Antena Meniu Search
x

Ceartă între ruși după atacul asupra cartierului general al mercenarilor Wagner, din Popasna. Ce a mai rămas din sediu. VIDEO

Soldații ucraineni au distrus în Popasna, regiunea Lugansk, o bază de comandă a mercenarilor din compania militară privată rusă Wagner, considerată și armata personală a lui Putin. Informația confirmată de mai mulți propagandiști ruși pe canalele de Telegram a fost relatată și de Serhiy Haidai, șeful Administrației Militare Regionale din Lugansk, într-o postare pe Facebook, potrivit Ukrinform. În urmă cu câteva zile, canalul de Telegram Gray Zone (RSOTM) a postat fotografii cu o vizită la așa-numitul cartier general al Wagner din Donbas. Fotografiile au fost aparent ușor de geolocalizat, susține jurnalistul Aric Toler de la grupul de investigație Bellingcat. Nu se cunosc detalii despre numărul victimelor. Război Rusia - Ucraina, ziua 173 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 15.08.2022, 16:43

Vezi și

Numărul victimelor nu este clar, însă bloggerii militari ruşi îl critică pe jurnalistul care a divulgat din greşeală locul sediului Wagner şi îl acuză de prostie. Pe Telegram au fost publicate imagini cu urmările atacului.  

"Forțele armate ale Ucrainei au lovit din nou cu succes cartierul general al inamicului. De data aceasta la Popasna, unde a fost distrusă o bază a grupului Wagner. Numărul celor uciși este încă cercetat”, a scris pe Facebook Serhiy Haidai.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), armata ucraineană a lovit cu HIMARS, la aproximativ 40 km nord-est de Bakhmut, baza considerată unul dintre cartierele generale ale Grupului Wagner, în noaptea de 13 spre 14 august. Potrivit bloggerilor militari ruși, pe 11 sau 12 august la sediul din Popasna s-ar fi aflat o persoană similară oligarhului Yevgeny Prigozhin, considerat șeful mercenarilor Wagner și un apropiat al lui Putin.

Bloggerul Yuri Kotenok neagă că Prigozhin ar fi fost ucis în Popasna, așa cum au anunțat unele canele de Telegram ucrainene. Nu se știe încă numărul victimelor, dar atacul poate afecta capacitățile de comandă și control ale grupului Wagner în zona Bakhmut, un oraș pentru care se duce o bătălie aprigă.

Pe acelaşi subiect

Sergei Sreda, un blogger militar rus a postat pe contul său de Telegram The Grey Zone, pe 8 august, imagini în care susține că a vizitat sediul grupului Wagner, din Popasna. Într-una din poze, Sreda apare chiar în fața clădirii, cu o adresă în spatele său. Sediul de aici permitea comandamentului Grupului Wagner să coordoneze diferite operațiuni ofensive în nord-estul regiunii Donețk, din interiorul teritoriului ocupat de ruși în regiunea Lugansk, scrie ISW.

Mai multe surse ruse și ucrainene au scris că forțele ucrainene au atacat și distrus cartierul general pe 14 august, cel mai probabil pe baza geolocalizării imaginilor postate pe Telegram de respectivul blogger militar rus. Jurnalistul Aric Toler de la grupul de investigație Bellingcat se îndoiește că Yevgeny Prigozhin, dacă chiar s-ar fi aflat pe 11 august în Popasna, mai era încă acolo în timpul atacului.

Un alt reporter de război pro-Kremlin, numit Yuri Kotenok, a scris duminică seară pe Telegram: ”Atac asupra unei baze Wagner din Popasna. Surse din Donbas confirmă acest lucru. Probabil Himars. Surse ucrainene raportează moartea lui Prigozhin - noi nu confirmăm asta.”

Deputatul ucrainean Oleksiy Honcharenko a scris pe Facebook: "Nu mai există Cartierul Wagner la Popasna. Vă mulțumim, HIMARS și Forțelor Armate ale Ucrainei!"

Unele surse ucrainene susțin că grupul Wagner a provocat incendiul de la închisoarea Olenivka din 29 iulie, care a ucis zeci de prizonieri de război ucraineni. Rusia a dat vina pe forțele ucrainene, care ar fi bombardat închisoarea. Circumstanțele atacului de atunci rămân neclare, potrivit BBC.

