Antena Meniu Search
x

"Ceauşescu trăieşte!" Avalanşă de glume după ce Viktor Orban s-a îmbrăcat în haine tradiţionale kazahe. Ce caută în Kazahstan

Premierul Ungariei a declanşat o avalanşă de glume pe social media după ce, aflat în vizită la Astana, s-a îmbrăcat în haine tradiţionale kazahe. Tot mai criticat în UE pentru apropierea de Rusia, Viktor Orban participă în Kazahstan la summitul Organizației Statelor Turcice. La sosire a spus că "întotdeauna e bine să te întorci acasă", referindu-se la originea maghiarilor. Şi Macron se află în Asia Centrală. 

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 15:37

Vezi și

Premierul ungar Viktor Orban a publicat pe canalele sale de social media imagini în care se îmbracă în haine tradiţionale kazace la o întâlnire cu președintele Kassîm-Jomart Tokaev. Pe Facebook, fotografia era însoţită de mesajul "Vine iarna / Winter is coming".

"Ceauşescu trăieşte!", a comentat un utilizator maghiar. "Iarnă comunistă în Ungaria? Din nou?" a comentat un utilizator român. Viktor Orban este însoţit în Kazahstan de premierul Peter Szijjarto, ministrul Finanțelor Mihaly Varga și ministrul Dezvoltării Economice Marton Nagy. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

La Astana, Viktor Orban a vorbit despre o problemă cheie, aprovizionarea energetică a Ungariei, și a remarcat că este important ca ţara sa să poată importa țiței nu numai din Rusia, ci și din Kazahstan. Şi premierul maghiar Peter Szijjarto și-a exprimat recunoștința pentru faptul că Mol (companie maghiară) poate participa la extracția gazelor din Kazahstan, că Ungaria a fost implicată în dezvoltarea energiei verzi locale și că există posibilitatea de cooperare în industria nucleară.

Bogat în petrol, Kazahstanul s-a poziţionat ca un furnizor alternativ la Rusia și ca o verigă importantă în noua rută comercială China-Europa care ocolește Rusia. Pe lângă petrol, Kazahstanul este un exportator major de uraniu.

Şi Macron a anunțat acorduri comerciale importante din Kazahstan

Şi președintele Franței face un turneu în Asia Centrală, o regiune controlată de ruși. Emmanuel Macron a ajuns miercuri în Kazahstan pentru a anunța că cele două țări se pregătesc să semneze acorduri comerciale importante.

Asia Centrală a atras atenția occidentalilor de la izbucnirea războiului din Ucraina. La o întâlnire cu președintele kazah Tokaev, Macron a felicitat Astana pentru că a refuzat să se alinieze cu Moscova în privința Ucrainei și a spus că cele două țări intenționează să semneze acorduri comerciale semnificative.

"Vom fi capabili să facem progrese în chestiuni internaționale importante, să subliniem angajamentul nostru față de Carta Națiunilor Unite și față de principii precum integritatea teritorială și suveranitatea națională", a spus Macron.

Kazahstanul și Uzbekistanul, unde Macron urmează să ajungă, au refuzat să recunoască anexare teritoriilor ucrainene de către Rusia și s-au angajat să respecte sancțiunile occidentale la adresa Moscovei, numind în același timp atât Rusia, cât și națiunile occidentale, precum Franța, parteneri strategici. Rusia și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la creșterea activității diplomatice a Occidentului în fostele națiuni sovietice din Asia Centrală.

Diferenţa de preţ între ţiţeiul kazah şi cel rusesc se reduce

Diferenţa de preţ între ţiţeiul kazah (KEBCO) şi cel rusesc (Urals) a scăzut dramatic din cauza cererii reduse a companiilor europene de rafinare, care sunt îngrijorate de intensificarea vigilenţei autorităţilor cu privire la livrările de petrol din porturile ruseşti, au declarat pentru Reuters mai mulţi traderi de pe piaţa petrolieră. Aceste evoluţii arată cum sancţiunile care vizează Rusia afectează şi alţi producători de petrol şi chiar companii din SUA şi UE care extrag petrol în Kazahstan.

În 2022, Kazahstanul, care se bazează pe porturile ruseşti pentru cea mai mare parte a exporturilor sale petroliere, a decis să schimbe denumirea pentru ţiţeiul său care trece prin conductele grupului rus Transneft în KEBCO (Kazakhstan Export Blend Crude Oil) pentru a-l diferenţia de ţiţeiul rusesc Urals.

Din punct de vedere al calităţii, petrolul KEBCO este similar cu Urals. Înainte de invazia rusească din Ucraina, petrolul kazah se tranzacţiona la acelaşi nivel de preţ ca şi ţiţeiul Urals şi nu avea un nume distinct. În prezent, petrolul KEBCO este expediat din poturile ruseşti Novorossiisk (de la Marea Neagră) şi Ust-Luga (de la Marea Baltică) precum şi via ramura nordică a oleoductului Drujba, până în Germania.

Turcia, Italia şi Româniam principalii cumpărători de ţiţei kazah KEBCO

SUA şi UE au clarificat anterior că petrolul din ţările terţe, care tranzitează Rusia, nu este supus la sancţiuni. Cu toate acestea, multe companii de rafinare din UE dau dovadă de o prudenţă exagerată şi se abţin să cumpere orice fel de petrol care este încărcat din porturile ruseşti. Potrivit datelor analizate de Reuters, în luna octombrie diferenţa de preţ dintre ţiţeiul kazah şi cel rusesc cu livrare în Italia şi Turcia a scăzut până la 1,3 dolari per baril, de la o primă de 16,7 dolari per baril în luna ianuarie 2023.

Companiile europene de rafinare nu sunt dispuse să plătească preţuri mari pentru ţiţeiul expediat din porturile ruseşti în contextul dificultăţilor logistice, a cerinţelor de a dovedi că este vorba de ţiţei non-rusesc şi a întârzierilor în procesarea plăţilor. De asemenea, în lunile anterioare, multe companii europene au introdus restricţii cu privire la navele care au intrat în porturile ruseşti, ceea ce constituie un alt motiv pentru diminuarea primelor pentru ţiţeiul kazah, au precizat sursele.

Turcia, Italia şi România rămân principalii cumpărători de ţiţei KEBCO. Petrolul kazah este furnizat în România pentru rafinăria Petromidia deţinută de KazMunaiGas (KMG), iar restul volumelor sunt vândute pe piaţă către diferite companii de rafinare

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » "Ceauşescu trăieşte!" Avalanşă de glume după ce Viktor Orban s-a îmbrăcat în haine tradiţionale kazahe. Ce caută în Kazahstan