Antena Meniu Search
x

Cel mai nepopular summit G7 din istorie: În afară de Giorgia Meloni a Italiei, toţi liderii au rate de dezaprobare mari

Summitul G7 din Italia i-a reunit joi pe unii dintre cei mai nepopulari lideri ai lumii, dar niciunul nu are o rată de dezaprobare atât de mare ca premierul britanic Rishi Sunak, relatează The Telegraph

de Redactia Observator

la 14.06.2024 , 13:22

Cel mai nepopular summit G7 din istorie: În afară de Giorgia Meloni a Italiei, toţi liderii au rate de dezaprobare mari
Cel mai nepopular summit G7 din istorie: În afară de Giorgia Meloni a Italiei, toţi liderii au rate de dezaprobare mari - The Telepraph

Liderii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite, cele mai bogate ţări din lume, s-au reunit joi în staţiunea balneară de lux Borgo Egnazia, din Puglia, sudu Italiei. În afară de premierul Giorgia Meloni care se laudă cu "cel mai puternic guvern din G7 şi Europa" după ce a câştigat alegerile europarlamentare din Italia, restul liderilor formează unul dintre cele mai nepopulare summituri G7 din istorie din punct de vedere al ratei de dezaprobare. 

Parada politicienilor la final de mandat sau aproape să fie înlocuiţi este condusă de premierul Rishi Sunak care, potrivit sondajelor, va pierde alegerile de luna viitoare şi va părăsi Downing Street. Publicaţia britanică The Telegraph a realizat un montaj cu poza de grup de la summit şi cu cotele de dezaprobare trecute deasupra capetele celor 7 lideri.

Liderii occidentali au rate de dezaprobare mari 

Articolul continuă după reclamă

Rishi Sunak are o rată de dezaprobare uriaşă de -54%, aproape la fel de mare ca cea a cancelarului german Olaf Scholz situată la -51%. La alegerile europarlamentare din Germania, cele trei partide din coaliţia de centru-stânga a cancelarului Scholz au avut un rezultat slab, obţinând împreună sub o treime din voturi.

Pe acelaşi subiect

Social democraţii cancelarului au fost învins de CDU, de centru-dreapta, și de AfD, partid extremis, pro-Rusia, clasat pe locul 2, în ciuda faptului că a fost implicat într-o serie de scandaluri. Scholz se confruntă cu presiuni de a prăbuși nepopularul său guvern de coaliție și de a convoca alegeri anticipate, așa cum au făcut Macron și Sunak.

Emmanuel Macron, cu o rată de dezaprobare de -31%, a anunţat duminică noapte dizolvarea Adunării Naționale şi organizarea de alegeri anticipate în urma înfrângerii dezastruoase în faţa extremei drepte, provocând cutremur pe scena politică franceză. Partidul  Rassemblement Nationa al lui Marine Le Pen a obţinut dublu faţă de coaliţia centristă a lui Emmanuel Macron. Marine Le Pen a cerut o alianță cu Giorgia Meloni, care a spus că are "puncte în comune" cu lidera extremi drepte franceze.

Joe Biden cu o rată de dezaprobare de -18,5% este creditat de majoritatea sondajelor la o diferenţă de 1 procent de Donald Trump, deşi potrivit unui nou sondaj  Reuters, Trump îl conduce cu 2%.  Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos arată că 41% dintre alegători l-ar vota pentru Trump dacă alegerile ar avea loc astăzi, în timp ce 39% l-ar alege pe Biden. 20% susţin că nu au ales un candidat sau că ar putea să nu voteze deloc la alegerile din 5 noiembrie.

Nu stau foarte sus în sondaje nici premierului canadian, Justin Trudeau cu o rată de dezaprobare de -38%, nici premierului japonez Fumio Kishida, cu -40%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 26 voturi
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Stiri externe » Cel mai nepopular summit G7 din istorie: În afară de Giorgia Meloni a Italiei, toţi liderii au rate de dezaprobare mari