Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce va face UE dacă Beijingul invadează Taiwanul? Există riscul ca situația să scape de sub control. Analiză Politico

UE se pregătește de riscul unei escaladări a tensiunilor dintre China-SUA, arată o analiză Politico. China a avertizat cu un răspuns ”militar” dacă Nancy Pelosi va vizita Taiwanul. Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan. 

de Redactia Observator

la 02.08.2022 , 16:25

Ce va face UE dacă Beijingul invadeaza Taiwanul? Există riscul ca situația să scapede sub control. Analiză Politico Ce va face UE dacă Beijingul invadeaza Taiwanul? Există riscul ca situația să scapede sub control. Analiză Politico - Getty Images

Războiul declarațiilor dintre SUA și China pe tema Taiwanului ar putea escalada foarte ușor și este monitorizat îndeaproape în capitalele europene, potrivit unor înalți diplomați, citați de Politico. Tensiunile cresc între cele mai mari două superputeri mondiale. Beijingul și-a înăsprit amenințările în urma zvonurilor că președinta Camerei Reprezentanţilor din SUA va ajunge în Taiwan. Nancy Pelosi a evitat să clarifice dacă va vizita sau nu insula, pe agenda ei oficială nu se află o călătorie la Taipei în cadrul turneului în Asia, dar presa din Taiwan a confirmat o oprire a ei. 

De la Bruxelles la Paris, oficialii UE s-au ferit să analizeze disputa în public, chiar dacă Beijingul se apropie tot mai mult de o posibilă confruntare militară cu SUA. În spatele ușilor închise, diplomații europeni admit că există în mod clar pericolul ca situația să scape de sub control. Analiștii îi îndeamnă pe liderii UE să fie atenți și să se pregătească pentru problemele viitoare.

”Cel mai rău scenariu devine realitate uneori”, a comentat Boris Ruge, vicepreședintele Conferinței de Securitate de la Munchen, dând exemplu invadarea Ucrainei de către Rusia. ”Europenii ar face bine să se pregătească pentru situații neprevăzute, să sprijine Taiwanul, dar să rămână în contact strâns cu Beijingul și să ajute la detensionare”.

Articolul continuă după reclamă

Pelosi a anunțat duminică un turneu în Asia. O oprire în Taiwan nu a fost menționată în itinerariul ei oficial, dar ar putea avea loc totuși. China insistă că o vizită în Taiwan a lui Pelosi ar fi o încălcare flagrantă a politicii ”o singură China” și un semnal că SUA sprijină independența Taiwanului.

Pe acelaşi subiect

Președintele chinez Xi Jinping și-a subliniat poziția săptămâna trecută în timpul unui apel tensionat cu Joe Biden. ”Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza asta”, a spus ministrul de Externe al Chinei, citându-l pe Xi. Ministerul Apărării din China a avertizat că ”armata chineză nu va sta pasivă” dacă Pelosi aterizează în Taiwan.

Analiştii cred că Xi va încerca să dea un răspuns puternic dacă SUA se îndreaptă spre a sprijini independenţa Taiwanului. Parțial pentru că vrea al treilea mandat în această toamnă.  Marea Britanie a sugerat înarmarea Taiwanul, avertizând că Occidentul nu trebuie să facă aceleași greșeli ca în Ucraina. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a descris recent relația Chinei cu Taiwanul drept ”o provocare globală”.

În public, totuși, majoritatea capitalelor europene au fost mai precaute în comentariile lor. Întrebat despre amenințările militare ale Chinei, Ministerul de Externe francez și înalți oficiali UE au refuzat să comenteze. Un diplomat a explicat că tăcerea în acest stadiu este o reacție așteptată pentru că Taiwanul este considerat în primul rând un interes al SUA, dar ”reacția se va schimba dacă vorbele se transformă în acțiune”.

Întrebat dacă tensiunile China-Taiwan-SUA reprezintă o preocupare pentru NATO, un înalt diplomat european a răspuns că ”încă nu este cazul, dar ar putea escalada cu ușurință”.  Potrivit acestuia, în cel mai rău caz americanii ar abandona Ucraina din cauza tensiunilor cu China.  Un al treilea diplomat european de rang înalt a declarat că eventuale confruntări dintre Washington și Beijing sunt urmărite îndeaproape. 

Urmas Paet, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a avertizat că războiul din Ucraina a crescut ”exponențial” riscul unei agresiuni chineze în Taiwan. ”Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să urmărească acțiunile Chinei, inclusiv în ceea ce privește Taiwanul”, a spus Paet.

Până relativ recent, Europa se ferea să vorbească despre Taiwan - insula de 23 de milioane de locuitori despre care Beijingul pretinde că face parte din China. Atmosfera s-a înrăutățit și mai mult după ce China a promis Moscovei un ”parteneriat fără limite” și a susținut linia Kremlinului în așa-numita ”operațiune militară specială” în Ucraina.

Invazia Ucrainei i-a determinat pe liderii europeni să ia în considerare consecințele până acum inimaginabile de a impune sancțiuni economice celei de-a doua economii a lumii, în cazul în care Beijingul ar invada Taiwanul. ”În cazul unei invazii militare, am precizat foarte clar că UE, împreună cu Statele Unite și aliații săi, vor impune măsuri similare sau chiar mai mari decât cele decise împotriva Rusiei”, a declarat ambasadorul UE în China, Jorge Toledo, la începutul acestei luni.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Ce va face UE dacă Beijingul invadează Taiwanul? Există riscul ca situația să scape de sub control. Analiză Politico