Antena Meniu Search
x

Foto Celebra statuie Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, restaurată. Cine e românul care a sculptat capul

Celebra statuie art déco Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro va fi supusă unei ample restaurări înaintea celei de-a 90-a aniversări, relatează rtbf.be.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 27.03.2021, 14:15

Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro
Celebra statuie Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro - Profimedia
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Pe 12 octombrie, statuia va împlini 90 de ani

Arhitecta Cristina Ventura este cea care conduce şantierul deschis deja. Statuia, inaugurată în 1931, a devenit în scurt timp una dintre emblemele oraşului brazilian.

„Structura exterioară expusă elementelor a suferit o uzură din cauza soarelui, ploii, fulgerelor şi a variaţiilor de temperatură”, a explicat Ventura.

Monumentul „Cristo Redentor” este amplasat la sud de oraș, pe muntele Corcovado, la o altitudine de 700 de metri deasupra nivelului mării, în pădurea Tijuca. Monumentul are o înălțime de 30 metri, împreună cu soclul 38 de metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 635 tone. În mod obişnuit, ea era vizitată de peste 2 milioane de oameni anual. Anult recut, accesul aici a fost restricţionat mai multe săptămâni, în contextul crizei sanitare.

Gheorghe Leonida, românul care a ajutat la crearea statuii

Restaurarea a prevăzut o analiză aprofundată a stadiului învelişului compus din mii de pietre triunghiulare tăiate de mână, a armăturii sale din fier şi a structurii, potrivit news.ro. Statuia a fost declarată, în 1973, monument istoric, iar în 2007 a fost clasată între cele şapte minuni ale lumii moderne. Programul de restaurare, care se va întinde pe următoarele luni, are ca scop stabilirea unui plan preventiv de mentenanţă pentru a evita pe viitor deteriorarea. 

Sculptura cu pricina este creația francezului Paul Landowski. Sculptorul român Gheorghe Leonida, de care puțină lume a auzit în România, a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în anul 1922: Românul cunoscut în Hexagon ca fiind un mare portreist a fost însărcinat să realizeze capul statuii lui Iisus Hristos, potrivit shtiu.ro.

Cine a fost Gheorghe Leonida?

Gheorghe Leonida s-a născut în anul 1892 în oraşul Galaţi. Făcea parte dintr-o familie cu 11 fraţi, între care şi inginerul Dimitrie Leonida. După ce a luptat pe front în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani.

În anul 1925 s-a mutat la Paris, unde a avut ocazia de a-l cunoaşte pe Paul Landowski, care l-a şi rugat să realizeze capul statuii lui Iisus Hristos din Brazilia. Lucrarea realizată în beton armat a început în anul 1926 și a fost finalizată cinci ani mai târziu, în 1931.

Întors în România, Leonida a murit în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Celebra statuie Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, restaurată. Cine e românul care a sculptat capul