Cum au reușit ucrainenii să atace sediul Wagner din Popasna cu sisteme HIMARS

Un alt blogger militar rus, popular pe Telegram, Rybar a criticat dur gestul lui Sergei Sreda de a posta imagini pe internet din fața sediului Wagner din Donbas și susține că atacul a produs pierderi. 

”În jurul prânzului pe 14 august, canalele ucrainene au început să disperseze masiv știri despre distrugerea sediului Wagner din Popasna după un atac cu rachete HIMARS. Primele confirmări au apărut câteva ore mai târziu. Atacul s-a produs în noaptea de 13 spre 14 august la sediul situat la subsolul unui imobil de locuințe de pe strada Mironovskaya nr. 12 de la marginea de sud-vest a orașului Popasna. Forțele Armate ale Ucrainei au folosit șapte rachete. Dintre acestea, doar una și-a atins obiectivul - dar asta a fost suficient pentru o înfrângere productivă. Judecând după imagini, a doua rachetă a lovit apartamentul de la primul etaj al unei clădiri rezidențiale semi-abandonate.

Analiza molozului continuă și arată că în subsol era un adăpost antibombe improvizat. Dar, judecând după efectele loviturii, a zburat în partea neprotejată - puteți vedea un zid de cărămidă fără terasament. Sunt pierderi. Dar ar putea fi mai mulți dintre ei. Din păcate, ei (n.r. ucrainenii) au aflat despre locul sediului foarte simplu: pe 8 august, comandantul militar al Agenției Federale de Știri, Serghei Sreda, a publicat pe canalul său o fotografie cu el stând frumos chiar în fața intrării în clădire cu adresa și numărul în spate. Este naiv să presupunem că inamicul nu cunoaște OSINT și să credem că este imposibil să determine locul din fotografie. Ceea ce a declanșat atacul a fost știrea de pe 12 august că proprietarul grupării Wagner, oligarhul Yevgeny Prigozhin a ajuns în Donbas.

În plus, în fotografiile lui Sreda mai există o persoană care arată ca un oligarh. Aceasta este cel puțin a treia încercare, cunoscută de noi, de la începutul Operațiunii Militare speciale, de a ataca postul de comandă al Wagner, unde ar putea fi Prigozhin. 

Apariția unui videoclip de la locul atacului, filmat de un martor ocular pro-ucrainean, indică faptul că atacul a fost planificat, iar spionii de la sol așteptau să se adune un număr suficient de oameni la punctul de control. În concluzie, obținem un rezultat trist, care este cauzat de prostia umană și de nerespectarea elementară a cerințelor de securitate în zona de luptă” a scris luni Rybar pe contul de Telegram. 

Ceartă între jurnaliștii militari ruși după atacul asupra cartierului general Wagner din Popasna

În urma atacului, un alt reporter rus de război, Rudenko, a scris un text acid, fără a numi o țintă clară, dar evident îndreptat contra jurnaliștilor cărora dorința de exclusivitate le ”întunecă uneori mințile”.

”Mulți indivizi merg pe front, încercând să devină reporteri militari și adesea nu înțeleg nimic despre această meserie. Toată lumea trece prin asta. Toată lumea trăiește prima luptă, primele șocuri, prima exclusivitate. Dar trebuie să înțelegeți și regulile de lucru. Dacă o poză poate face rău chiar ipotetic, nu ar trebuie să fie distribuită. Trebuie să înțelegi că nici măcar o exclusivitate nu merită să-i pozeze pe acei oameni care ți-au oferit posibilitatea de a lucra alături de ei.

Locul acestora nu trebuie să fie dezvăluit. Dacă există vreo legătură cu terenul din jur, acea poză nu ar trebuie distribuită. Am văzut idioți care, la plecarea în prima linie, aveau telefonul pornit iar sistemul de geolocalizare funcționa.....În joc sunt vieți omenești. Scuze precum „nu am știut sau nu m-am gândit” nu funcționează aici! Dacă nu știai și nu te-ai gândit, mergi la muncă în altă parte, aici trebuie să fii responsabil pentru fiecare material și nu există altă cale.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Ceartă între ruși după atacul asupra cartierului general al mercenarilor Wagner, din Popasna. Ce a mai rămas din sediu. VIDEO