Antena Meniu Search
x

China: Un conflict cu SUA este inevitabil. De ce să nu trimitem arme Rusiei, dacă SUA le vând Taiwanului? O mână invizibilă împinge războiul din Ucraina

SUA și China se îndreaptă către un conflict inevitabil dacă Washingtonul nu își schimbă direcţia gresită faţă de Beijing, a declarat noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, într-o conferință de presă înflăcărată în care a apărat relaţia țării sale cu Rusia, relatează CNN şi The Guardian. "De ce să nu trimitem arme Rusiei, dacă SUA vând arme Taiwanului?" a întrebat Qin Gang care i-a acuzat pe americani de ipocrizie şi a transmis că o "mână invizibilă" împinge spre o escaladare a războiului din Ucraina, fără a preciza la ce se referă.

de Redactia Observator

la 07.03.2023, 12:59

China: Un conflict cu SUA e inevitabil. De ce să nu trimitem arme Rusiei, dacă SUA le vând Taiwanului? O mână invizibilă împinge spre escaladare în războiul din Ucraina
Qin Gang, la conferinţa de presă, cu o copie a constituţiei Chinei - Profimedia

În prima sa apariție în faţa presei în calitate de ministru de Externe, Qin Gang a conturat agenda de politică a Chinei pentru următorii cinci ani. Qin Gang a prezentat China și relația cu Rusia drept un ghid de forță și stabilitate, iar pe SUA și aliații săi drept o sursă de tensiune și conflict.

Potrivit ministrului chinez, percepţia Washingtonului despre Beijing este "serios distorsionată". SUA consideră China "principalul său rival şi cea mai importantă provocare geostrategică", iar consecinţa acestei premise este că "politica SUA-China a deviat în întregime de la calea raţională şi sănătoasă", a afirmat Qin. Deşi Washingtonul vorbeşte despre competiţie, în realitate doreşte să înăbuşe China în toate domeniile, a notat el.

Qin susţine că SUA pretind că vor să depășească China, fără a căuta conflict "dar, în realitate, așa-numita competiție din partea americanilor înseamnă izolare și suprimare totală, un joc cu sumă zero în care tu mori și eu trăiesc. Dacă SUA nu frânează şi continuă să accelereze pe calea greșită, nicio bară de protecție nu poate împiedica deraierea și, cu siguranță, va exista un conflict și o confruntare, şi cine va suporta consecinţele catastrofale?".

 "O confruntare China-SUA este inevitabilă dacă americanii continuă pe calea greșită"

Pe acelaşi subiect

Diplomatul chinez a făcut apel ca relaţiile dintre cele două superputeri să revină pe calea cea bună, subliniind că aceasta nu este o opţiune, ci o necesitate. Qin a apărat prietenia strânsă dintre China și Rusia, o relație pe care Occidentul o urmăreşte îndeaproape în lumina războiului din Ucraina. El a spus că legăturile dintre Beijing și Moscova "constituie un exemplu pentru relațiile externe globale".

"Cu China și Rusia lucrând împreună, lumea va avea o forță motrice", a spus el. "Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât este mai imperativ ca relaţiile dintre China și Rusia să progreseze constant." El a spus că există "o legătură strânsă" între conducerile celor două țări, relațiile "șeful statului" formând ancora parteneriatului. "Parteneriatul strategic... va crește în forță." Comentariile lui Qin s-au aliniat cu un discurs al liderului Xi Jinping care a condamnat luni "suprimarea" Chinei de către SUA

Qin Gang: Războiul din Ucraina pare să fie împins de "o mână invizibilă"

Relațiile dintre China și SUA s-au deteriorat brusc în ultimii ani, iar eforturile de a le repara au fost deraiate la începutul acestui an, când SUA au doborât ceea ce americanii spun că este un balon-spion chinez care zbura în spațiul aerian al SUA. China susține că era vorba un balon meteo care a deviat accidental şi că SUA au reacționat exagerat.

Qin a dat vina pe SUA pentru înrăutățirea relațiilor cu americanii, invocând în mod special incidentul cu balonul, precum și tensiunile legate de Taiwan și războiul din Ucraina.  Qin a spus că o "mână invizibilă" împinge spre o escaladare a războiului din Ucraina, fără a preciza la ce se referă. Războiul din Ucraina pare să fie condus de "o mână invizibilă... care se foloseşte de criza din Ucraina pentru a servi anumite agende geopolitice", prin presiuni pentru prelungirea și escaladarea conflictului, a spus Qin Gang.

