Antena Meniu Search
x

China, prima țară din lume care a reușit să țină sub control varianta Delta. Cum a zdrobit focarul în 33 de zile

China a raportat luni zero cazuri noi de Covid-19, pentru prima dată din iulie încoace, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate. Vestea bună vine după o lună de restricții draconice care se pare că au dat roade. Dacă tendința continuă, China ar putea deveni prima țară din lume care controlează un focar major cu varianta Delta, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 23.08.2021, 18:47

China, prima țară din lume care a reușit să țină sub control varianta Delta. Cum a zdrobit focarul în 33 de zile
Testare Covid în China - Profimedia

China se confrunta în urmă cu o lună cu o răspândire rapidă a variantei Delta, extrem de contagioase. De pe 20 iulie, un focar de Covid-19 a fost detectat în rândul personalului de curățenie al aeroportului din orașul Nanjing, în estul țării. De atunci, s-a transformat în cel mai grav focar pe care China l-a văzut din 2020, răspândindu-se în mai mult de jumătate din cele 31 de provincii ale țării și infectând peste 1.200 de persoane. Cazurile în trend ascendent cauzate de Delta au fost considerate ca fiind cea mai mare provocare din ultimul an pentru chinezi care au adoptat de la startul pandemiei o politică de toleranță zero față de coronavirus, scrie CNN.

La puțin peste o lună, China anunță din nou zero cazuri noi de Covid. Și de această dată, autoritățile chineze au folosit același manual de reguli pe care l-au urmat pentru a înăbuși cele peste 30 de focare anterioare. Sosirea variantei Delta mai infecțioase a ridicat miza, întrucât virusul este mai agresiv și are o capacitate mai mare de a trece de restricții și vaccin. Nu este clar pentru moment cât va dura victoria.

Modelul chinez arată de ce este nevoie pentru a ține sub control Covid-ul și ridică întrebări dacă și alte națiuni ar fi dispuse să urmeze aceiași pași draconici, analizează și Bloomberg. Iată ce s-a întâmplat între 20 iulie, când au apărut primele știri despre infecțiile cu Delta în Nanjing și 23 august, când China a anunțat zero cazuri noi de Covid.

Cum a zdrobit China focarul de Delta în 33 de zile

Pe acelaşi subiect

Testarea repetată în masă a unor orașe întregi. China a dus testarea pentru Covid la un nivel fără precedent. Autoritățile locale și-au verificat populația în mod repetat, de zeci de ori într-un singur oraș, pentru a se asigura că a fost și prinsă ultima infecție. În total, au fost efectuate peste 100 de milioane de teste. În orașul Yangzhou, unele persoane au fost infectate în timp ce așteptau la coadă pentru a fi testate.

Carantina au jucat și ea un rol serios. Capitala Beijing a fost izolată chiar și după un singur caz de Covid. Au fost întrerupte călătoriile cu trenul și avionul din orașe cheie din întreaga țară, chiar dacă Beijingul a înregistrat în cele din urmă mai puțin de 10 infecții cu varianta Delta. 

Și în alte regiuni au introdus restricții majore, de la izolarea persoanele din zonele cu risc ridicat, până la cererea de reducere a concediilor. Majoritatea persoanelor trebuiau să rămână izolate acasă - o regulă care a fost aplicată strict - înainte de a se întoarce la muncă sau la școală. Măsurile au afectatat afacerile și vieților multor chinezi.

Cel mai mare test pentru modelul chinez de control al pandemiei

Mai întâi a existat o infecție asimptomatică pe aeroportul din Nanjing. A doua zi, au fost peste 12. Până la sfârșitul ultimei săptămâni din iulie, infecțiile zilnice au urcat la aproape 50, sugerând o răspândire exponențială pe o rază peste 1.000 de kilometri. În mai puțin de trei săptămâni, cazurile zilnice au ajuns la peste 100, împrăștiate în jumătate din țară. Apoi totul s-a încheiat, la fel de repede pe cât a început. Numărul infecțiilor a scăzut la o singură cifră în săptămâna următoare pe fondul restricțiilor, apoi zero cazuri. Testele vor arăta în perioada următoare dacă varianta Delta a fost învinsă.

Deși răspândirea a fost largă, China a zdrobit focarul de Delta în 33 de zile. Răspândirea rapidă a variantei Delta în întreaga țara a devenit cel mai mare test pentru modelul chinez de control al Covid-ului. În cele din urmă,  Delta a pătruns în aproape 50 de orașe din 17 provincii și chiar a reintrodus virusul în Wuhan, unde nu mai fusese vreun caz de boală de peste un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » China, prima țară din lume care a reușit să țină sub control varianta Delta. Cum a zdrobit focarul în 33 de zile