Antena Meniu Search
x

Cel mai mare producător de cupru din Europa a fost jefuit. Hoţii au furat metal în valoare de câteva sute de milioane de euro

Cel mai mare producător de cupru din Europa, compania germană Aurubis, a anunţat joi seară că a fost victima unui furt masiv de metal, care ar putea duce la pierderi de sute de milioane de euro. În urma veştii, acțiunile Aurubis au scăzut cu peste 13%.

de Redactia Observator

la 01.09.2023, 13:59

Cel mai mare producător de cupru din Europa a fost jefuit. Hoţii au furat cupru în valoare de câteva sute de milioane de euro
Cel mai mare producător de cupru din Europa a fost jefuit. Hoţii au furat cupru în valoare de câteva sute de milioane de euro - Profimedia

Aurubis, cel mai mare producător de cupru din Europa, a declarat că a fost victima unui furt uriaș care ar putea duce la pierderi de sute de milioane de euro. Mai mult, compania riscă să nu își atingă obiectivul financiar pe întregul an, relatează Financial Times

Compania germană a declarat joi seară că a identificat discrepanțe în stocurile și transporturile de metal legate de un complex de reciclare din Hamburg. A concluzionat că a fost ținta unei "activității criminale" şi a implicat Oficiul de Stat pentru Investigații Criminale din Germania.

 Cel mai mare producător european de cupru anunță a fost ţinta unui "furt uriaş"

Aurubis produce aproximativ 1,1 milioane de tone de foi de cupru pe an. Cuprul este al treilea cel mai folosit metal din lume. Produsele din cupru sunt utilizate pe scară largă în construcții de clădiri, rețele electrice, produse electronice, echipamente de transport și electrocasnice.

Pe acelaşi subiect

Acesta este cel mai recent scandal care a zguduit industria metalelor. La începutul acestui an, compania Trafigura a acuzat un trader din India că a comis o fraudă cu nichel de 590 de milioane de dolari, în depozitele Bursei de Metale din Londra, sacii cu nichel erau de fapt plini cu pietre.În ultimii ani, reputația industriei a fost afectată și mai mult de o serie de fraude și furturi în China.

Deși a avertizat că prejudiciul financiar exact nu poate fi evaluat în prezent, Aurubis a transmis într-o declarație că "nu pot fi excluse în prezent daune de câteva sute de milioane de euro". Asta înseamnă că nu va atinge ținta de profit brut de 450-550 de milioane de euro, pentru anul fiscal care se încheie la sfârșitul lunii septembrie.

Aurubis, cea mai mare companie de topire și reciclare a cuprului din Europa

Aurubis face în prezent o revizuire a inventarelor sale, care urmează să fie finalizată până la sfârșitul lunii septembrie. Compania a demarat investigații în care sunt implicaţi experți interni și externi pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat și pentru a propune măsuri de îmbunătățire a securității la centrale sale din Hamburg.

Aurubis este cel mai mare grup de topire și reciclare a cuprului din Europa, cu centre de procesare în toată Europa, inclusiv un complex în sudul orașului Hamburg. A realizat anul trecut un profit de 18,5 miliarde de euro. În iunie, compania a anunțat că a fost ținta unor "activitățil criminale anterioare". Parchetul și Poliția din Hamburg au deschis atunci anchete în care au fost implicaţi angajați și actuali și foștii contractori. 

La acel moment, a spus că investighează "o presupusă grupare care ar fi furat produse intermediare cu metale prețioase generate de procesele de producție ale Aurubis”. Deocamdată nu este clar dacă cazurile de activitate infracțională anunțate joi sunt separate de cele din iunie sau nu, dar gruparea criminală este considerată a fi una diferită. Aurubis a dat asigurări că are capacitatea de a absorbi pierderile și că acestea nu îi vor afecta cheltuielile de capital și planurile de creștere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Cel mai mare producător de cupru din Europa a fost jefuit. Hoţii au furat metal în valoare de câteva sute de milioane de euro