţi în urma conflictului armat început în regiune.   

de Redactia Observator

la 25.09.2023, 13:47

Vezi și

Aproximativ 3000 de armeni ar fi trecut deja graniţa în căutarea liniştii şi siguranţei, conform datelor furnizate în această dimineaţă. După ofensiva militară a Azerbaidjanului, cei 120.000 de armeni care locuiesc în zonă au anunţat că vor părăsi regiunea Nagorno-Karabah de teama epurării etnice. Asta deşi oficialii azeri au anunţat că le vor respecta drepturile.

Pe drumul spre Armenia, refugiaţii s-au oprit, iniţial, lângă o bază militară rusă. Aici au primit mâncare, haine şi asistenţă medicală. De altfel, guvernul local a anunţat că refugiaţii vor fi însoţite de trupele ruse de menţinere a păcii. Cu toate acestea, numărul celor rămaşi în urmă fără hrană şi apă, este enorm.

Refugiaţi: Oamenii au fugit cum au putut. Cineva a plecat fără haine. Unii nu au putut să ia nimic cu ei. Sunt aici persoane care nu au apucat nici măcar să mănânce. Cineva a leşinat ieri din cauza foamei.

Primul grup de refugiați din Nagorno-Karabah a ajuns ieri în Armenia. Aduc cu ei poveşti de groază despre atacul azer.

Refugiaţi: A fost un coşmar. Nu există cuvinte care să descrie ce s-a întâmplat. Satul a fost bombardat, aproape nimeni nu a mai rămas acolo. Majoritatea au fost evacuaţi şi noi sunt aici, în siguranţă, mulţumită lui Dumnezeu.

Victoria Azerbaidjanului în enclava Nagorno Karabah este doar ultima dintr-un conflict vechi de 30 de ani şi vrea să pună punct - în mod decisiv - unuia dintre "conflictele înghețate" de la dizolvarea Uniunii Sovietice. Preşedintele Turc, Recep Tayyip Edrogan ar trebui să se întâlnească astăzi cu preşedintele Azerbaidjanului pentru a discuta situaţia din zonă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Catastrofă umanitară în Karabah. 120.000 de armeni fug cum pot, fără haine sau mâncare, din Azerbaidjan, de teama epurării etnice