Antena Meniu Search
x

SPECIAL: Cercetatorii britanici pot ghici in Facebook

Oamenii de stiinta britanici pot ghici in Facebook. Paginile, oamenii, muzicienii si filmelele carora le dati "like", pot spune mai multe despre dumneavoastra decat ati crede.

Vezi și
Va place Harley Davidson. Probabil ca nu sunteti cea mai inteligenta persoana din lume. Sa nu credeti ca ne-am apucat sa jingnim arbitrar cate o categorie de oameni. In niciun caz. Doar ca cercetatorii britanici au reusit sa faca imposibilul. Nu, nu au descoperit ce vor femeile. Dar au reusit sa ghiceasca destul de multe detalii despre o persoana, bazandu-se exclusiv pe ce ce like-uri au dat oamenii respectivi pe Facebook.

Bine, multe dintre ele sunt conexiuni de bun simt, care pot fi facute doar pe baza unui rationament logic. De exemplu, nu e greu de imaginat ca o persoana care a dat “like” paginii cu muzica simfonica nu este un fan infocat al tabloidelor. Si ca nivelul ei de inteligenta este ceva peste medie.

Practic, ce au facut oamenii de stiinta. Au convins cateva zeci de mii de oameni sa se lase studiati. Nu real, ci virtual. Cercetatorii au studiat paginile carora subiectii le-au dat “like” si au creat un algoritm care sa le spuna tot ce-ar fi de stiut despre respectivii. Totul, de la apartenenta rasiala, la apartenenta religioasa. De la opinii politice la orientare sexuala. Iar marja de eroare este destul de mica, daca stam sa ne gandim ce obiect de studiu au avut.

Asa au reusit sa aproximeze cu o eroare de doar 13 la suta daca o persoana este Republicana sau Conservatoare sau cu o eroare de doar cinci la suta daca o persoana este heterosexuala sau homosexuala. Cu alte cuvinte, corporatiilor li s-a mai dat inca o parghie in razboiul publicitatii. Daca pana acum cuvintele cheie si geolocatia le dadeau posibilitatea sa te bombardeze cu spam-uri si publicitate plasata, imaginati-va doar ce pot face cu lista intreaga de LIKE-uri?

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » SPECIAL: Cercetatorii britanici pot ghici in Facebook