China s-a poziţionat la nivel de discurs ca un factor de pace în conflict, dar în practică a susținut Rusia. A publicat recent un plan de pace în 12 puncte, despre care analiştii spun că a repetat în mare măsură discursul Beijingului din ultimul an. Qin a transmis că relația Moscova-Beijing nu este îndreptată către nicio altă ţară, nu este o amenințare pentru nicio țară și nu va fi supusă "interferenței sau discordiei". 

Qin nu a dat un răspuns concret la întrebarea dacă Xi va face o vizită în Rusia după sesiunea parlamentară chineză, care va mai dura o săptămână. Întrebat dacă este posibil ca Rusia şi China să abandoneze dolarul american şi euro în comerţul bilateral, Qin a răspuns că ţările ar trebui să folosească orice monedă este eficientă, sigură şi credibilă. "Monedele nu ar trebui să fie un as din mânecă pentru sancţiuni unilaterale, cu atât mai puţin o mască pentru bullying sau coerciţie", a spus el.

Referitor la Europa, Beijingul speră că aceasta "va atinge cu adevărat autonomia strategică", Qin lăsând să se înţeleagă că Beijingul ar dori ca ţările europene să se distanţeze de SUA. "Relaţiile China-Europa nu sunt îndreptate împotriva, dependente de sau supuse unor terţe părţi", a afirmat el.

"China priveşte mereu Europa ca un partener strategic cuprinzător şi sprijină integrarea europeană. Noi sperăm că Europa, trecând prin calvarul războiului din Ucraina, va învăţa din durerea acestuia şi va atinge cu adevărat autonomia strategică şi stabilitatea pe termen lung", a menţionat el.

"Suntem dornici să lucrăm cu partea europeană pentru a adera la un multilateralism adevărat, respect reciproc şi cooperare win-win, a depăşi toate turbulenţele şi dificultăţile şi a continua să aprofundăm parteneriatul strategic cuprinzător între China şi Europa, astfel încât să injectăm mai multă stabilitate, certitudine şi energie pozitivă într-o lume turbulentă", a mai spus ministrul de externe în conferinţa de presă

Qin Gang: "De ce să nu trimitem arme Rusiei, dacă SUA trimit Taiwanului?"

Qin a sugerat că SUA acționează cu ipocrizie atunci când apără suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu și revendicările Chinei asupra Taiwanului. La fel și atunci când acuză China că ia în considerare să înarmeze Rusia în timp ce americanii înarmează Taiwanul. "De ce SUA vorbește că respectă suveranitatea și integritatea teritorială în problema Ucrainei, dar nu respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei în problema Taiwanului? De ce SUA cer Chinei să nu furnizeze arme Rusiei în timp ce continuă să vândă arme Taiwanului?"

El a învinuit SUA pentru tensiunile cu Taiwanul pe care Beijingul a jurat să îl anexeze cu forța dacă este necesar. "Chestiunea Taiwanului este fundamentul bazelor politice ale relațiilor SUA-China și prima linie roșie care nu trebuie depășită în relațiile SUA-China", a spus el. Qin a mai spus că se aștepta la o întrebare despre Taiwan și, prin urmare, a adus cu el o copie a constituției Republicii Populare Chineze, înainte de a citi secțiunea care spune că Taiwanul este parte "sacră" a Chinei.

Conferința de presă a lui Qin a marcat direciile de politică externă ale Chinei în noul mandat politic de cinci ani, care a început cu renumirea lui Xi în funcția de lider al Partidului Comunist Chinez în octombrie anul trecut. În această săptămână urmează să fie anunţate nume noi din guvernuk chinez. Qin a subliniat că ţara sa este o forță pentru stabilitatea și prosperitatea globală, inspirând modernizare în întreaga lume, în special în sud.  El a spus că realizările Chinei distrug mitul că "modernizarea este occidentalizare". El a mai spus că Beijingul poate oferi soluții la provocările globale, dar ceilalți "stăpânesc microfonul".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » China: Un conflict cu SUA este inevitabil. De ce să nu trimitem arme Rusiei, dacă SUA le vând Taiwanului? O mână invizibilă împinge războiul din Ucraina