Antena Meniu Search
x

Momentul bizar dintre Giorgia Meloni şi Rishi Sunak la summitul G7. Premierul britanic neagă că a fost evitat

Moment ciudat între premierul Marii Britanii şi cel al Italiei la summitul G7. Gazda Giorgia Meloni a lăsat impresia că s-a ferit de Rishi Sunak după ce s-au îmbrățișat la întâmpinarea în Puglia. Sunak neagă că a fost evitat după momentul neplăcut de la debutul summitului, relatează The Guardian

de Redactia Observator

la 14.06.2024 , 11:50

Premierul britanic Rishi Sunak care se confruntă cu alegeri legislative pe 4 iulie a insistat că nu a fost respins de liderii G7 după ce prima sa zi la summitul din Italia s-a încheiat fără întâlniri bilaterale cu omologii săi, dar a avut un moment ciudat cu Giorgia Meloni . Deşi premierul italian este unul dintre cei mai apropiați aliați internaționali ai lui Sunak, ambii cu vederi similare în privinţa migraţiei, Meloni a lăsat impresia că s-a apropiat prea mult de ea după ce s-au îmbrățișat joi la sosirea în Borgo Egnazia, regiunea Puglia.

Rishi Sunak va pierde alegerile de luna viitoare

În imaginile difuzate de AP, deşi pare că-l întreabă "Eşti bine?", Meloni lasă impresia că evită apropierea fizică de Sunak. Conservatorii lui Sunak sunt cu 20% în spatele laburiştilor în sondajele electorale și ar urma să piardă alegerile de peste trei săptămâni. Sunak a anunțat alegeri generale pe 4 iulie 2024, după care va fi format un nou minister. Guvernul său va funcționa în calitate de interimar până după alegeri.

Vezi și

De partea cealaltă, Partidul "Frații Italiei" al Georgiei Meloni a câștigat aproape 29% la alegerile pentru Parlamentul European de weekendul trecut, în creștere față de 6,4% în 2019. Victoria de la europarlamentare a transformat summitul G7 într-un tur de forţă pentru Meloni care a declarat că "Italia are cel mai puternic guvern dintre toţi".

Pe acelaşi subiect

Ca să arate că rămân totuşi apropiaţi, Meloni și Sunak au publicat joi după-amiază o poză pe Instagram, cu textul: "Libertate. Controlul granițelor noastre. Apărarea suveranității naționale. Asta este ceea ce ne unește politica. Asta este ceea ce unește cele două țări ale noastre".

Sunak și-a încheiat prima zi fără întâlniri bilaterale oficiale cu alți lideri ai G7. El a purtat o conversație de 10 minute cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Iar, la cererea lui Sunak, cei doi au făcut o plimbare pe terenul clubului de golf care găzduiește summitul și au vorbit pe larg despre Ucraina, relatează The Guardian. 

Întrebat dacă a fost respins de liderii G7 pentru că va pierde alegerile din Marea Britanie, Sunak a spus că: "Suntem aici deja de o jumătate de zi și am avut întrevederi cu o grămadă de oameni în marja summitului. Cam așa funcționează aceste lucruri. M-am văzut deja cu Emmanuel Macron, am vorbit cu Olaf Scholz despre o grămadă de lucruri". Sunak s-a întâlnit informal cu președintele francez și cancelarul german, a precizat sursa citată. 

Cel mai nepopular summit G7 din istorie

Premierul britanic nu este singurul lider G7 care se confruntă cu probleme politice interne. Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate după ce partidul său a avut rezultate slabe la alegerile europarlamentare din Franța. Şi în Germania, partidul de extremă dreapta AfD s-a clasat pe locul 2, peste partidul cancelarului Scholz. Joe Biden duce şi el o luptă grea pentru realegerea sa în noiembrie. Potrivit Reuters, Trump îl conduce în sondaje cu 2%. Nu stau foarte sus în sondaje nici premierului canadian, Justin Trudeau, nici premierului japonez Fumio Kishida.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Stiri externe » Momentul bizar dintre Giorgia Meloni şi Rishi Sunak la summitul G7. Premierul britanic neagă că a fost evitat