Antena Meniu Search
x

Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet, "din motive de siguranță". Anunţul Energoatom

Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, aflată sub control rusesc, au fost oprite complet ca măsură de siguranță, a anunțat duminică Energoatom, agenția de stat responsabilă de centrală.

de Redactia Observator

la 11.09.2022, 10:19

Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet
Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet - Profimedia

Centrala nucleară Zaporojie „este complet oprită” după ce agenția a deconectat de la rețea unitatea de putere numărul 6 la ora 3:41 a.m. (0041 GMT), a precizat Energoatom într-un comunicat, citat de Reuters. „Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru răcirea sa și transferul la o stare rece”.

Energoatom: Centrala nucleară Zaporojie, oprită complet

Miercuri, Kievul a cerut locuitorilor din zonele ocupate de Rusia din jurul centralei, cea mai mare din Europa, să se evacueze pentru propria siguranță. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare, riscând un dezastru nuclear. Potrivit Mediafax, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca zona din jur să fie demilitarizată.

Energoatom a declarat că sâmbătă a restabilit la capacitate operațională o linie de comunicații către sistemul energetic, despre care a spus că a fost avariată de bombardamentele rusești, permițând centralei să fie alimentată de sistemul energetic ucrainean.

„Prin urmare, a fost luată decizia de a opri unitatea de putere nr. 6 și de a o transfera în cea mai sigură stare - oprirea la rece”, a spus Energoatom, care a precizat că riscul de deteriorare suplimentară a liniei „rămâne ridicat”, ceea ce ar forța centrala să fie „alimentată de generatoare diesel, a căror durată este limitată de resursa tehnologică și de cantitatea de motorină disponibilă”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet, "din motive de siguranță". Anunţul Energoatom