Antena Meniu Search
x

China a anunțat o "operațiune militară" în jurul insulei Taiwan. Reacția Taipeiului: Ne amenință porturile și zonele urbane

China a anunțat că va desfășura exerciții militare în jurul insulei Taiwan, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei SUA, Nancy Pelosi. Autoritățile de la Taipei condamnă acțiunile Beijingului, considerându-le o încercare "de a submina unilateral pacea şi stabilitatea regională".

de Redactia Observator

la 03.08.2022, 11:21

China a anunțat o "operațiune militară" în jurul insulei Taiwan. Reacția Taipeiului: Ne amenință porturile și zonele urbane
China a anunțat o "operațiune militară" în jurul insulei Taiwan. Reacția Taipeiului: Ne amenință porturile și zonele urbane - Twitter

Exerciţiile militare planificate ale Chinei în vecinătatea Taiwanului ameninţă porturile-cheie şi zonele urbane de pe insulă, a anunţat, miercuri, Ministerul taiwanez al Apărării şi a promis apărare ”consolidată” şi un răspuns ferm, relatează AFP.

Exerciţiul este ”o încercare de a ne ameninţa porturile şi zonele urbane importante şi de a submina unilateral pacea şi stabilitatea regională”, a precizat Ministerul Apărării.

Liderii chinezi şi-au exprimat indignarea faţă de vizita preşedintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe care China îl vede ca unul dintre teritoriile sale care urmează să fie ”reunificate” cu forţa, dacă este necesar.

China a anunțat exerciții militare în jurul insulei Taiwan

Pe acelaşi subiect

Beijingul a anunţat ca răspuns o serie de exerciţii militare cu muniţie reală în jurul insulei. Astfel, comandamentul chinez a anunţat ”exerciţii navale şi aeriene comune în spaţiile maritime şi aeriene din nordul, sud-vestul şi sud-estul insulei”.

Aceste exerciţii vor include ”tragerea cu muniţie reală cu rază lungă de acţiune” în strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală. În unele zone, operaţiunile chineze vor avea loc pe o rază de 20 de kilometri de coasta Taiwanului, potrivit coordonatelor oferite de Armata Populară de Eliberare.

Confruntaţi cu riscul tot mai mare al izbucnirii unui conflict, oficialii de la Taipei încearcă să pară hotărâţi pentru a menţine calmul populaţiei.

”Ministerul Apărării monitorizează îndeaproape situaţia, şi-a intensificat pregătirile şi va răspunde în mod corespunzător în timp util. Armata va rămâne cu siguranţă pe loc şi va proteja securitatea naţională. Cerem publicului să fie liniştit şi să sprijine armata”, se arată într-un comunicat al ministerului.

21 de avioane militare chineze au intrat în spațiul aerian al Taiwanului

Autorităţile din Taiwan au anunţat, în noaptea de marţi spre miercuri, că 21 de avioane militare chineze au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei - o zonă mult mai extinsă faţă de spaţiul său aerian.

De asemenea, Ministerul chinez al Comerţului a impus sancţiuni economice, cu menţiunea că va suspenda exportul de nisip natural către Taiwan - o componentă esenţială în fabricarea semiconductorilor, unul dintre exporturile de top ale insulei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » China a anunțat o "operațiune militară" în jurul insulei Taiwan. Reacția Taipeiului: Ne amenință porturile și zonele urbane